Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Промяна на предназначението на земи

Публикувано от dyodi 
Промяна на предназначението на земи
21-07-2007 - 01:47:43
В последните дни чух да се коментират някакви неблагоприятни (а според други - благоприятни) промени в нормативни актове относно промяната на предназначението на земеделските земи за неземеделски нужди. Не успях да намеря в Интернет закона или законопроекта, за който чух. Дали става въпрос за ЗУТ или за някой от законите за земеделските земи? По-конкретно ме интересуват евентуалните разпоредби относно промяна на предназначението на група имоти, а не на отделен имот. Моля за малко светлина по въпроса! moody smiley
Re: Промяна на предназначението на земи
23-07-2007 - 13:34:14
В момента и аз издирвам тази разпоредба, но доколкото разбрах от колеги, по- запознати със закона, става въпрос , че скоро , за да се промени статута на даден парцел , трябва да се обединят и съседните имоти, които също да се включат в промяната... Това е в най-общи линии , което на мен ми е известно.
Моля, ако откриеш конкретна информация да ми изпратиш линк на ЛС
Re: Промяна на предназначението на земи
23-07-2007 - 14:19:07
Има ли вече гласуван закон за забрана промяната на предназначението на земеделска земя
Re: Промяна на предназначението на земи
29-07-2007 - 18:17:56
Успях да открия закона, публикуван преди 2 дни. Не ми е ясно къде е уловката.

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА (ОБН., ДВ, БР. 1 ОТ 2001 Г.)
В сила от 27.07.2007 г.
Обн. ДВ. бр.61 от 27 Юли 2007г.

...
§ 2. Член 9 се изменя така:
"Чл. 9. (1) В територии без устройствени планове предназначението на поземлените имоти до влизането в сила на плановете се определя от фактическото им използване, освен ако използването противоречи на закон.

(2) Промяната на предназначението на територии и на поземлени имоти с цел застрояване се извършва въз основа на влязъл в сила подробен устройствен план при условията и по реда на този закон.

(3) Промяната на предназначението на територии и поземлени имоти - обекти на културно-историческото наследство, се извършва след съгласуване с Националния институт за паметниците на културата при условията и по реда на чл. 125, ал. 5."

:ami:
Re: Промяна на предназначението на земи
16-08-2007 - 20:51:41
Моля някой да каже , дали тази промяна важи и за имоти които са впроцедура и излязла заповед на кмет. И дали е за цялата страна или само за София. Благодаря предварително!
Re: Промяна на предназначението на земи
17-08-2007 - 15:31:40
Аз пуснах тази тема преди време и по повод на статия във в. "24 часа", също така, защото смятам, че е важна, както за купувачите, които дават баснословни суми за ниви в някои райони на България, така и за продавачите, които от сега нататък ще трябва да се съобразяват с новите промени в закона и съответно да намалят драстично цените, тъй като никой не иска да си купи скъпа нива, без да може да промени предназначението след това.

Статията е от петък, 13.07.2007.
Парламентът забрани промяната в статута на един поземлен имот да се прави с частично градоустройствено решение. При окончателното, второ четене на Закона за устройство на територията (ЗУТ) бе решено това да става само с подробен устройствен план (ПУП). Така няма да се допуска смяна на статута само за един имот, вече ще е нужна такава за всички имоти наоколо.
Коментар: Най-после продавачите на скъпи ниви ще трябва да се осъзнаят и или да прявят ПУП за целия масив, което не е бързо и евтино, или да слагат цени като за ниви, а не като за нефтени находища! Честито!

В отговор на Katy: Важи за цяла България.

В отговор на Dyodi: Чл. 9 е съвсем ясен, няма да може да се използват нивите, ливадите и др. подобни за друго, освен основното им предназначение, докато за целия район не се направи устройствен план. Пример: Купувате си много скъпа нива с цел да построите хотел, къща или друго. Около Вас всички други имоти са ниви, обаче. Вече не можете да вкарате в регулация само закупения от Вас имот. Трябва да се обедините с всички собственици наоколо и да направите промяна на устройствения план за целия район. Това е.
Re: Промяна на предназначението на земи
18-08-2007 - 19:57:54
legatite Написал:
-------------------------------------------------------
Вече не можете да вкарате в регулация само
> закупения от Вас имот. Трябва да се обедините с
> всички собственици наоколо и да направите промяна
> на устройствения план за целия район. Това е.


Благодаря Ви много за полезната информация. Но какво означава "всички собственици наоколо"? Собствениците на прилежащите имоти, собственици на имоти с определена площ, която заедно с площта на моя е общо 20-50 дка или нещо друго? Ако имотът ми е 100 дка, трябва ли да се обединявам с "всички" наоколо и докъде, в какъв периметър? Ако гранича с околовръстния полигон? Моля за още малко от полезния Ви коментар! confused smiley
Re: Промяна на предназначението на земи
19-08-2007 - 07:01:45
Защо не званнете един телефон в общината кадето ви е имота. Те си имат специалисти на които това им е работата. Да отговарят на въпроси като тези КОМПЕТЕНТНО.
Успех.


.[www.beinsadouno.org]
Re: Промяна на предназначението на земи
19-08-2007 - 10:08:33
Прав сте за компетентния източник на информация. Още преди седмици съм говорила с хора от съответния отдел в общината, които ме увериха, че няма да има особен проблем за собствениците. Досега първо се планирала сградата върху единичния участък, а после се мислело как да се прокарва до нея път през съседни имоти, ток и пр. С промените тези неща ще се решават навреме и в цялост, а не че няма да може да се променя предназначението на нива и да се строи върху имота.
Поддържам темата във форума, за да науча нещо задкулисно - нещо, което не са ми казали официалните източници, а си струва да се има предвид като корелация или последица.
Между другото, интелектът се проявявал и в способността да задаваш въпроси не по-малко отколкото в способността да отговаряш на въпроси. Така че във форума, където разчитаме на мисленето на другите, разчитаме и на способността им да зададат точния провокиращ въпрос, който ще стимулира полезен отговор.
Uraa, радвам се на присъствието Ви във форума, в който се появихте наскоро. Вие сте динамичен и концентриран, със стегнато изложение и доброжелателен стил, задвижвате темите, където се появите.
Re: Промяна на предназначението на земи
11-02-2008 - 16:57:25
Здравейте smiling smiley

Имам едно питане, относно промяната на предназначението на земи, дали можете да ми помогнете?

Има наредба по ЗОЗЗ, която регламентира колко земя може да промени предназначението си /за строеж на вятърни генератори конкретно/. Наредбата влиза в сила от 2008 г., а не е публикувана никъде, търся я от дни вече и нищо. sad smiley

Някой има ли някакви подробности, някаква информация откъде да намеря въпросната наредба?

Благодаря Ви предварително, надявам се да ми помогнете! smiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход