Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

НА ВНИМАНИЕТО НА ЕКИПА НА WWW.IMOTI.NET

Публикувано от najnaj 
НА ВНИМАНИЕТО НА ЕКИПА НА WWW.IMOTI.NET
21-12-2007 - 18:37:52
НА ВНИМАНИЕТО НА ЕКИПА НА ПОРТАЛА WWW.IMOTI.NET

ВЪВ ВРЪЗКА С ОРГАНИЗИРАНАТА СРЕЩА НА ФИРМИТЕ ОТ БРАНША НЕДВИЖИМИ ИМОТИ:

Дискусия за бизнеса с недвижими имоти в град Велико Търново

ПРИВЕТСТВАМ ИНИЦИАТИВАТА НА ЕКИПА,но буди недоумение факта от предложенията на тези срещи,а именно;

• разработване и приемане на етичен кодекс на брокерите.

ДЪЛЖА ДА ИНФОРМИРАМ УВАЖАЕМИТЕ ПАРТНЪОРИ ОТ WWW.IMOTI.NET
че такъв кодекс е приет много отдавна от НАЦИОНАЛНОТО СДРУЖЕНИЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ и всеки ПРОФЕСИОНАЛИСТ ,който уважава клиента,както и партнъора в дадена сделка е длъжен да го спазва.



[nsni.bg]



Управителят на портала Маргарита Лазова разясни позицията на екипа по повдигнатите проблеми и въпроси. Тя запозна колегите с новите проекти и развитието на комуникациите за сътрудничество в мрежата.

Особен акцент имаха въпросите свързани с лицензирането на агенциите и брокерите от бранша, според изискванията на ЕС.

И по този въпрос съм длъжен да информирам ПАРТНЪОРИТЕ ни ,а именно:


На първо място безспорно е проблемът с регламентирането на дейността на брокерите на недвижими имоти. И съвсем естествено, защото той засяга пряко правилата на нашия бизнес, неговите субекти. Това е най-дискутираният през годините въпрос, погълнал много сили и енергия на всички досегашни ръководства и активни членове на сдружението. Приехме браншово лицензиране, създадохме Доброволен публичен регистър, правихме опити да бъдат инициирани законодателни промени. Явно този проблем не е бил на дневен ред в обществото и държавата. Но за нас той продължава да стои с още по-голяма острота.

Сега виждаме възможност за решаване на този въпрос, след като двете европейски организации CEI и CEPI съгласуваха проект на документ с название „Услуги на агентите за недвижима собственост – Изисквания за предоставянето на услуги от агентите за недвижими имоти”, който след обсъждане в страните-членки ще бъде разгледан и приет от Европейската комисия в рамките на Директива 2006/123/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 12 декември 2006 г. относно услугите на вътрешния пазар.

Усилената дейност на двете организации по изработването на Европейски професионални стандарти за брокерите на недвижими имоти и решението им за обмяна на мнения и съвместна работа по тази тема, взето на съвместното заседание в Берлин през септември 2007 година, поставя въпроса за необходимостта от включването на нашата организация към тяхната дейност, още повече че и двете институции чрез своите председатели и управителни тела неколкократно са отправяли покани за присъединяване. Това е стъпка, която сдружението би трябвало да направи в най-близко бъдеще.

Отчитайки важността на проблема, УС на НСНИ гласува решение за създаване на „Комисия по въвеждане на професионални стандарти и регламентиране дейността на агентите на недвижими имоти, и за връзки с парламентарните и държавните органи и институции”. Комисията е в състав председател Асен Македонов и членове Христо Бойков и Владимир Лафчиев. Комисията ще работи в постоянен контакт с всички членове на сдружението, с парламента, правителството, държавните и местните органи на управление, с представители на национални и международни професионални и неправителствени организации. За осъществяване на поставените задачи, комисията ще има право да привлича в своя състав и други лица, включително и извън членовете на НСНИ.


КАТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ;
МОЛЯ Г-Н АМБРОЗИО ЙОРДАНОВ ДА СИ ПРИПОМНИ СЛЕДНИЯ ХУБАВ МОМЕНТ;
НЕ СТАРТИРАХТЕ ЛИ ВАШИЯ ПОРТАЛ НА ЕДИН ПЪТУВАЩ СЕМИНАР ПО Р. ДУНАВ ИМЕННО НА МЕРОПРИЯТИЕ НА НСНИ?
Защо се забравя така лесно и се обезмисля 15 /ПЕТНАДЕСЕТ/ ГОДИШНИНАТА НА ЕДИНСТВЕНАТА БРАНШОВА ОРГАНИЗАЦИЯ,която от години работи именно върху повдигнатите от вас въпроси?
Не са ли най-големите фирми от бранша членове именно на НСНИ и ВАШИТЕ основни
рекламодатели в WWW.IMOTI.NET?


ВЕСЕЛИ КОЛЕДНИ ПРАЗНИЦИ!
МНОГО ЗДРАВЕ И КЪСМЕТ!
НЕКА ИДВАЩАТА 2008 ГОДИНА ДА БЪДЕ ГОДИНАТА НА СПЛОТЯВАНЕТО НА ВСИЧКИ ОТ БРАНША НЕДВИЖИМИ ИМОТИ,МНОГО СДЕЛКИ И СТАБИЛЕН РЕГЛАМЕНТИРАН ПАЗАР!
Л.ЙОНОВ
Re: НА ВНИМАНИЕТО НА ЕКИПА НА WWW.IMOTI.NET
28-12-2007 - 10:35:45
Re: НА ВНИМАНИЕТО НА ЕКИПА НА WWW.IMOTI.NET
28-12-2007 - 10:41:24
Колега, защо си ръкопляскаш сам?
Re: НА ВНИМАНИЕТО НА ЕКИПА НА WWW.IMOTI.NET
28-12-2007 - 12:35:22
Може да не е сам :crazy:
Re: НА ВНИМАНИЕТО НА ЕКИПА НА WWW.IMOTI.NET
28-12-2007 - 13:37:56
avatar
najnaj ,

imoti.net стартира през 2000 г. с проведени много срещи лично от мен и мои колеги с агенции когато обяснявахме какво е това портал и каква би била ползата от него. По сериозна активност от по-големите агенции, членове на НСНИ започна началото на 2002 г., т.е. 2 години по-късно. В смисъл исках да изясня, защото по написаното от вас звучеше, че сме стартирали изключително благодарение на подкрепата от НСНИ в следствие на една среща, а не мисля, че това е точно така, нито някога е било взимано решение от НСНИ да се включат агенциите в имоти.нет, а отделните фирми по различно време са взимали решение да започнат използването на имоти.нет в следствие на различни стимули (контакт с нас, препоръка от колеги и др.)

На всяка една от срещите до сега в Русе, Стара Загора и последната осъществена до момента във Велико Търново имаше представители на НСНИ. Не сме Ви забравили, а в тази инициатива ние се стремим за едно и също нещо и поне ние от имоти.нет искаме да сме заедно - вие като сдружението на бранша, а ние като една медия! И на кръглата маса, която ние ще осъществим естествено, че ще бъде и НСНИ и представители на правителството и ЕС.

Ситуацията с бизнеса за имоти в момента въпреки тези 15 години усилия според масовото мнение на хората не е наред. Няма регламенти. Абсолютно всеки може не само да стане брокер, ами и да си направи агенция и да бъде некоректен по всякакъв начин без това да е регламентирано!?!? Очевидно усилията само на НСНИ не са били достатъчни поне до сега.

Факт е, че има много агенции, които са коректни, но не участват в НСНИ. Явно не коректноста и не минималната такса на година за участие в НСНИ е фактор за това решение.

Защо когато имоти.нет се опитва да е полезен на интересите на бранша и съответно и на НСНИ понякога срещаме такава реакция каквато вашата в момента?
За което аз съжалявам. Нима не е добре колкото се може повече да се работи в насока за регламент в бранша? Колкото повече всеобщи усилия - толкова по-голям шанс за успех, какъвто до момента няма?
За вашето запитване смятам, че няма яснота и че тъй като още не сме стигнали до Видин затова го приемате по този начин.

Но през годините на толкова сменени управления в НСНИ определени хора винаги са имали негативно отношение за нас и са ни третирали не като интернет медия, а като някаква конкуренция. Тези агенции и до ден днешен НЕ ИЗПОЛЗВАТ имоти.нет и винаги са се опитвали да създадат портал за имоти, който да не е имоти.нет, а да си е техен. Според мен този начин на мислене не е помогнало на НСНИ за развитието му
и за подпомагане на бранша.

За щастие имоти.нет има и много приятели, управители на агенции които са членове на НСНИ. И продължаваме да сме си все така оптимистично настроени към развитието на сдружението, на нас като медия и партнорските отношения между нас.

Надявам се през 2008 усилията на всички нас да се увенчаят с успех и да имаме един бранш с правила, които да се спазват от всички и тези, които не ги спазват да отпаднат и да не вредят на имиджа на професията, каквото се случва в момента. Правила, които са създадени от агенциите за имоти, които да са възможно най-добрите, най-реалните за България, защото ако се приложат директно правилата на друга ЕС страна това не би помогнало, а би навредило. Правила, които ще са от полза за всеки коректен професионалист, а не лишаващ някой такъв от възможност да практикува професията си.
Всичко това ние имоти.нет подкрепяме като медия, а не като сдружение, не като проект за тези правила. Знаем, че е мислено много по-тях, това което ние можем да направим е да обединим мненията на всички и да спомогнем за това да бъдат чути от когото трябва.

По този случай очаквайте скоро вътрешния форум за брокери и агенции, какъвто пожелаха да бъде създаден колегите от Велико Търново.
Re: НА ВНИМАНИЕТО НА ЕКИПА НА WWW.IMOTI.NET
28-12-2007 - 14:28:48
Na vnimanieto na MAGIC!
Napylno podkrepiam ,che v BG e neobhodimo da ima reglament za uprajniavane na profesiata ni,no ne moga da se syglasia s dadeni temi koito vie povdigate na tezi sreshti v BG.Az davam primer s ETICHNIA KODEKS I USTAV,koito e priet i poneje sme bylgari i triabva da imame po niakolko organizacii i vsichko da ni e po niakolko pyti-ZATOVA SA NI I REZULTATITE TAKIVA.
Spored men obedinenieto na agenciite za nedvijimi imoti v edna silna branshova organizacia /koiato v momenta e na 15 godini-NSNI/shte ima polojitelen rezultat s reglamentiraneto na biznesa ,otkolkoto vseki da syzdava podobna struktura i da se bie v gyrdite koi e po velik./obyrnete vnimanie kolko partii ima v BG,kolko turisticheski obedineniai t.n. i kakvi sa im rezultatite/.
Davam primer i s portalite za imoti,kolko sa mnogo na broi v Bg i vseki mesec se syzdavat novi i novi i ima li efekt ot podobno roene,imame li fizicheskata vyzmojnost nie ot agenciite da vkarvame nashite oefrti vyv vseki portal,???Ako niakoi mi kaje ,che tova e v interes na bransha i na klientite -to zdrave mu kaji.....!
Na vremeto nie ot NSNI vi predlagahme da stanete nash asociran chlen,kakto sa bankite i stroitelnite firmi,kakto e tyrgovskata palata,VIE SI PRAVITE VASHTA POLITIKA i prodyljavate da si organizirate sreshtite i tova si e vashe pravo,no
OT MOIATA POZICIA GUBITE mnogo ot razmivane na interesite.
Neshtata sa mnogo prosti-OBEDINENIETO PRAVI SILATA.
VSE PAK NSNI E NA 15 GODINI, a www.imoti.net na 7 godini i e redno da se tyrsi wzaimodeistvie ,a ne konfrontacia!!!!
Kolkoto do smianata na rykovodstvoto v NSNI,imame si ustav priet ot nas samite i smianata na rykovodstvoto stava na izborni nachala ot obshtoto sybranie,a ne e po jelanie,zatova i NSNI ima svoeto zakonomerno razvitie prez godinite i v nego chlenuvat nad 300 ot vodeshtite firmi v bransha i izgradeni na d 13 regionalni strukturi v stranata.
tova se vijda mnogo dobre ot tuk;

[nsni.bg]

Obiknoveno v BG roeneto na partiIte i organizaciite stava po slednata shema;
Nedokazal se po red prichini i neizbran na dadena dlyjnost -reshava da sysdade podobna i zapochva roeneto -i nakraia si imame oshte edna partia ili organizacia.

Az imenno zatova postaviam temata za diskusia ot www.imoti.net tuk v tozi forum ,a ne niakyde si primernov www.@#$%&

Dano me chuiat moite kolegi v Bg ,kakto i partnyorite ot umoti.net
A tova ,che dadoh primer s pytuvashtia seminar po r.Dunav i niakoi ne iska da si spomni -si e negov PROBLEMA,kakto i tova che togava biahte pyrvia i edinstvenia portal,a sega bihte li mi kazali kolko PORTALI IMA V BG????

E ,KOLEGI -IZVODA E EDIN!

PORTALI MNOGO za syjalenie i prodyljavat da se syzdavat,
a EDINSTVENATA BRANSHOVA ORGANIZACIA V BG -OBEDINIAVASHTA AGENCIITE ZA IMOTI E EDNA I TOVA E NSNI i e veche na 15 godini!
Kolegi znam ,che ima vyzmojnost za oshte niakolko ORGANIZACII da se syzdadat,a VIE KOLEGI MI KAJETE DALI E NEOBHODIMO ZA IZDIGANE NA PROFESIONALIZMA ili da se obediniavame i da dokajem ,za razlika ot vsichki ostanali,CHE NAISTINA SME PROFESIONALISTI I ISKAME DA REGLAMENTIRAME NASHATA DEINOST I OTSTOIAVAME PRED PRAVITELSTVOTO NASHITE INTERESI.

Re: НА ВНИМАНИЕТО НА ЕКИПА НА WWW.IMOTI.NET
28-12-2007 - 18:00:40
avatar
Някой Ви е предал грешно нашата позиция.
Вие пишете, че обединението прави силата и точно това смятам и аз. И което се опитвам да Ви кажа.
Ние бяхме член на НСНИ.
Не си правим нещата сами...


Re: НА ВНИМАНИЕТО НА ЕКИПА НА WWW.IMOTI.NET
28-12-2007 - 19:55:28
najnaj Написал:
-------------------------------------------------------
> Na vnimanieto na MAGIC!
> Napylno podkrepiam ,che v BG e neobhodimo da ima
> reglament za uprajniavane na profesiata ni,no ne
> moga da se syglasia s dadeni temi koito vie
> povdigate na tezi sreshti v BG.Az davam primer s
> ETICHNIA KODEKS I USTAV,koito e priet i poneje sme
> bylgari i triabva da imame po niakolko organizacii
> i vsichko da ni e po niakolko pyti-ZATOVA SA NI I
> REZULTATITE TAKIVA.
> Spored men obedinenieto na agenciite za nedvijimi
> imoti v edna silna branshova organizacia /koiato v
> momenta e na 15 godini-NSNI/shte ima polojitelen
> rezultat s reglamentiraneto na biznesa ,otkolkoto
> vseki da syzdava podobna struktura i da se bie v
> gyrdite koi e po velik./obyrnete vnimanie kolko
> partii ima v BG,kolko turisticheski obedineniai
> t.n. i kakvi sa im rezultatite/.
> Davam primer i s portalite za imoti,kolko sa
> mnogo na broi v Bg i vseki mesec se syzdavat novi
> i novi i ima li efekt ot podobno roene,imame li
> fizicheskata vyzmojnost nie ot agenciite da
> vkarvame nashite oefrti vyv vseki portal,???Ako
> niakoi mi kaje ,che tova e v interes na bransha i
> na klientite -to zdrave mu kaji.....!
> Na vremeto nie ot NSNI vi predlagahme da stanete
> nash asociran chlen,kakto sa bankite i
> stroitelnite firmi,kakto e tyrgovskata palata,VIE
> SI PRAVITE VASHTA POLITIKA i prodyljavate da si
> organizirate sreshtite i tova si e vashe pravo,no
> OT MOIATA POZICIA GUBITE mnogo ot razmivane na
> interesite.
> Neshtata sa mnogo prosti-OBEDINENIETO PRAVI
> SILATA.
> VSE PAK NSNI E NA 15 GODINI, a www.imoti.net na 7
> godini i e redno da se tyrsi wzaimodeistvie ,a ne
> konfrontacia!!!!
> Kolkoto do smianata na rykovodstvoto v NSNI,imame
> si ustav priet ot nas samite i smianata na
> rykovodstvoto stava na izborni nachala ot obshtoto
> sybranie,a ne e po jelanie,zatova i NSNI ima
> svoeto zakonomerno razvitie prez godinite i v nego
> chlenuvat nad 300 ot vodeshtite firmi v bransha i
> izgradeni na d 13 regionalni strukturi v
> stranata.
> tova se vijda mnogo dobre ot tuk;
>
>
>
> Obiknoveno v BG roeneto na partiIte i
> organizaciite stava po slednata shema;
> Nedokazal se po red prichini i neizbran na dadena
> dlyjnost -reshava da sysdade podobna i zapochva
> roeneto -i nakraia si imame oshte edna partia ili
> organizacia.
>
> Az imenno zatova postaviam temata za diskusia ot
> www.imoti.net tuk v tozi forum ,a ne niakyde si
> primernov www.@#$%&
>
> Dano me chuiat moite kolegi v Bg ,kakto i
> partnyorite ot umoti.net
> A tova ,che dadoh primer s pytuvashtia seminar po
> r.Dunav i niakoi ne iska da si spomni -si e negov
> PROBLEMA,kakto i tova che togava biahte pyrvia i
> edinstvenia portal,a sega bihte li mi kazali kolko
> PORTALI IMA V BG????
>
> E ,KOLEGI -IZVODA E EDIN!
>
> PORTALI MNOGO za syjalenie i prodyljavat da se
> syzdavat,
> a EDINSTVENATA BRANSHOVA ORGANIZACIA V BG
> -OBEDINIAVASHTA AGENCIITE ZA IMOTI E EDNA I TOVA E
> NSNI i e veche na 15 godini!
> Kolegi znam ,che ima vyzmojnost za oshte niakolko
> ORGANIZACII da se syzdadat,a VIE KOLEGI MI KAJETE
> DALI E NEOBHODIMO ZA IZDIGANE NA PROFESIONALIZMA
> ili da se obediniavame i da dokajem ,za razlika ot
> vsichki ostanali,CHE NAISTINA SME PROFESIONALISTI
> I ISKAME DA REGLAMENTIRAME NASHATA DEINOST I
> OTSTOIAVAME PRED PRAVITELSTVOTO NASHITE INTERESI.
>
>

Колега, ти ме обърка окончателно! Как ще е НСНИ на 15 години, след като това означава, че сте се основали през 1992 г. Извинявай, но в края на 1991 г бяхме точно 2 /две/ агенции за недвижими имоти във Варна. Над 5-10 агенциите започнаха да стават към началото на 1993 г. Кога сте станали толкова много агенции, че сте се и обединили, та не сме ви чули? Нещо не ми излизат сметките, ама никък.

И знаеш ли? Докато някой не ме принуди със сила да се обединявам в някакво сдружение, няма да се обединявам. Защото изобщо ми се струва извратена идеята да се обединявам с конкуренцията си. Цялата работа ще бъде използвана от силните в бранша- перачите на пари и представителитите на фондовете, за да контролират сектора и да измислят такива правила, че ние по-дребните просто да изчезнем.

Конкуренцията щяла да ми казва кое е коректно и кое не. Ти смяташ, че нещо е коректно, аз смятам, че друго е некоректно и т.н. Пазарът да реши мисля аз. Кой си ти, че ще ми казваш как да работя? Щели конкурентите ми да решават дали мога да работя? :} А, бе я моля! Естествено, че такава регулация ще гледа да намаля конкуренцията и да изправя прегради пред влизането в бизнеса, защото е такъв интереса на тези, които регулират. Ама това не е в интерес на пазара т.е. потребителя. Ето това за мен е некоректно. Даже това е меко казано. Има си 100% конфликт на интереси.

Има си закони за защита на потребителите. Те казват кое може и кое- не. Има си санкциониращи органи. Те да санкционират тези, които не работят по правилата, ама конкуренцията, която има интерес да ме харзулне от пазара, да ми определя правилата ... нали?! Абдалите свършиха отдавна smoking smiley
Re: НА ВНИМАНИЕТО НА ЕКИПА НА WWW.IMOTI.NET
28-12-2007 - 20:51:54
ЕХ,radena ,колко мъка има на тоя свят!
То по твоята логика и в щатите няма организация обединяваща фирмите от бранша и в Англия и във всяка страна с развита пазарна икономика.Знам че на някойим се иска да няма ред и правила в нашия бранш,но RADENA ,живота си иска своето,пазарната икономика е носител на реда ,а липсата на правила е хаоса и нагледен пример за това е българския пазар.Куцо и сакато ,знаещо и незнаещо отваря агенция ,а хабер и понятие си няма от елементарни познания по тази материя.Е за това става на въпрос драга RADENA!
Колкото до това дали НСНИ е на 15 години,такива като теб са много .Неверници в България -колкото щеш.Иска ти се или не,но това е положението.ЗА ВСЕКИ КОЙТО ПРОЯВЯВА СЪМНЕНИЕ -НЕКА СЕ ЗАПОЗНАЕ С ФАКТИТЕ на този адрес;

[nsni.bg]

Пазара с имоти в България ще бъде регламентиран и ще има ред и това е директивата на Европа.Дали на нас в България ни се иска или не-НИЕ СМЕ ЧАСТ ОТ ЕВРОПА и правилата ЩЕ важат за всички.Знам ,че на някои не им харесва,ами да се изнасят в Африка докато е време,защото тук ще важат правилата валидни за цяла ЕВРОПА!

Услуги на агентите за недвижима собственост – Изисквания за предоставянето на услуги от агентите за недвижими имоти”, който след обсъждане в страните-членки ще бъде разгледан и приет от Европейската комисия в рамките на Директива 2006/123/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 12 декември 2006 г. относно услугите на вътрешния пазар.

Та драга RADENA -да си дойдеме на думата.Ако си колежка,както се представяш,ами иди на този адрес

[nsni.bg]

и имаш възможност да кликнеш върху всеки град отбелязан на картата и ще се убедиш колко БУДНИ ФИРМИ има в България и си направи съответния извод -ТИ КЪДЕ СИ ,НЕ Е ЛИ КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СЕ СЪБУДИШ И ДА ВЛЕЗЕШ В ЧАС !
ВРАТАТА Е ОТВОРЕНА ЗА ВСЕКИ КОЙТО Е:- ДОКАЗАЛ СЕ ПРОФЕСИОНАЛИСТ ,ПРИЕЛ УСТАВА И ЕТИЧНИЯ КОДЕКС НА ОРГАНИЗАЦИЯТА -И ОТБЕЛЕЖИ -ДОБРОВОЛНО СТАНАЛ ЧЛЕН И УВАЖАВАЩ НЕ САМО СЕБЕ СИ ,НО И КОЛЕГИТЕ И НАЙ-ВЕЧЕ КЛИЕНТА!
И НАЙ- РАДВАЩОТО Е ТОВА ,ЧЕ ВСЯКА ГОДИНА ФИРМИТЕ КОИТО РАЗБИРАТ ЗА КАКВО СТАВА РЕЧ СЕ МНОЖАТ И ИМЕННО ТОВА НИ ДАВА СИЛИ ДА ТВЪРДИМЕ -ТОВА Е ПЪТЯ КЪМ УСЪВЪРШЕНСТВУВАНЕ,УВАЖЕНИЕ,ОПОЗНАВАНЕ,ОБУЧЕНИЕ И ИЗРАСТВАНЕ НА ИСТИНСКИТЕ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ В НАШИЯ БРАНШ!

НА ТЕБ, RADENA ,въпреки твоето черногледство и недоверие ще припомня,че
СВЕТА СЕ КРЕПИ И ДВИЖИ ОТ ОПТИМИСТИТЕ,и за моя радост ,аз съм един от тях!
ВЕСЕЛА КОЛЕДА И ЩАСТЛИВА НОВА 2008 ГОДИНА!

www.optimist.blog.bg




Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-12-28 21:42 от najnaj.
Re: НА ВНИМАНИЕТО НА ЕКИПА НА WWW.IMOTI.NET
29-12-2007 - 10:08:35
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход