Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Моля за съвет за газови котли

Публикувано от petkok 
Re: Моля за съвет за газови котли
15-01-2008 - 16:34:58
Здравейте. Не мисля, че имате проблем. Апартамента е малък и избора на котел е отличен.Минималната мощност на този котел - МОРА 20КТ е 5 квт.Ако смятате, че температурата е висока, може да се намали малко мощността, но важното е котела да работи с модулирана мощност дълго време без спиране
Re: Моля за съвет за газови котли
15-01-2008 - 17:11:55
stefan_nankov Написал:
-------------------------------------------------------
> Не виждам какво ти е притеснението че ще има тръба
> по пода. А от разпределителната кутия до
> радиаторите къде минават тръбите?
> Котлите за външен монтаж са специални и май са
> по-скъпи. Не знам защо но наистина не ги
> препоръчват.
> Изводите за котела вече направени ли са на
> терасата? Моят е в хола и съм го вкарал в една
> колона, която изглежда като част от кухнята, по
> нищо не можеш да познаеш че там има котел.

Благодаря за отговора.

Изводите са направени, ще ги местим и тях.
Офертата за външен монтаж е за същия котел, който ще се слага и вътре.
Най-интересното е, че от една фирма за монтаж ми предложиха котле от Рувекс за външен монтаж, а когато лично отидох до Рувекс да проверя - ми обясниха, че в никакъв случай няма да ми го монтират в неотопляемо помещение. smiling smiley

Не ме притеснява това, че тръбата ще е под пода, а това че разпределителната кутия ще е доста далеч от котела - фирмата, която ще ми монтира котлето, каза че не е проблем, но аз реших все пак да питам.
И аз мислех първоначално да го вкарам котлето в хола, това ми е най-лесния вариант за преместване, но ме притеснява шумът, колкото и безшумни да са новите котли не искам нещо да ми шуми на главата докато си почивам. Освен това не ми струва добра идея, ако холът се ползва за спане.
Re: Моля за съвет за газови котли
15-01-2008 - 17:50:00
При нас (същия котел) разстоянието от котела до колектора е над 3 м. по тръби в пода. Не виждам от това да произтича проблем. Аз по принцип съм с отрицателно отношение към външния монтаж, дотолкова, доколкото тези уреди все пак не са предназначени за монтиране отвън и естествено едва ли са изпитвани за работа при такива условия.
Re: Моля за съвет за газови котли
15-01-2008 - 20:28:35
@golev
Има специални модели за външен монтаж- на тях им им е указано че са за такъв монтаж - аз знам за такъв на фирмата Unical. Явно фирмата с която работиш ти препоръчва такъв който не е - ще ти го удурдисат по български. A 2,5 метра тръби са има няма 5-6 литра вода допълнително. Нищо не е за котел с мощност 9-24 киловата, какъвто може би са ти препоръчали. Когато почне да работи ще разбереш че е твърде мощен - 24 КВт ти трябват само при къпане.
А за шума - моят мотан шуми колкото no-frost хладилника ми Самсунг, не е нещо сериозно, доста нискочестоттно е и то само когато работи горелката, а иначе когато само върти помпата шума е още по-нисък. Естествено, зависи от модела който ти предлагат, но предвид че ползвам евтин румънски котел, твоят надали ще шуми повече. smiling smiley
Re: Моля за съвет за газови котли
15-01-2008 - 20:35:08
Ами досега от 13 Ноември имам 625 кубика, но отоплявам по-голяма площ северно изложение smiling smiley
И на мен ми се ще да е по-малко, но още нямам достатъчно опит и база за сравнение. Досега поддържахме средно 22-23 градуса в помещенията. Много зависи - готвите ли на газ честичко, колко топла вода потребявате и пр.
Re: Моля за съвет за газови котли
15-01-2008 - 21:06:00
Не си монтирайте котлите на терасата - не, че няма да работят, но има риск от замръзване, ако отсъствате. Най-подходящото място е в кухнята, близо до крана, който най-често се ползва. Няма абсолютно никакво значение разстоянието до колекторите - топлинните "загуби" остават в жилището и реално нищо не се губи!
Re: Моля за съвет за газови котли
16-01-2008 - 12:42:37
Добре де сложете го в кухнята , нали има външна стена там - пробийте дупка за кумина и готово , дори и панел да е има и диамантно пробиване .Значи ако аз съм в Софиа никой няма да има такива проблеми .
Re: Моля за съвет за газови котли
16-01-2008 - 14:07:52
filmatoplo Написал:
-------------------------------------------------------
> Добре де сложете го в кухнята , нали има външна
> стена там - пробийте дупка за кумина и готово ,
> дори и панел да е има и диамантно пробиване .Значи
> ако аз съм в Софиа никой няма да има такива
> проблеми .


Нямаме проблем, просто обсъждаме различните варианти.

Писах с идеята да се включи някой с котле, монтирано на терасата и да сподели впечатленията си.

Благодаря за отговорите, за мен също най-удачния вариант е в кухнята!
Re: Моля за съвет за газови котли
16-01-2008 - 15:54:46
Благодаря на Stefan_nankov и LazarG за отговорите. Значи е по-добре котелът да работи непрекъснато, отколкото да работи и спира през определени интервали? А разход от 0,65 куб.м/час нормален ли е според Вас за отопление на 60 кв.м.
Re: Моля за съвет за газови котли
16-01-2008 - 16:41:44
И аз благодаря за отговорите.
Към topchev - и аз отоплявам толкова ама си мисля че този разход е по-големичък --> 0,65*24=15,6м3 за 24 часа или 468м3 за месец. Не съм специалист, но доста ми се вижда.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход