Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Реших да стартирам производство ... да , ама какво ?

Публикувано от wild_things 
Реших да стартирам производство ... да , ама какво ?
14-04-2010 - 02:04:24
От доста време обмислях да започна производство. Реших преди време да започна да произвеждам бетонови изделия - тухли , тротоарни плочки и т.н. Добре , ама като заговориха всички за криза и за спад в строителството започнах да се питам , кой ще ми купува стоката. Опитах се да намеря пазар , но без успех. Няколко склада ми предложиха да ги снабдявам , но ще платят като продадат всички изделия ... чудесно , нали smiling smiley
Почнах да се оглеждам за нещо друго. Идеята за изграждане на фотоволтаици ми се стори удачна. Все пак се произвежда ток. Инвестицията се оказа сериозна и затова се подготвих да кандидатствам за субсидия. В момента, който подготвих проекта се оказа , че от министерството са наложили мораториум за фотоволтаиците и .... пак ударих на камък. Почти са нулеви шансовете за субсидия за фотоволтаици , а собствена инвестиция не ми е по силите.
Е незнам какво да опитам вече. Искам да попитах хората в този форум какво мислят по въпроса : Има ли смисъл да се опитва каквото и да е производство във време на криза или да се изчакат по-добри времена.
И какво производство би било надеждно и може да се финансира по европейските програми за развитие на селските райони?
Re: Реших да стартирам производство ... да , ама какво ?
14-04-2010 - 09:38:49
Въпросът ти по-точно би бил: реших да стартирам, но - какво?


Е, хайде, след като си попитал за " производство" - да ти отговорим: Преди всичко, трябва да си наясно с 1/ какво умееш да правиш, от какво разбираш най-добре; 2/ откъде си,от кой район - каква е икономическата обстановка там, ще има ли перспектива за твоите умения; 3. като чакаш инвестиции по европрограми - виж дават ли пари по това, което ти можеш да правиш, колко пари дават, ти имаш ли финансови въззможности да доплатиш /защото трябва да добавиш понякога -20-30 %; 4. разгледай фирми, които се занимават със същата или с подобна на твоята дейност, виж какви са им проблемите, за да ориентираш в мениджмънта - дали ще можеш да се справиш; 5. и с цялата тази информация можеш да се обърнеш към специализирани фирми, които консултират и подготвят европейски проекти.
Успех.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-04-14 09:39 от general.
Re: Реших да стартирам производство ... да , ама какво ?
14-04-2010 - 11:56:47
ами наистина немога да се реша , какво точно да произвеждам. На практика няма спънки да правя каквото и да е. Мисля , че ако не умея лично да правя нещо , то мога да наема човешки ресурс, които има необходимите познания. Района , в който възнамерявам да страртирам е приоритетен по програма за развитие на селските райони. Земята си е моя - имам постройки , имам и няколко декара върху които може да се строи. В самото село няма почти никакво производство - точно това ме затруднява в решението ми. Ако имаше развита индустрия можеше да се анализира и направи икономическа обосновка.
Финансиране се получава и за фризьорски салон , за детски кът , за автосервиз , за цех , за фабрика и т.н. , но за целта трябва да се напраи конкретен проект, а той струва пари .... не че съм стиснат , но не е ли безумно да направя 3-4 проекта за да получа субсидия по единия. Средно предварителен одит , бизнес план и проект струват около 20 000 лева.
Та за това реших да пусна тема, за да се обменят идеи. В подобен форум разбрах, че няма смисъл да се наливат пари във фотоволтаици , но това се разбира след като навлезнеш в материята и похарчиш няколко хиляди лева.
Re: Реших да стартирам производство ... да , ама какво ?
15-04-2010 - 13:13:17
.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-04-30 18:28 от dival.
Re: Реших да стартирам производство ... да , ама какво ?
15-04-2010 - 21:12:03
wild_things,
В духа на ника ти - малко щуротии.
Все се каня да прочета повече за "биогоривата". За мен най-разумната ЕКО насока днес, дори и в БГ.
Примерно царевица (дори хибридна, генно...). Зърното за "пелети", останалата маса за "ракия". Отделно разработваш печки за "ракията" и обслужваш региона според декарите, с които разполагаш.
Земята си се ползва природосъобразно по предназначение, а не се превръща в пустиня със сериозна инвестиция за фотоволтаици, например. Слънчевата енергия я акумулираш в растението и за сушене, баш когато е най-много. Оползотворяваш я обрано - когато я няма.
Може да е по-ефективно през олио/нафта да минеш или със соя - не знам.
Би трябвало и към някоя програма да можеш да се закачиш.
Генерираното СО2 равно на усвоеното + др. ползи спрямо пустеещи земи и пияно население.
Не съм чувал да е в интереса на някоя мафия - зърнената не те бърка. Горивата евентуално сам ще си ги произвеждаш. За семена и торове - не знам.
Само опит за разсъждение - не го твърдя от знание. В този дух т.1 на Генерала даже пречи.
П.П. За царевицата като гориво май се споменаваше някъде във Форума.
Re: Реших да стартирам производство ... да , ама какво ?
15-04-2010 - 23:10:25
.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-04-30 18:29 от dival.
Re: Реших да стартирам производство ... да , ама какво ?
16-04-2010 - 01:52:14
Я да задам един консруктивен въпрос! Като изключим надеждите за дотации, какъв е "бюджета"? То хубаво производството, хубаво човешки ресурс (много ми харесва този термин) ... ама ще трябва и нещо като пари.
В зависимост от това колко са наличните средства мога приблизително да изчисля при какъв вид производство за колко време ще стигнат и колко повече щуротии могат да се извършат, преди въпросното производство да бъде сполетяно, я от криза, я от миза, я от природно бедствие или просто от завистлив конкурент ... изобщо тук начините да се разруши едно производство са много повече отколкото да се създаде. Тя и Библията е приятно четиво до пасажа: "И създаде Бог човека" ...

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Идеалният човек не пие, не пуши, не прелюбодейства и ... не съществува.
Re: Реших да стартирам производство ... да , ама какво ?
16-04-2010 - 12:03:29
Quote
dival
Аз ще ви кажа че това е един страхотен бизнес , но не е за всеки !

Дивал,
"Не се сърди човече" - в цитираното съм напълно съгласен.
Друг е въпросът, че питането беше за производство на село. Аз се опитвам да правя разлика, както и между икономика и икономикс, бизнес и екология.
Разбрали/неразбрали вече всички плащаме за нечий "бизнес с фотоволтаици" и "енергоспестяващи крушки".
За "чий" да те попитам, ако са ти казали на изложението. Няма да те питам колко ти струваше посещението там.
То и борсовата търговия с "вредни емисии" е супер иновативна и ЕКО - ама защо от тях не покрият "екосъставката", да те питам като знаещ?.
Хайде да не спамя тук. *drink1*
Re: Реших да стартирам производство ... да , ама какво ?
16-04-2010 - 12:25:06
В Европрограми е дадена информация за този фонд - не се дават пари за биогорива. Дават се до 200 хиляди евро, което е 70% от стойността на разходите. кандидатстващият по проекта трябва да предложи останалите 30% - обърнете внимание, само в пари - не може да участваш със земя, или други.
Разбира се, не е задължително да кандидатстваш за всички 200 000 евро - можеш да се простираш според чергата си,разбира се . За фотоволтаиците има по-специални условия -дават се повече пари, но има ограничения във волтажа.

Парите, колкото и да са, се плащат, след като се извърши инвестицията /една част може да се плати и авансово, но не е много лесно/.

Съставянето на проект си е трудна работа - трябва да се обърне човек към специалисти, но услугите им се плащат предварително, естествено - без да има гаранция, че проектът ще бъде одобрен.
Успех!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-04-16 12:26 от general.
Re: Реших да стартирам производство ... да , ама какво ?
16-04-2010 - 12:36:56
.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-04-30 18:31 от dival.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход