Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Сделка с имот само с изключителни права

Публикувано от babuli 
Re: Сделка с имот само с изключителни права
22-07-2010 - 21:25:00
Quote
iciltd

След като нямат нищо, за мен те са просто непрофесионалисти!
А, колкото до думата "частна" - слагам я в кавички, защото отразява популярното разбиране на посредниците, че обявата не е публикувана от фирма-посредник.

*black eye*

Ами това е колега! Прав си! Работата е там,че непрофесионалистите в този сектор са много повече от професионалистите и създават негативно отношение и лош имидж на бранша като цяло!Аз не съм против брокерите , а само към онази некадърна пасмина от тях!За съжаление сектора няма потенциал да се самоочисти,както става в другите сектори на икономиката с времето.Това е защото повечето брокери са от кол и въже и самата дейност не е регулирана по професионален признак.Странно е например,че една къща не може да бъде проектирана от какъв и да е проектант а само от такъв ,който има присъдена пълна проектанска правоспособност и плодовете от този труд впоследствие да се оставят в ръцете на случайна селска даскалица например, да го продава!
Re: Сделка с имот само с изключителни права
22-07-2010 - 21:49:02
Quote
Broker9


Няма такова нещо бе човек, недей да си вярваш, няма какво да се правим на луди, това са елементарни селски тарикатлъци, щом идва агенция с клиент, който ти купува имота - дължиш възнаграждение.


:}:}:]Извеждам това твърдение като пример за непрофесионализма в тази сфера:
щом идва агенция с клиент, който ти купува имота - дължиш възнаграждение.

Обяснявам! Когато ми дойде агенция,представител на купувача да ми купува имота,тя ми е клиент пък аз съм продавач!Това са двете страни на една сделка!Ако се уговорим отделно с агенцията тогава да! Но това е много порочна практика,защото създава корупционна зависимост! С други думи съществува възможност агенцията умишлено да укрие скрити и явни дефекти и бъдещи проблеми свързани с ползването на собствеността само и само да прибере комисиона от двете страни!Сега ясно ли е?
Re: Сделка с имот само с изключителни права
22-07-2010 - 22:01:17
.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-07-26 11:50 от Broker9.
Re: Сделка с имот само с изключителни права
22-07-2010 - 22:01:44
Quote
evgenia
Да се изкажа и аз за "изключителните права" - в ролята си на бивш, а може и би и потенциален клиент

Твърдо не бих подписала такъв договор, защото наложилите се "практики" в БГ ще ме прецакат.

(Иначе идеята да работиш с 1 професионалист, който ще ти защитава интересите, ще ти спести време и пари е супер. Обаче не важи за нашия пазар, за съжаление).

Като продавач: освен написаното за потенциална пасивност от брокера, съществува и друга практика. АНИ търси само крайни купувачи, за да вземе пари и от двете страни. Така връща "колегите" и крайни клиенти, които не са съгласни да платят и те "комисоно" за "завеждане на оглед". Така че дори и да работя с 1 АНИ, тя няма да зане този факт или ще ме мотивира финансово, например 50% отстъпка от стандартната услуга. При всички случаи искам в договора да пише, че всеки пожелал оглед, ще бъде доведен, т.е номера той няма брокер и не ще да ни плати втори комисион, значи не е клиен и т.н. - не минава.

Като купувач: обръщаме написаното по-горе. Изключителния "брокер" няма достъп до всички оферти (или има достъп, но с троен комисион), т.е защо ми е тогава. Как дефекта става предимство - търся сама, но плащам като за така наречен от брокерите "клиент" и съм ОК.

Но имам друго предложение, базарино на човешката природа, т.е финансовата част.

Да се въведе "такса предлагане/търсене на имот" (ще я нарека такса за безмисления труд, който се прави в момента) - да не е висока, например за продажба 50-200 лв. Може да е различна в зависиомост от цената. Искаш бърза продажба с по-ниска цена, такса 50 лв. Искаш нереално висока цена - 200 (500, 1000...........). Ако има сделка ткасата се приспада от комисона.
Какво ще се постигне:
1. Клиентите няма да ангажират 10-20 агенции. Ще се спрат най-много на 2-3, като ще ги проучат преди това. Т.е ще намалее спама (1 имот да се предлага от 10-20 АНИ на много различни цени).
2. АНИ няма да работят за нищо. Ще си покриват разходите (поне част от тях) от този, за когото са положили усилия.

3. "справедливост на заплащането" и може би намаляване на комисионата за осъществена сделка. Кавичиките не са случайни, защото спрведливост в бизнеса е относително понятие. Сега 1 клиент, който направи сделка, плаща за още 4-5, за които АНИ само е правила разходи. При въвеждане на такса "безмислен труд", АНИ ще могат да са по-гъвкави и на реалните клиенти да предлагат по-добри условия (цена, отделено време и внимание....).

smiling smiley
това за което говориш развих миналото лято в този форум.
Ето линк

Продукт базиран на поста от горният линк вече съществува и работи реално /договори, сделки, плащания/
След изчистване на още малко "бъгове" в системата ще се постарая да се чуе ясно и отчетливо.

В момента основния проблем да се разгърне в мащаб този модел на работа са хората. Въпреки икономическата обстановка която предполага по - голяма конкуренция в сектора, хора на необходимото ниво осъзнаващи необходимостта от промяна на модела в пазара на НИ почти не се намират.
Re: Сделка с имот само с изключителни права
22-07-2010 - 22:27:44
Quote
Broker9
Quote
фло
Когато ми дойде агенция,представител на купувача да ми купува имота,тя ми е клиент пък аз съм продавач!

Ти си единствен по рода си, обяснявал на другите продавачи, по-добре не им обяснявай, да не се излагат някъде, шанса на тоя тарикатлък да мине се съмнявам да достига 1 хилядна от процента.
Повтарям: продай си имота чрез агенция и не им плащай възнаграждението и после пиши тук да се похвалиш.

И не го каза тоя имот къде е - да знаем, да не си тровим взаимно нервите - кажи го накрая, съвсем сериозно.

НЕ ПРОДАВАМ ИМОТ ЧРЕЗ АГЕНЦИЯ! Агенциите дето ми идват на имота ги разглеждам като клиенти!И ако не звъниш ,непоканен и нетърсен по обявите да досаждаш със сигурност ще си запазиш нервите неотровени!
Re: ти изби рибата
23-07-2010 - 10:30:58
avatar
Всички бягате от комисион.
Аз пък давам комисион 15.000 (петнадесет хиляди) + евро, на този който "ми доведе" купувач.
Ей това е, шарен свят.
Re: Сделка с имот само с изключителни права
23-07-2010 - 10:31:07
Quote
Тинки Уинки
Уважаеми брокери!

Обявата
"Продавам имот ... цена ...."
е реклама на стока, а не на услуга.
В резултат на това всеки видял рекламата би трябвало да може да купи съответната стока на посочената цена.
Ако има допълнително утежняване на цената то трябва да бъде посочено в рекламата.

Никой не е задължен да плаща за услуги, които не е изискал изрично.

Моля ви правете разлика между стока и услуга.

clap:

ама някак трудно се асимилира въпреки простото звучене.
В този ред на мисли абсолютно нормално е заблудения умишлено клиент за стоката да отказва да плаща повече от обявената цена и ако му се създават пречки да премине директно към доставчика, който от своя страна би следвало да санкционира злоупотребилия поради нанесените му вреди.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-07-23 10:34 от jores.
Re: Сделка с имот само с изключителни права
23-07-2010 - 10:50:04
avatar
Променям си мнението - вече съм за "дойнио комисион". Като се стигне до тази тема, страстите се нажежават и във форума става весело. Така че уважаеми брокери, моля запазете тази абсурдна практика. Къде иначе ще мога да прочета такива гениални умазаключения - "И тоя имот ако не го кажеш къде е - значи го НЯМА !!!".

Jores, фен съм ти. Ти си единствения, който се опитва да адаптира услугата към средата и споделя своя опит. Надявам се в един момент да споделиш опит с въвеждането на "аванса" - клиентите как реагират, намаляват ли туристическите турове и др. Между другото поздрави за търга.

Присъединявам се призива на ФЛО - да не се ползват натрапени услуги, ако това е неизгодно за продвачи и купувачи. Когато продвам имот и идва клиент на оглед негово право е да вземе със себе си съветник - дали е любовницата, приятел, консултант или брокер - все едно за продвача. Те са представители на другата страна. Аз като блондинка по душа, мразя конфликтите и за себе си съм намерила решение.

А сега да се върна към темата. Замислих се на кого и в какъв случай бих дала изключителни права - имам предвид брокерите от форума, които познавам само виртуално.

На Jores - ако е търг или друга нова щура идея.
На Горо - ако търся къщичка в Гърция. При него твърдо се работи с двойна комисиона, но е различно от БГ (ползват се задължително различни адвокати). Да не забравяме и субективния елемент - Горо е кавалер.
На продавач - колебая се. Той е професионалист, има тънки манипулаторски умения, но не знам дали ще може да преодолее - "само за клиенти на агенцията" без да ме товари в цената. Бих решила след личен разговор с него.
За Дичо - няма да слюча изключителен договор, но бих работила с него - знае, разбира, но дали е приятел или враг, зависи от обстоятелствата. Ако има възможност за двойна печалба ще ме прекара. (би ми казал - Нищо лично, просто бизнес.)

Изключителни права бих дала или настоявала да се даде (след внимателен избор на АНИ) - за голяма и сложна сделка, например продажба на 10 парцела със 100+ съсобственици. Или ако сме партньори с АНИ в по-комплексни бизнес идеи
Също така за някоя голяма сдел

Блондинка по душа
Re: Сделка с имот само с изключителни права
23-07-2010 - 11:22:20
Евгения

"Надявам се в един момент да споделиш опит с въвеждането на "аванса" - клиентите как реагират, намаляват ли туристическите турове и др. Между другото поздрави за търга. "

От феврурари до сега има достатъчно положителни данни за да се развива този модел, на практика няма туристически турове, клиентите са на повече от задоволително интелектуално ниво знаещи много добре какво искат. Скоро ще кача референции в сайта.

Поздрави
Re: ти изби рибата
23-07-2010 - 12:05:53
Quote
Broker9

Фло, чакам да кажеш какво се уговаряш с агентите, какво отговаряш на въпроса за възнаграждението!
Кажи го тоя имот големия да видим къде е, на никой не му трябва - просто да знаем дали съществува ?

Ей ,а бе ти май въобще на вдяваш! Поне 10 пъти казах ,че не се уговарям с никоя агенция!Аз съм продавач! За мен те са ми клиенти като представители на заинтересовани лица! Поне така казват,че всичките имали клиент! Замислям се дали да не им искам вече такса за допуск до участие в сделка:]Ето една иновация за по-нахалните!
Още нещо уважаеми колега! Това,че говориш за себе си в множествено число не е добра атестация дори за брокер!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход