Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

за или против комисионната на брокерите,ако не защо

Публикувано от turbozol 
за или против комисионната на брокерите,ако не защо
21-09-2007 - 14:01:01
Интересни са всички мнения на продавачи ,купувачи ,наемодатели и наематели.Конкретна причини,освен спестяването на самата комисионна.
Анонимен потребител
Re: за или против комисионната на брокерите,ако не защо
21-09-2007 - 14:56:28
Брокерите имат право на на възнагражение (комисиона) когато им е била възложена определена работа и те са я свършили.

Примери:
1) идва продавач или наемодател и казва - рекламирайте ми имота (възлага поръчка). В този случай продавачът/наемодателят дължи комисиона
2) идва купувач/наемател и казва - търсете ми това и това (възлага поръчка). В този случай купувачът/наемателят дължи комисиона.
В горните два случая при изтичане на договора за възлагане без да е осъществена сделка трябва да има определена "компенсация" за брокера за извършената дейност.

3) Купувач се обажда на обява на брокер и се интересува само от тази обява - не дължи комисиона, но и не получава никакво съдействие от страна на брокера
4) Брокер се обажда на продавач който сам си реклмаира имота и му предлага да му заведе купувач - продавача не дължи комисиона, но и не получава никакво съдействие
Ако в горните два случая купувачът/продавачът изрично искат съдействието на брокера при уреждане на сделката те дължат комисиона.
g_g
Re: за или против комисионната на брокерите,ако не защо
21-09-2007 - 15:57:52
А какво ще кажете за случайте кокато, става дума за обява пусната от брокер само за Ч. Л. Ето пример:

1.Харесвам си един апартамент, който се продава /виждам го пуснат със снимки в интернет/и аз по една случайност знам точно къде се намира. Решавам да се обадя на агенцията, която го предлага за да си организирам оглед. Всичко върви нормално много любезно брокера ми разказва офертата и аз вече съм 100% сигурна, че това е моят апартамент.

2. Съобщавам на брокера, че искам да го гледам и ще се обадя на моя брокер ако ми хареса офертата за да подготви нещата документално и да ми провери жилището за тежести. Тогава господина ми отсича, че офертата му е за Ч.Л.

3. Сетих се, че той иска комисион, но аз пък не го познавам и му нямам никакво доверие нито съм го виждала нито пък имам нужда от брокер, защото си имам човек на който мога да платя и да разчитам.

4. Моля споделете сега какво е вашето мнение по въпроса. Ето аз искам да платя комисион, но за свършена работа на човека с който си работя, а на другия изобщо нямам никакво желание да плащам, защото:
- Как да му имам доверие след като той така работи за своите клиенти т.е. тези които си продават жилището
- Рекламата му така беше пусната, че никъде не пишеше име на АНИ



.
Re: за или против комисионната на брокерите,ако не защо
21-09-2007 - 16:23:51
Тинки въпросът е за или против-какво значи според теб не дължи комисионна и не получава съдействие,нали брокера го води на конкретния имот и клиентът го харесва тоест интереса му е изпълнен,тоест дължи комисионна -без значение дали това става за една конкретна оферта. Или според теб той трябва да плати ако му се търси и купи след 6 месеца.Не трябва ли да се сетиш ,че след като се обадил за конкретна оферта той вече е възложил поръчка?!,а когато няма конкретно възлагане ,защо брокера да го води?ПО твойта логика брокера трябва л да поиска 10%,защото е свършил работа за 1ден ,а не за 10 месеца-според мен не.
Анонимен потребител
Re: за или против комисионната на брокерите,ако не защо
21-09-2007 - 16:32:44
Такова нещо Ч.Л. не трябва да има.

АНИ трябва да рекламира имоти само ако има сключен договор за това с продавача. Ако АНИ иска да "прибира" пари от купувача трябва да пуска обяви от сорта на "Съдействам при покупка на имот" без да се казва какъв точно. Така се рекламира услугата, а не конкретния имот и щом човек се обади значи се обажда за улугата, а не за имота. Обратно, ако се пуска обява "Продавам имот ...." хората се обаждат за имота, а не за услугата.

При представените от теб случай смятам че след като има пусната обява и купувача сам си я е намерил АНИ която я е пуснала не може да иска пари от купувача. Негова работа си е дали ще си върши работата сам, дали ще наеме АНИ пуснала обявата или някоя друга АНИ.
Re: за или против комисионната на брокерите,ако не защо
21-09-2007 - 16:34:47
До g-g-За съжаление става въпрос за брокер "скот"без извинение от страна на продавача или и продавачът не иска да плаща комисионна и брокера се е "закачил",което е потвърждение ,че идиот,има и вариант брокера да иска двойна комисионна ,като елиминира личния ти брокер,което потвърждава факта,че е "скот-по добре не се занимавай и твоя брокер да ти намери друг апартамент-винаги има начин.
Re: за или против комисионната на брокерите,ако не защо
21-09-2007 - 16:45:08
Тинки ти пак нещо се бъркаш или се заяждаш ,защото няма какво да правиш.Пример аз пускам обява за имот 1 ,обажда се Пенчо и казва аз се интересува -ОК,АЗ МУ КАЗВАМ,ЧЕ ТОЙ ДЪЛЖИ КОМИСИОННА ,ТОЙ КАЗВА -ДА -ЗНАЧИ ВЕЧЕ МИ Е ВЪЗЛОЖИЛ ПОРЪЧКА-ТОЕСТ ДЪЛЖИ.Колкото за това за частните лица си напълно прав твърдо съм солидарен със тебе,за договорите в писмен вид със продавача си напълно прав,доста проблеми по сделки идват от пренебрегване на този договор
Анонимен потребител
Re: за или против комисионната на брокерите,ако не защо
21-09-2007 - 16:46:05
Quote

след като се обадил за конкретна оферта той вече е възложил поръчка

Купувачът не е възложил поръчка като се е обадил. Продавачът е възложил поръчка да му се рекламира. Това включва и да се показва и да се уреждат срещи.
Купувачът ще възложи поръчка ако след като е видял имота каже - искам да ми изкарате оценка + проверка за тежести + да ми съдействате за кредит и т.н.
Re: за или против комисионната на брокерите,ако не защо
21-09-2007 - 16:52:04
Тинки не след като се е обадил за конкретна поръчка ,а когато му е казано,че работи с ани и дължи ,ако купувачът се откаже негово право-не се води на имота и няма какво да дължи.Ако приеме услугата и впоследствие стане оглед той вече е клиент на ани и дължи.Силно се надявам да си ме разбрал.
Анонимен потребител
Re: за или против комисионната на брокерите,ако не защо
21-09-2007 - 17:05:45
Според мен е некоректно като ти се обади да му заявиш, че ти дължи комисиона. Ако мислиш да искаш от купувача комисиона бъди така добър да си го напишеш в рекламата.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход