Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Моля за съвет за газови котли

Публикувано от petkok 
Re: Моля за съвет за газови котли
22-08-2008 - 00:01:21
извинявам се . че този въпрос може вече да е дискутиран в темата , но е много дълга . прочетох я до някъде , но нямам време да я чета цялата.
интересува ме да ли да си сложа проточен или обемен бойлер . става дума за около 1.) 3 ст. 100м2 с 2 бани и
2.) 2 ст. 50 м2 с една баня
в проекта са заложени проточни бойлери и за двата още веднъж се извинявам ако вече е дискутиран въпроса.
Re: Моля за съвет за газови котли
22-08-2008 - 08:39:06
Най-вероятно са заложили двуконтурен котел, който е най-евтино решение и общо взето върши работа при жилища между 50 и 100 кв.м. При две бани не може да осигури вода за едновременна работа на душовете, а при малко жилище трудно може да се направи баланс на системата, особено при новото строителство с добри топлоизолационни характеристики. Ако няма да ползваш едновременно двете бани спокойно може да сложиш двуконтурни котли, като разбира се имаш предвид, че те произвеждат вода на проточен принцип, и минава време докато я получиш, а зависи и от разстоянието между котела и крановете. Трябва да го обсъдите на място.
2v6
Re: Моля за съвет за газови котли
22-08-2008 - 16:24:04
Quote

demona88 Написал:
-------------------------------------------------------
> извинявам се . че този въпрос може вече да е
> дискутиран в темата , но е много дълга . прочетох
> я до някъде , но нямам време да я чета цялата.
> интересува ме да ли да си сложа проточен или
> обемен бойлер . става дума за около 1.) 3 ст.
> 100м2 с 2 бани и
> 2.) 2 ст. 50 м2 с една баня
> в проекта са заложени проточни бойлери и за двата
> още веднъж се извинявам ако вече е дискутиран
> въпроса.

Проточните бойлери заемат по-малко място и са по-икономични.
Проблема е с първоначалното палене и подгряване - има закъснение докато "дойде" топлата вода.
В по-новите модели има режим "комфорт" за топлата вода, което означава че котела се поддържа загрят и практически водата идва толкова бързо, колкото е при обемен бойлер. Разбира се това е с цената на допълнителен разход на газ, но пак е по-икономично от обемен бойлер.



Re: Моля за съвет
22-08-2008 - 18:53:18
Здравейте,
попрегледах темата за отоплението с газови котли и останах силно замислен. При мен нещата стоят по по-различен начин. Преди 2 години прокараха газ в моя квартал, и тъй като бях чувал за този тип икономично и комфортно отопление, реших да изграждам инсталация. И така - живея в къща, ангажирахме фирма занимаваща се с изграждането на отоплителни системи и им се доверихме. Инсталацията е изградена за около 200кв.м (къща), това са два еднакви етажа с аналогично разположение на стаите. Общо за цялата площ ми поставиха панелни радиатори - 12 на брой съобразени с квадратурата на всяка една стая, и две лири за двете бани. Изградена е и инсталация за топла вода в баните и кухните. Котела е Будерус Логамакс ЮО12-28К. Учуден съм от сметките които плащат останалите хора, а при мен нещата стоят различно. Кокретно тази зима, Януари месец за 10 включени радиатора платих 500лв консумация. Не използвам изобщо топла вода от котела, защото става още по-солено. Незнам но ми се струва доста. Преди това сметките са винаги над 350 лв. пак за този брой радиатори. В едната стая имам една джаджа (програматор/термостат) на която за всеки ден от седмицата, почасово мога си глася желаната температура в стаята и при достигането й котела спира. После като падне пак тръгва и така. Зимата го бях нагласил на 23 градуса в помещенията, и 50 градуса температура на водата. Така котлето си вкл./изкл. постоянно. Моля ви да ми помогнете, изобщо ако има възможност да направя настройка на котела, да сменя програматора ли, нямам представа какво точно, защото от тази година както вдигнаха газта ако не направя нищо по въпроса, спирам газта и слагам инвертори дайкин.
eye popping smiley sad smiley
2v6
Re: Моля за съвет
23-08-2008 - 10:47:15
Quote

Cenko Написал:
-------------------------------------------------------
> Здравейте,
> попрегледах темата за отоплението с газови котли и
> останах силно замислен. При мен нещата стоят по
> по-различен начин. Преди 2 години прокараха газ в
> моя квартал, и тъй като бях чувал за този тип
> икономично и комфортно отопление, реших да
> изграждам инсталация. И така - живея в къща,
> ангажирахме фирма занимаваща се с изграждането на
> отоплителни системи и им се доверихме.
> Инсталацията е изградена за около 200кв.м (къща),
> това са два еднакви етажа с аналогично
> разположение на стаите. Общо за цялата площ ми
> поставиха панелни радиатори - 12 на брой
> съобразени с квадратурата на всяка една стая, и
> две лири за двете бани. Изградена е и инсталация
> за топла вода в баните и кухните. Котела е Будерус
> Логамакс ЮО12-28К. Учуден съм от сметките които
> плащат останалите хора, а при мен нещата стоят
> различно. Кокретно тази зима, Януари месец за 10
> включени радиатора платих 500лв консумация. Не
> използвам изобщо топла вода от котела, защото
> става още по-солено. Незнам но ми се струва доста...

Бъди спокоен, има и по-големи сметки за м2 площ отопление!
А всъщност с кои останали хора сравняваш твоята къща?
Това колко ще ти харчи котела зависи най-вече от топлината, която излиза навън. Сещаш ли се, че това зависи малко от площта на къщата?

С настройките на котела разхода едва ли може да се подобри с повече от 5-10%.

С климатици разбира се ще имаш по-ниски сметки, но при температури навън над -5 градуса. Имаш ли представа колко ще ти струват климатици, дето при -5 градуса ще отдават 28 кВ топлина при вътрешна температура 23 градуса? И колко години ще работят при такава експлоатация?


Re: Моля за съвет за газови котли
23-08-2008 - 18:41:49
Моля посъветвайте ме за да направя добър избор на газов котеллЩе отоплявам апартамент 70 кв.м,фирмата,която съм наела за това ми предлага Радиант,Вайлант и Мора.От всичко казано вав форума ми стана ясно,че най-добър е Вайлант,но все пак...цената му е 2600,а на другите с 1000лв по-малко...,това е сериозна разлика,какво ще кажете по въпроса,дайте съвет!
Re: Моля за съвет за газови котли
23-08-2008 - 20:01:52
galya_kost,
Позаинтересувай се по-подробно и ще видиш, че разликата не е 1000 лв! Цената на Вайлант е крайна ( включва монтаж+пуск+настройки=250лв) и има 5 год. гаранция, а Радианта и Мората ще ти ги натоварят допълнително и гаранцията им е 2 год. Все пак, ако искаш да спестиш няколкостотин лева, моят глас е за Мората, но все пак зависи кой ги поддържа двата последни.
Re: Моля за съвет за газови котли
23-08-2008 - 20:29:04
Здравей Cenko,
с теб сме разговаряли в друг форум и от там имам информация, че ползваш само единия етаж на къщата, т. е. 6 бр. радиатори и сметката ти е била 400лв, а сега описваш друга ситуация. Там ми спомена, че разходът на газ стигал до 7 куб/ч, което е невъзможно - максималния разход на котела е 2,5куб/ч (има вероятност разходомера да не отчита вярно). Все пак за да се ориентираме правилно трябват повече подробности. Кажи размерите на радиаторите на един етаж за да посмятаме. Аз ти казах моето предположение - ако ползваш само половината радиатори, котелът прегрява и влиза в неикономичен режим на включване/изключване и разходът се вдига много. Основният проблем е, че този котел ти дава минимална мощност 12 кВт и идва голям за 100кв.м. Освен това този термостат явно не управлява модулацията на горелката, а управлява котела само чрез on/off, което не води до икономии, дори напротив! Откажи се от неговите услуги, като го настроиш на по-висока температура, а управляваш отоплението, чрез намаляване Т° на водата. Термоглави има ли в другите стаи? Каква е изолацията и дограмата? Имай предвид, че за да работи икономично един котел, той трябва да може да модулира пламъка и да гасне много рядко. Ако гасне често, значи има какво да се предприеме.
Ако пък наистина имаш големи топлозагуби, то тогава, както каза и 2V6 ще трябва да дадеш луди пари за климатици, които да смогнат да отоплят къщата. Според мене е безумие при наличие на готово изградена отоплителна инсталация на газ да правиш още веднъж същото вложение за климатици за отопление! Сигурен съм, че има какво да се направи!



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2008-08-23 21:53 от LazarG.
Re: Моля за съвет за газови котли
24-08-2008 - 16:57:09
Здравейте,

Предстои ни изграждане на инсталация на къща с площ 70 кв.м тотал съответно 5 стаи по 9кв.м , 12 кв.м , 13 кв.м , 16 кв.м , 17 кв.м и баня. Височина на помещенията е 2.50 м.
Изготвиха ни проект според които за за цялата отоплителна площ са нужни 59 алуминиеви глидера с височина 60 см. + лира за банята.
Котела на който се спираме е двуконтурен на Вайлант Турбо Тек Плюс 24КВ VUW 242/3 - 5.
Да отбележа също така че къщата се намира в Самоков - средна зимна температура е около - 12 градуса. winking smiley

Моля за менния и препоръки основно относно броя и вида на радиаторите които са нужни за изграждане на инсталацията тъй като тези 59 глидера ми се виждат крайно недостатъчни.Също така при залагане на по голям брой глидери има ли опастност от неефективна работа на котела?

Благодаря предварително на всички за съвета.
Re: Моля за съвет за газови котли
24-08-2008 - 20:37:08
Не се притеснявай, съвсем точно са ти определени броя на ребрата ( за справка - аз щях да сложа 8+10+11+14+15=58 ребра). Няма проблем по твое желание да сложиш по едно ребро повече на радиатор (на големите може по два, за да е балансирана системата) и няма никаква опасност от неефективна работа на системата.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход