Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Посланиците ни задължени да връщат българите у нас

Публикувано от Peter123 
Посланиците ни задължени да връщат българите у нас
25-07-2006 - 10:34:02
[www.monitor.bg]


"Да се работи за връщането на част от българите зад граница - тази препоръка даде на посланиците ни в чужбина министърът на външните работи Ивайло Калфин вчера.
Ръководството на МВнР поднови съвещанията с ръководителите на мисиите ни по света. До петък те ще бъдат запознати с приоритетите на страната и позициите, които защитава по важни международни въпроси и конфликти и ще получат точни инструкции как да реагират.
Министър Калфин подчерта, че много наши сънародници са напуснали родината си, което е създало липса на кадри в някои сфери. В тази връзка той посъветва посланиците да работят с българите в съответната страна така, че те да усещат подкрепа и ангажираност на страната им към техните проблеми.
Довършването на процеса на европейска интеграция е най-важният приоритет на страната ни. Четири страни от ЕС все още не са ратифицирали Договора за присъединяване на България към съюза, но министър Калфин се надява това да стане до края на годината. Очакваме датата 1 януари 2007 г. да бъде потвърдена през септември в мониторинговия доклад на ЕК, а България ще направи всичко възможно, за да влезе в съюза без предпазни клаузи, подчерта първият дипломат.
България разчита изключително много на двустранните си отношения със страни от Близкия изток, Азия, Латинска Америка. Добри са политическите ни отношения със САЩ и Русия, подчерта Калфин. Той обърна специално внимание на основните конфликти и че България трябва да участва във възстановяването на Ирак, Афганистан и Босна и Херцеговина. Трябва да осъзнаваме, че България не може да казва, че са й малко възможностите, че е бедна и че няма капацитет да участва в международни коалиции, подчерта министърът
Енергийната сигурност е друг приоритет на българската външна политика. Страната ни настоява за обща европейска политика в областта на енергетиката, подчерта той. На работната среща не е станало дума за АЕЦ "Козлодуй".
Председателят на Народното събрание Георги Пирински и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева също прочетоха лекции пред ръководителите на мисиите ни по света. Вечерта събитието беше уважено и от президента Георги Първанов, който също насърчи дипломатите ни да работят за родината си и да не забравят интересите на българите в чужбина.
Днес работната среща продължава със срещи на посланиците и консулите с отделните дирекции на МвнР и разговори с представители на всички министерства."


Представям си как посланика ни в САЩ засипва с молби Фиш :"Please, come back Fish" smiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход