Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Моля за съвет за газови котли

Публикувано от petkok 
Re: Моля за съвет за газови котли
20-12-2007 - 09:18:50
Общо взето и 2мата казваме голяма част от истината,този проблем с термоглавите е така ,но аз за това препоръчвам котли с променяща се синусуидално мощност и електронна помпа.Тогава термоглавите само в краен случаи и то в отделни помещения спират на 100% а котела си смъква мощността до минимум,оттам идва и ползата да бъде кондензационен.Но без термоглави проблема север/юг няма как да бъде решен,както и проблема с помещения "на замръзване".
Re: Моля за съвет за газови котли
20-12-2007 - 18:28:24
ali_deli.abv Написал:
-------------------------------------------------------
> Здравейте,аз съм я докарал до това положение и бих
> искал съвет да ми посочите от тези 3 модела котли
> кой да си монтирам,но преди това-къщата е 57кв на
> 2.55 височина,с външна изолация ,гипсокартон и
> изолация на тавана,Без ПВЦ дограма,самостоятелна
> от всякаде.Сложил съм радиатори
> 600х1000-1бр.,600х1200-1бр,900х1000-1бр,600х600-1б
> р. стражица производство двадесетидвойки и
> алуминиев радиатор в банята от 4бр
> глидери,термоглави и
> авт.обезвъздушители,рад.кранове на всички
> радиатори.Тези котли на ,които съм се спрял имат
> добър сервиз и са най често монтираните в Севлиево
> -ИМЕРГАЗ ЕОЛО-мини9- 24кв, АРИСТОН ДЖЕНИОС-9-24кв
> ,и БИАЖИ 9-24кв,кажете моля на кой да се
> спра?Благодаря Ви .Търся качество на котела и по
> икономична работа.Ако неможе и двете поне по
> качество.
Да ти кажа потдържам Аристони проблема на старите модели беше като завали ...на новите модели като този който си харесал са го исмислили доста прилично ...впрочем е наследник на Уно незман някои дали е запознат с тях ...мисля че ще ти върши доста доволна работа ....единствения денодстатък който не ми допата е дисплея но това са бели кахъри ...имаш и друга алтернатива Radiant РБС мини също не лош модел ....за разход не мога да ти кажа защото само ги потдържам ....А над другите модели нямам пряк контакт за да ти кажа нещо ...И за това в началото на темата Проксимата не е чак толко нова и има доста спесиялисти в това число и аз който ги потдържаме ....незнам дали са запознати повечето пишешти с това че ЕДинствено този модел сам определя отоплителната мощност !
По въпроса за термоглавите естествено че пестят ...дали са 40 % и аз незнам но е доказано ...наскоро имах случаи в който 18кв котел харчи 800 кубика газ....едно че към исталацията са добавени още радиатори ами няма и термоглави което кара котела да работи постоянно ...с термоглави обаче става различно ...при достигане на исканата температура от нас терноглавата затваря ,по този начин намаляваме отоплителните тела и котела върти през тръбите ,което води по бързо достигане на температурата която трябва да изключва котела ....по този начин намаляваме и разхода ...другият варият е стаен програматор.....но двете се бият взаимно когато са в една къща....





Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-12-20 18:38 от SunFreacks.
Re: Моля за съвет за газови котли
23-12-2007 - 14:11:24
Благодаря за съвета.Стигнахте до един много интересен извод -термо глави и стаен програматор не работят добре заедно в една къща.Но е въпроса ,кое ще бъде по удачно-термоглави без програматор в къщата или стаен програматор без термоглави на радиаторите?Това е въпроса.Нека знаещите да поспорят и да се аргументират,смятам че това ще бъде много полезно за всички нас които ползват метан за отопление и топла вода.Защото дървата ще станат лукс според мен.Безплатен обяд няма,но в бъдещите 30год газта ще е приоритет и за това да се опитаме да сме по икономични и екологични.
Re: Моля за съвет за газови котли
23-12-2007 - 15:23:43
Термоглавата дава нужната температура в всяко помещение,а термостата в 1 от много според мен е напълно излишен.
Re: Моля за съвет за газови котли
23-12-2007 - 18:38:28
# Ако става въпрос за едно жилище от 2-3-4 стаи е по-добре със стаен термостат, който управлява котела спрямо температурата в една стая, като температурите в другите стаи се регулират спрямо тази стая ръчно, еднократно. За еталон се избира обикновено дневната, но може да се избере най-студената да речем, или детската, или избора да е по друго съображение. Целта на занятието е да се избегне честото включване и изключване на котела, което е една от основните причини за висок разход. В крайна сметка това е едно жилище и помещенията са органически свързани.
# Ако става въпрос за по-голяма сграда - хотел, обществена сграда, то тогава е добре да се ползват кранове с термоглави, тъй като отделните помещения са независими и органически не са свързани, броят на радиаторите е по-голям и включването/изключването на един-два не се отразява сериозно на цялата система и котела не се повлиява сериозно от това.
2v6
Re: Моля за съвет за газови котли
26-12-2007 - 17:25:11
Quote

ali_deli.abv Написал:
-------------------------------------------------------
> ... Стигнахте до един много
> интересен извод -термо глави и стаен програматор
> не работят добре заедно в една къща.Но е въпроса
> ,кое ще бъде по удачно-термоглави без програматор
> в къщата или стаен програматор без термоглави на
> радиаторите?Това е въпроса.Нека знаещите да
> поспорят и да се аргументират,смятам че това ще
> бъде много полезно за всички нас които ползват
> метан за отопление и топла вода...


Комбинирания вариант за до 4-5 стаи е най-добър. При мен има седмичен програматор в едната стая и термостатни глави на радиаторите в другите. Трета зима системата работи перфектно - навсякъде температурата е колкото е зададена. Същата система работи и в други къщи.

Другите два варианта си имат недостатъци:

1. Програматор в едната стая, а радиаторите в другите се регулират с ръчни вентили. Температурата в стаите с ръчно регулиране не е постоянна. При проветряване се стоплят бавно. При превишаване на желаната температура (от допълнителни източници на топлина - слънце, битови уреди, хора) радиаторите работят излишно.

2. Термостатни глави по-всички радиатори без програматор за управление на котела. Помпата върти нонстоп (около 100 вата ток за тоя дето духа). Котела прегрява когато термостатните вентили притворят, изключва пламъка от прегряването през 1-2 минути. При този режим се получава периодично подгряване и охлаждане на горивната камера, което повишава разхода на газ.
Re: Моля за съвет за газови котли
28-12-2007 - 09:13:56
Не съм съгласен с 2ра точка ....за да не прегрява котела се оставя един радиатор винаги отворен или лира както е в повечето случаи ....а и помпата не харчи чак толко много ...попринцип термовентилите са добре за котела както написах по горе вентила затваря намалява се циркулацията и котела достига зададената температура ....
По 1ва точка ...само на обикновенни вентили котела работи само до достигане на температурата в дадена стая .... по-този начин не можем да регулираме температурата в другата ,там или ще е прекалено топло или прекалено студено ...притварянето вентила не помага кой знае колко .....
Моят съвет е опитаите първо с термовентили ..или ако не сте удоблетворени сложете програматор ,но термовентилите ги оставете на последната позиция ...тогава играят като обикновен кран ако не се лъжа smiling smiley
2v6
Re: Моля за съвет за газови котли
28-12-2007 - 10:30:57
Quote

SunFreacks Написал:
-------------------------------------------------------
> Не съм съгласен с 2ра точка ....за да не прегрява
> котела се оставя един радиатор винаги отворен или
> лира както е в повечето случаи ....а и помпата не
> харчи чак толко много ...попринцип термовентилите
> са добре за котела както написах по горе вентила
> затваря намалява се циркулацията и котела достига
> зададената температура ....


Е как няма да прегрее котела!?! Един отворен радиатор е около 3, много големите 4-5 kW и то при входяща температура от котела 90 градуса. Болшинството от предлаганите газови котли са с минимална мощност 8 кв. Значи за да не зацикля котела от прегряване трябва два грамадни радиатора да греят непрекъснато и то в неикономичен режим (90 градуса на водата). Това ли предлагаш?
А това дали са много 5-10 лева месечно да върти напразно помпата всеки да реши за себе си.

Quote

> По 1ва точка ...само на обикновенни вентили котела
> работи само до достигане на температурата в дадена
> стая .... по-този начин не можем да регулираме
> температурата в другата ,там или ще е прекалено
> топло или прекалено студено ...притварянето
> вентила не помага кой знае колко .....


И аз това казвам - само със стаен програматор и ръчни вентили не е добре. Ако инсталацията е добре изчислена ще е като едно време по блоковете.

Quote

> Моят съвет е опитаите първо с термовентили ..или
> ако не сте удоблетворени сложете програматор ,но
> термовентилите ги оставете на последната позиция
> ...тогава играят като обикновен кран ако не се
> лъжа


На последна позиция (или 5 в повечето случаи) термостатния вентил е напълно отворен и радиатора работи на максимална мощност. При достигане на температура около него обикновено 28 градуса започва да притваря.

Re: Моля за съвет за газови котли
29-12-2007 - 15:09:10
Ще си позволя и аз да взема отношение по въпроса за термоглавите и програматора.

Съгласен съм че съвместното използване на термоглави и програматор може да бъде "tricky", но има и известни предимства. (Аз съм просто потребител на газ от 2 месеца)
Така например у нас подовата замаска беше твърде плитка, за да се изгради "слънчева" система с колектор, а и нямахме време тогава да правим нова по-дебела замаска. Ето защо у нас са изградени два паралелни кръга без колектор, доста дебалансирани при това. На първият кръг са закачени общо 5 радиатора,- 3 в дневната (с площ 32 кв.м и общо 44 ребра ,от най-ниските, българско производство от 80-те год.) и по 1 в двете спални (по 14 кв.м всяка) с по 15 ребра от най-високите италиански или поне за такива ги продадоха. На вторият кръг има едно радиаторче в коридора с 5 ребра и лира в банята. Трябва да уточня че апартамента гледа почти изцяло на север (само дневната има изложение на изток и север) и е с обща отопляема площ почти 80 кв.м. или почти 205 куб.м., в нова сграда с изолации, гипсокартон и ПВЦ дограма.
Имаме термоглави на всички радиатори с изключение на лирата и седмичен програматор. В началото оставяхме термоглавите отворени напълно, но северните спални оставаха студени.Причината е че радиаторите в дневната вдигаха бързо температура и топлата вода не достигаше достатъчно до оставащите радиатори, въпреки че след вторият радиатор нарочно сечението на тръбите е намалено от ф20 на ф16.
Сега сме нагласили термоглавите на малко преди 4 с което съм на мнение че останалите два радиатора се пълнят по-добре и температурата в другите две стаи е относително постоянна около 21-22 градуса. Същевременно програматорът задава на котела, дали да се включи или не.
Има естествено и други фактори - намалям постепенно мощността на котела и в момента съм на 30 %, но считам че трябва да го намаля до 25 % (използвам МОТАН ОПТИМУС МТ 24 КВт с външен датчик) и може би малко да поотворя спирателните кранове на последните два радиатора, за да се пълнят още по-бързо с топла вода.
Специалитите ще кажат че мощността в дневната е твърде голяма, но там пък има твърде много прозорци и трябваше от една страна да има по един радиатор под всеки и от друга страна имах тези 44 ребра по наследство, които исках да използвам така или иначе.
Още повече термоглавите отчитат температурата около радиаторите, която е по-висока отколкото в останалата част на стаите.
Re: Моля за съвет за газови котли
29-12-2007 - 16:21:12
Quote

Е как няма да прегрее котела!?! Един отворен радиатор е около 3, много големите 4-5 kW и то при входяща температура от котела 90 градуса. Болшинството от предлаганите газови котли са с минимална мощност 8 кв. Значи за да не зацикля котела от прегряване трябва два грамадни радиатора да греят непрекъснато и то в неикономичен режим (90 градуса на водата). Това ли предлагаш?
А това дали са много 5-10 лева месечно да върти напразно помпата всеки да реши за себе си.

Точно така ...но не е задълително да са 2 радиатора една лира стига ...ако е по голям приомерно 30Кв може и един радиатор от малките ....А за да ти прегрява котела викни си сервиз да ти погледнат сондимите попринцип трябва да изключи ....какъв ти е котела ? smiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход