Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Кой заплаща сумата за прехвърляне на жилище,купувача или продавача?

Публикувано от Петрова 
При покупко-продажба на жилище,кой заплаща прехвърлянето,купувача или продавача?
Анонимен потребител
Re: Кой заплаща сумата за прехвърляне на жилище,купувача или продавача?
25-01-2006 - 17:09:33
Ами според мен би трябвало Купувача да я плаща. В крайна сметка той иска да прехвърли на свое име имота. Продавача няма такъв "зор".
А Продавачът иска да се освободи от гнета на собствеността и да се наслади на шума на банкнотите или на извлечението на банковата си сметка. Винаги някой нещо иска ! :-))))))))))
Пък и в крайна сметка продавачът обикновено дава оферта и е в състояние да си заложи и разходите по прехвърлянето !

Аз викам, да вземем да ги разделим 50/50 . Това последното особено при условие, че и двамата искат да ги платят и за да не вземат да се скарат. :-)))))))))))

А иначе сериозно, нека все пак да опитаме да дефинираме, на кое точно му казваме прехвърляне.
Re: Кой заплаща сумата за прехвърляне на жилище,купувача или продавача?
25-01-2006 - 17:40:10
Обикновено я плаща купувачът, но подлежи на договаряне. Не пречи на купувачът да се опита да договори някой изгодни за себе си условияsmiling smiley
При новото строителство в 99,99% от случаите всички разходи за местен данък -2%, такса за вписване 0,1% и нотариални такси ги плаща купувача. При другите сделки в около 90% от случаите се делят между двете страни поравно, обикновено по данъчна оценка.
Ако някоя от страните иска да извърши сделката на реална цена по различни съображения, обикновено тя поема разликата от увеличението на таксите над данъчната оценка. Например при сделките с банков кредит, които обикновено се изповядват на реална цена, купувачът поема таксите над данъчна оценка.
По принцип всичко подлежи на договаряне, но тези начини на разпределяне на разходите се практикуват най-често.
Анонимен потребител
Re: Кой заплаща сумата за прехвърляне на жилище,купувача или продавача?
26-01-2006 - 10:30:42
Quote

Например при сделките с банков кредит, които обикновено се изповядват на реална цена,

Отдавна банките не искат изповядване на реална цена

Но аз винаги бих изповядал на реална цена. Преди много време в стария форум се обсъждаше варианта - купуваш от строител примерно, той фалира, съда постановява преразглеждане на сделките за последните 2 години, твойта минала на данъчна оценка я оспорват, вземат ти апартамента и се превръщаш в кредитор на строителя дето е последен на опашката и му дължат - данъчната оценка.Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2006-01-26 10:46 от Тинки Уинки.
Tinky, много добре, че напомняш и тази хипотеза. Последиците са направо необозрими.

Но, по темата с прехвърлянето, което си е един "сложен състав" следва да се подходи сериозно и с разбиране. Ох, последните два вида животни се срещат рядко по нашите земи.

Все пак, най добрата и изчерпателна класификация и разяснения ги е да Имотко и нека да стъпим върху тях. Напълно приемам направената от него разбивка - ново строителство, старо строителство. Сигурно е почерпена от практиката. Нямам информация по въпроса.


Местен данък - законът ясно си казва, че този данък се дължи от този, който придобива имущество по възмезден начин. Ерго, това е купувачът. Тук спор не може да има. Той следва да фигурира като наредител по превода или вносител на парите на каса. Ако в рамките на пазарлъка Продавачът реши да поеме част от този данък (не виждам проблем ако е доброволно), това може да стане с корекция в цената.

Нотариална такса - субективното ми мнение, че "услугите" на нотариуса ОБСЛУЖВАТ И ДВЕТЕ СТРАНИ и дължимото би следвало да се раздели. Ако той пише НА - включвам и него. Ако НА се пише от адвокат на едната страна, редно е тя да си поеме и масрафа.

Такса вписване - може би практически е по-смислено купувачът да има задължение за нея.

Юридическите консултации - всеки си плаща своето.

Още веднъщ - да не забравяме. Важно е кой се явява титуляр по направено плащане, но е важно и за чия сметка е това. Доскоро пазарът беше безусловно по-благоприятен за продавачите и тези 99,99 % по-горе въобще не ме изненадват.
Иначе, всички действия по сложния състав прехвърляне обслужват и двете страни и е смислена тезата, че те би трябвало да носят и разходите за това по равно.
Re: Кой заплаща сумата за прехвърляне на жилище,купувача или продавача?
26-01-2006 - 12:32:53
Един стра виц:
В оптика собственикът обучава нов продавач:
-Като те попита клиент колко струват очилата му казваш 200лв., ако не каже нищо добавяш - само за рамките, като те попита колко струват, а стъклата - казваш 50лв., ако нищо не каже, добавяш - едното. smiling smiley
Та който си трае - той плаща.
Може ли някой да ми каже как да направя Агенция за недвижими имоти?
Такси,патенти,какво се плаща за да работиш спокойно.Идеята ми е за провинцията.
Re: Кой заплаща сумата за прехвърляне на жилище,купувача или продавача?
30-01-2006 - 09:12:47
Регистрирай се по ДДС и няма да плащаш патент.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход