Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Моля за съвет за газови котли

Публикувано от petkok 
Re: Моля за съвет за газови котли
18-10-2007 - 22:21:37
Не ти разбрах въпроса за безплатния сервиз. Всеки уред има гаранционен сервиз, който е безплатен за клиента. Какво значи "първите Вайланти" също не ми е ясно, но повече ме интересува как на два 24кW котела с КПД 93%(да речем) им трябва различно количество газ, за да свършат една и съща работа?
Re: Моля за съвет за газови котли
19-10-2007 - 14:51:53
Има доста начини да се влоши качеството на работа на един уред.
Основният е човешкият фактор при настройката, и ако тя не се направи качествено всичко отива "на кино" и каквато и да е марката на уреда, разхода скача, клиентите недоволстват. Това пък е добре за газоразпределителните дружества продават повече газ.
Друга причина за големият разход е преоразмеряването на уреда. Трябва ти мощност 8 - 10 kW слагаме 24 kW. А КПД е 91-93% при диапазон на модулация на мощността на котела в рамките на 16-24 kW та дори и по-тесен към горната граница. АКо уреда излезе извън тези диапазони тогава КПД става под 63%.
Може и да греша но част от уредите които са на българският пазар са с остаряла производствена технология, само за да са надостъпна цена.

Що се отнася за кондензационните уреди, на запад има закони и в определени държави се използват само такива.
Тук сме си България и това не ни касае още, но когато местен представител отиде на обучение в подобна западноевропейска компания, му пълнят главата само с тези уреди и колко са "добри". Вярно е но при определени условия!!!

Между другото ти LazarG отвярял ли си газов уред да погледнеш какво е изпълнението на спойките и връзките. С теб двамата ако се хванем без да се стараем ще го изпълним по добре. winking smiley
А ако знеш как бяха изпипани навремето особено Вайлантите не смееш да ги пипнеш.


smoking smiley
Re: Моля за съвет за газови котли
19-10-2007 - 15:01:53
Деси
Ако си решила да се отопляваш икономично и имаш достатъчно средства си вземи Аристoн GENUS това са ново поколение уреди с регулиране на мощността на горелката, обороти на вентилатора за изхвърляне на димни газове и водна помпа. При него КПД е постоянно в по-широк диапазон на вариране на мощността.
Ако жилищито ти е малко като площ се насочи към Проксима 20 (5-20kW). smoking smiley
Re: Моля за съвет за газови котли
19-10-2007 - 20:53:01
МиткоН, Вайлантите пак така добре са изпипани. Има и други марки добре изпипани - общо взето по цената ще ги познаеш. Сигурен съм, че ако се хванем с тебе ще направим по-добро изпълнение от някои евтини изпълнения.
Quote

Има доста начини да се влоши качеството на работа на един уред.
Основният е човешкият фактор при настройката, и ако тя не се направи качествено всичко отива "на кино" и каквато и да е марката на уреда, разхода скача, клиентите недоволстват
Нали и аз точно това говоря - икономичността зависи не от марката, а от настройките

Quote

Това пък е добре за газоразпределителните дружества продават повече газ.
Точно това е едно основно противоречие - купувайки уред от газоразпределителното дружество попадаш в лапите на техния сервиз, който няма никакъв интерес да ти прави настройки за икономия на гориво!
Re: Моля за съвет за газови котли
19-10-2007 - 23:24:00
Митко Н,

благодаря ти за мнението. Насочила съм се към Мора-та, защото жилището е 60 м2.
Re: Моля за съвет за газови котли
22-10-2007 - 10:30:00
Малко тестови данни от изминалата неделя:
В неделя се възползвах от внезапно влошилото се време, за да проверя как работи котелът ни при различни режими на работа. Поддържаната температура в жилището е между 20.5 до 22.5 градуса на различните места. Отопляемата обща площ е около 40 кв. м. Както се оказа, ако температурата на ОВ (отоплителната вода) се настрои на и над 60 градуса котелът се включва за много дълги периоди, независимо от това, че стайният термостат показва достигната зададена температура ??. При това положение разходът на газ е над 0.5 куб. м. за 1 час, същевременно не се забелязва чувствителна промяна в стайната температура?? За сметка на това когато температурата на ОВ се постави на по-ниско ниво, в случая около 52 градуса ОВ, разходът рязко спада - около 0,18 куб.м. за час (което е доста добро постижение), без това да наруши поддържаната стайна температура. Външната температура по време на "тестовете" беше от 0 до 5 градуса.
При режима с по-висока температура радиаторите ту се загряват прекомерно, ту изстиват, докато режимът с по-ниска t ги поддържа по-равномерно топли. Освен това и усещането от равномерната температура е по-добро.
Котелът в случая работи както със стаен програматор, така и с външна сонда, поради което настройката на температурата на ОВ е "приблизително", т.е. зависи както от външната температура, така и допълнително от избраната степен на регулатора на котела.Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-10-22 10:31 от Zhimi.
Re: Моля за съвет за газови котли
22-10-2007 - 21:10:07
Zhimi, като си започнал с експериментите и ако имаш желание можеш да продължиш по следния начин:
На изхода на радиаторите имаш секретни кранове с които се регулира температурната разлика на входа и изхода на радиатора - опитай да притвориш тези кранове, за да получиш делта t = 20*С, виж тогава какво става с разхода и пиши.
2v6
Re: Моля за съвет за газови котли
23-10-2007 - 09:08:08
Когато температурата на ОВ се регулира и от външна сонда не можеш да определиш разхода за 5 минути, дори и за час.
Ти си правил тестове в продължение на няколко часа и резултатите за разхода не може да са коректни.

За да имаш истински резултати трябва да засечеш разхода минимум за едно денонощие в единия режим и след това в другия. Ако външната температура, вятъра, слънцето, проветряването, готвенето, количеството хора в стаите и работата която вършат през двете денонощия са еднакви, ще видиш малка разлика в разхода.

Zhimi Написал:
-------------------------------------------------------
> Малко тестови данни от изминалата неделя:
> В неделя се възползвах от внезапно влошилото се
> време, за да проверя как работи котелът ни при
> различни режими на работа. Поддържаната
> температура в жилището е между 20.5 до 22.5
> градуса на различните места. Отопляемата обща площ
> е около 40 кв. м. Както се оказа, ако
> температурата на ОВ (отоплителната вода) се
> настрои на и над 60 градуса котелът се включва за
> много дълги периоди, независимо от това, че
> стайният термостат показва достигната зададена
> температура ??. При това положение разходът на газ
> е над 0.5 куб. м. за 1 час, същевременно не се
> забелязва чувствителна промяна в стайната
> температура?? За сметка на това когато
> температурата на ОВ се постави на по-ниско ниво, в
> случая около 52 градуса ОВ, разходът рязко спада -
> около 0,18 куб.м. за час (което е доста добро
> постижение), без това да наруши поддържаната
> стайна температура. Външната температура по време
> на "тестовете" беше от 0 до 5 градуса.
> При режима с по-висока температура радиаторите ту
> се загряват прекомерно, ту изстиват, докато
> режимът с по-ниска t ги поддържа по-равномерно
> топли. Освен това и усещането от равномерната
> температура е по-добро.
> Котелът в случая работи както със стаен
> програматор, така и с външна сонда, поради което
> настройката на температурата на ОВ е
> "приблизително", т.е. зависи както от външната
> температура, така и допълнително от избраната
> степен на регулатора на котела.
>
>
>
> Редактирано 1 пъти, последният път 10/22/07
> 10:31AM от Zhimi.


Re: Моля за съвет за газови котли
23-10-2007 - 11:11:11
Благодаря за съвета за радиаторите. Ще го изпробвам.
Да, така е, и аз не казвам, че само с един тест от няколко часа, или дори от едно денонощие, може да се направи преценка за работата. Но очевидно е, че настройките са много важни за разхода, както на котела, така и на цялата система. Това което забелязвам също, е, че от това, че го оставяме денем докато сме на работа и нощем на по-ниска температура, не се постига кой-знае каква икономия. Може би това важи за водното отопление, или пак е въпрос на настройки?
Re: Моля за съвет за газови котли
29-10-2007 - 18:42:32
Привет на всички участващи във форума. Изчетох го целия и придобих много полезна информация. При мен също предстои газификация и в момента сондирам мнения какъв газов котел да избера. Първоначално се спрях на еднакантурен24 квт на фирмата "Вайлант", но се оказа, че няма да е достатъчен за квадратурата, която ще отоплявам, а 36 киловатовия е доста по - скъп. Сега ми предлагат по евтин и по мощен газов котел "Биази", но тъй като не прочетох нищо за тази марка ще съм ви благодарен ако някой има има информация за тези котли, да я сподели с мен. БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход