Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Юнашкият тиган пристигна в Копривщица

Публикувано от OwnerBG 
Юнашкият тиган пристигна в Копривщица
10-04-2012 - 19:23:19
avatar


Най-големият български тиган, предприе първото си сериозно пътешествие.
От завода в който повярваха че може да се изработи подобно съоръжение, до юначна Копривщица, където ще атакува рекордите на Гинес за Най-големият български тиган.
Юнашкия тиган е изработен от специална неръждаема стомана, разрешена за използване в хранително-вкусовата промишленост и притежава сертификат от производителя.

Баш майстора се оказа голям симпатяга. Чудел се като какво ще е това нещо, но щом му сложил дръжките, разбрал че голямо ядене ще пада. И идеи за рецепти даде, и обеща да наглежда на живо първото подгряване.
Доверчиво мерейки широчини, височини и габарити поехме с една прилично голяма колица, да приберем тиганището.

Майсторите с нетърпение чакаха да видят, като какви са тези люде поръчали нестандартното изделие. Че ни гледаха странно, гледаха ни.
Но искрено се развеселиха като видяха къде бяхме решили да разположим съдчето.
Багажника на колата е достатъчно голям според рулетката, но вратата е прекалено тясна.

А сега де. Понаплюнчиха моливите майсторите, поогледаха се и се започна с инженерни предложения от типа „Дай гредата, дай въжето, айде готово”
И верно.

Курдисахме го отгоре, укрепихме го с две гредички, подложихме картон, привързахме с въже и замязахме на летящ тиган.
Летящ не летящ, път ни чакаше. Поехме по малките пътища на пловдивското поле. Старосел, Кръстевич, Стрелча и ето ни в Копривщица. Два пъти ни спираха, ама ей тъй на, да видят какво е това чудо дето сме увързали отгоре.
Я на сателитна чиния мязаше, я на джакузи за малолетни фолк звездици, я на тава за лютеница. Но с името „Юнашки тиган” всичко си идваше на мястото. Един дядо в Кръстевич, поприсви очи и заяви че две теленца /обезкостени/ барабар с мерудията ще му дойдат добре на тиганчето.
Лека по лека, изкачихме стръмните пътища от Стрелча към Копривщица. Къде, ако не в най българския град, да представим идеята за Най-големия български тиган.
В Копривщица ни посрещна ситен снежец. Въжетата се бяха понамокрили и затегнали, но с едно воеводско ножче, и малко вълшебни думи, подминахме възлите.
Лека полека го освободихме от въжетата и го понесохме. Точно като за четирима човека си се оказа тиганището.
След задълбочен консилиум, се взе решение от какво ще се изработи и юнашката дръжка.
За сега го положихме да почива и да събира сили за предстоящите празници.

Ето ме и мен, при първите опити да се опознаем. При сметките и проектите на тигана, имаше идея да е по голям. Запознати ме убедиха че има един размер, над който не е добре да се преминава. На живо се убедих че са прави. Това е размера, който ако се премине ще стане просто музеен експонат, гонещ големина, а не реално приготвяне на храна.

Технологията на българската автентична кухня предполага бъркане, пържене в мазнина и бързо задушаване. По голямата количество храна за едновременно приготвяне ще доведе до проблем с равномерното нагряване на цялото дъно.
Разбира се че има разнообразни технически решения, но ние се спряхме на готвене на дърва и жив огън.
Две каруци дърва май няма да стигнат, та до празниците ще се наложи да подредим още.
На 29 и 30 април и 01 май ще сме там, около тигана. Ще атакуваме рекордите на Гинес за Най-голям български тиган. Но всъщност ще се повеселим, ще похапнем, ще попеем и така три дни. Юнашки.
[www.sobstvenik.com]

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Подбрани статии за собственици на имоти.За купувачи и продавачи си има други места.
[www.sobstvenik.com]
Re: Юнашкият тиган пристигна в Копривщица
12-04-2012 - 01:34:36
avatar
Супер. Много гърла да нахраниш дано. Аз като дойда лятото ще искам...ми то всичко може да се побере вътре...хахаха

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Строеж на къщи, Бетон, Арматурa, Изкопи , Плочи, Изолация, Хидроизолации, Кофраж, Колони, Основи, Подпорни стени, Теракот, Ремонт на бани, Фаянс, Изграждане на басейни, Покриви, Къщи и жилищни сгради, Ремонт покриви, ВиК, Груб строеж, Гипсокартон, Зидарии, Мазилки, Вътрешни ремонти , Поставяне на капандури, Реконструкции, Ламинат, Интериорни врати, Топлоизолационни системи, Сухо строителство, Ел. инстлации, Топлоизолация, Дограма, Латекс и др.
Re: Юнашкият тиган пристигна в Копривщица
13-04-2012 - 00:27:41
То и сега не е за изпускане ... winking smiley smiling smileyТРИДНЕВНО КУЛИНАРНО ВЕСЕЛИЕ С НАЙ – ГОЛЕМИЯ БЪЛГАРСКИ ТИГАН

Програма на юнашката веселба


29.04.2012 г.
11.00 ч.Официално откриване и освещаване на Юнашкия тиган
11.30 ч Първо подгряване на Юнашкият тиган с дядовата рецепта „Свински късчета с пресни попски лукчета, гъби и градински подправки”
12.00 ч. Безплатна дегустация на български вина и ракии.
13.00 ч. Забравете за програмата, идват гайдарите, започват юнашки занимания.

30.04.2012 г.
11.00 ч. Второ подгряване на Юнашкият тиган с дядовата рецепта „Пилешки филенца с морковчета, пресен чесън и масълце ” Оцелелите закусват с чорбицата на дядо.

01.05.2012 г.
11.00 ч. Всички гости на Копривщица, отново ще преживеят онези дни на 20 април, а ние ще възстановим старите юнашки рецепти на Юнашкият тиган с дядовата рецепта „Агнешки дреболийки по овчарски, с гъби, печени пиперки, попски лукчета и пресен джоджен”

Гост-готвач Стефан Сърчаджиев-Съро

За всички оцелели юнаци, специални награди.
С подкрепата на :
Фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство – България”

С медийната подкрепа на :
Списание Собственик

За организирани групи предлагаме възможност за предварително заявено гарантирано меню

Меню за 29.04.2012г. Цена 12.00 лв. Налични 260 бр.
„Свински късчета с пресни попски лукчета, гъби и градински подправки” с гарнитура зелена салата, Разядка домашна лютеница „ Първата чушка”, Чаша вино, Минерална вода, Питка, Копривщенски тутманик

Меню за 30.04.2012г. Цена 12.00 лв. Налични 210 бр.
„Пилешки филенца с морковчета, пресен чесън и масълце ” с гарнитура зелена салата, Разядка домашна лютеница „ Първата чушка”, Чаша вино, Минерална вода, Питка, Копривщенски тутманик

Меню за 01.05.2012г. Цена 12.00 лв. Налични 190 бр.
„Агнешки дреболийки по овчарски, с гъби, печени пиперки, попски лукчета и пресен джоджен” с гарнитура зелена салата, Разядка домашна лютеница „ Първата чушка”, Чаша вино, Минерална вода, Питка, Копривщенски тутманик

Ангел Ангелов etnopiknik@gmail.com
Тел. 0885632035
Re: Юнашкият тиган пристигна в Копривщица
13-04-2012 - 19:31:34
avatar
Лелеле...вкуснотия.
Re: Юнашкият тиган пристигна в Копривщица
20-04-2012 - 00:30:47
Това е само за парти /купон , etc./ на имоти.нет. Кога?Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2012-04-20 00:31 от general.
Re: Юнашкият тиган пристигна в Копривщица
26-04-2012 - 23:26:56
avatar
Топ готвач приготвя накуп 350 порции в тиган за „Гинес“

Топ готвачът Пеньо Иванов ще се включи в приготвянето на традиционни български гозби в най-големия тиган, изработван в България. Това ще се случи в рамките на специалното гостуване на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза“ по време на събитието, организирано от Ангел Ангелов, във възрожденския ни град Копривщица на 29,30 април и 1 май.

Пеньо Иванов е прочут с това, че вече 4 години в рамките на „Пъстра трапеза“ събира и съхранява традиционни рецепти от българската кухня, запазени в различни кътчета на България, за да покаже богатството на родната кулинария.
Юнашкият съд, който тежи цели 78 килограма, изработен е от неръждаема стомана и е с диаметър 150 см, ще се превърне в арена на действие за приготвянето на традиционни за този край рецепти, и официално ще кандидатства за приза „Bulgaria’s Largest Frying Pan“ зарекордите на „Гинес“. във възрожденския ни град Копривщица, сподели авторът на инициативата Ангел Ангелов. Специално за юнашкия тиган дърводелецът Найден Стефанов ще изработи двуметрова дървена дръжка, а за да се загрее подобаващо съдът на жив огън, ще бъдат докарани две каруци дърва.

В „Гинес“ вече са изпратени снимки и декларации, удостоверяващи размерите на тигана-гигант, а на събитието на 1 май ще присъства и нотариус, който ще проследи меренето на юнашкия готварски съд.
Според Ангел Ангелов, преди много векове старите българи използвали подобни гигантски съдове в мандрите, където се загрявало млякото. За да е атмосферата наистина специална, ще бъдат изработени и дървени пейки, на които гостите на празника да поседнат и опитат от вкусните гозби.

Освен Пеньо Иванов, гост-готвач на 1 май ще бъде и актьорът Стефан Сърчаджиев-Съро.
В менюто са включени вкусотии като свински късчета с пресни попски лукчета, гъби и градински подправки, пилешки филенца с морковчета, пресен чесън и масълце и агнешки дреболийки по овчарски, с гъби, печени пиперки, попски лукчета и пресен джоджен и агнешки дреболийки „по овчарски“. Освен това ще се приготви и забравената местна рецепта за домашна лютеница за разядка „Първата чушка“.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Подбрани статии за собственици на имоти.За купувачи и продавачи си има други места.
[www.sobstvenik.com]
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход