Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Паркоместа-закон за тях

Публикувано от azzaro 
Паркоместа-закон за тях
03-05-2007 - 14:21:45
Здравейте!
Бих искал да попитам някой който е по-компетентен от мен,дали строителните фирми са задължени да осигурят места за паркиране на живущите в построената от тях сграда?Мисля,че имаше подобен закон.
Благодаря на тези,които ми дадат полезни отговори!
Re: Паркоместа-закон за тях
03-05-2007 - 15:11:57
Абсолютно. Броя на паркоместата даже се завишава с 10% за жилищни сгради. Наредбата е в сила от няколко години, но все още има строежи в които няма достатъчен брой паркоместа. Нали се сещате- с връзки. От осигурените паркоместа 50% трябва да са на закрито - тоест гаражи или подземни паркоместа. Друг е въпроса обаче дали могат да Ви задължат да купите. В наредбата това не се третира. Има строители, които продават апартаменти само с паркоместа, но те не са много.
Re: Паркоместа-закон за тях
03-05-2007 - 16:10:52
НЕ са длъжни да осигурят на живущите, а проектът за сградата трябва да предвижда достатъчно гаражи и парко места. Което означава, че може да няма нито едно парко място, а да има достатъчно гаражи, които да са собственост на един човек.
Колко е достатъчно зависи от населенето място - на село може общинския съвет да реши, че няма нужда от гаражи и паркоместа...
Re: Паркоместа-закон за тях
03-05-2007 - 20:02:58
Закупила съм апартамент в новострояща се жилищна сграта,строителите предлагат срещу допълнително заплащане и паркоместа,на закрито и открито.Аз не съм закупила паркомясто,означава ли това че няма да мога да паркирам в/у парцела,обща собственост на живущите в сградата(все пак и идеални части от това притежавам май)?
Re: Паркоместа-закон за тях
04-05-2007 - 14:08:33
Да, Вие нямате право да паркирате върху общата собственост - независимо, че имате дял в нея.
Редно е да си закупите правото да ползвате определен ... и то съществуващ по проект обект - паркоместо или гараж, за да го ползвате за лични цели. В противен случай спирането на превозно средство или използването на част от общото имущество за лични цели накърнява правата на останалите собственици в сградата.
Може да се договорите с тях да им плащате наем например.
KOH
Re: Паркоместа-закон за тях
04-05-2007 - 14:54:40
Ako edna sgrada ima proekt s parkomesta. Sled godina se stroi do neq vtora sgrada i na neiniq proekt 4ast ot predvidenite parkomesta se dublirat sparkomestata na sgrada1...
Kakvo sledva da napravim?
Re: Паркоместа-закон за тях
04-05-2007 - 15:17:34


Имам въпрос към темата. Земята под сградата е на собствениците на терена,на които е построена сградата и които плащат данък за нея - не е разпределена между собствениците на апартаменти.На кого са паркоместата ?
Re: Паркоместа-закон за тях
04-05-2007 - 15:23:51
Всеки парцел с определено УПИ има реални граници, в които проектът може да се осъществи. Ако всяка от сградите е в самостоятелен парцел, дублирането на паркоместа е невъзможно - просто границите са различни, проектите също. Ситуацията би била възможна, ако парцелът е общ и по проект са предвидени 2 бр сгради в този парцел, с общо урегулиран брой на паркоместата.
Re: Паркоместа-закон за тях
04-05-2007 - 15:35:13
Не смесвайте понятията "земя" и "паркомясто".
Паркомястото е обект с определен статут - както и гараж например. За него се плаща друг вид данък.
Собствениците на земята нямат нищо общо със собствеността върху паркомястото /освен, ако са го закупили и притежават за него нотариален акт/. Както живущите в сградата имат право да живеят върху земята на собствениците... същото е и с паркоместата.
От началото на 2007 има проблем с данъчните оценки на паркоместата и понастоящем не могат да бъдат обект на покупко-продажба. Не вярвам да е за дълго - държавата няма да пропусне да си вземе всеки възможен данък. А и се получава "дупка" в закона. Имаш вещ, която може да носи вещни права, а не е урегулиран гражданският й оборот.
Re: Паркоместа-закон за тях
04-05-2007 - 15:44:43
Какъв тогава е статута на парцелите върху които са построени сгради в соц. времето?
Положението е следното:
В моя нотариален акт пише че имам право на строителство. Двора по поект е бил за детска площадка, но никога не е имало такава. Който има кола паркира в двора. Става дума за сграда с един вход в центъра завършена в 1987г.
Интересно ми е (четейки по-горе), чий е двора, имат ли право собствениците на жилища да паркират там? А има ли право произволен навлек да паркира в двора?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход