Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Snimka
Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Промяна на архитектурен план

Публикувано от DGI 
DGI
Промяна на архитектурен план
07-03-2007 - 01:42:48
Здравейте, в процеса на грубият строеж, направихме изменение на фасадата и покрива, котите са спазени, първо ми беше казано, че е необходим само нов проект на фасадата и покрива и това ще е достатъчно за узаконяването пред общината, днес един архитект ми сервира , че трябва абсолютно нов проект, от А до Я, в общината естествено няма кой да ти каже, в движение ми подмятат , че съм в нарушение и проблемът е мой.
Ако някой е минал по този път, моля помогнете с информация, също така архитектът, който прави проекта се покри и сега трябва да намеря друг, ако имате някой наум дайте координати.
Предварително благодаря.
Re: Промяна на архитектурен план
22-03-2007 - 21:49:54
Бъдете много внимателна с тези промени..имате ли строителен надзор?!Архитектите май винаги така правят..но после претендират,че имат авторско право и вие не можете да променяте приетия проект!Не можете,обаче да вземете друг архитект за промяната,пак заради авторските права..не съм специалист,но препатила яко..и от архитекти,и от строителен надзор..и всичко за моя сметка!При мен пък се покри и строителния надзор,изчезнаха ми книжата..срока изтече,защото беше по чл.50 - временно строителство..абе май ми трябва адвокат! Някой ако знае изход, да помага! :cry:
Re: Промяна на архитектурен план
23-03-2007 - 09:04:09
Ако намериш друг - проект от А до Я. Само авторът на проекта има право да прави изменения, напълно нормално е да ти каже - я си гледай работата аз тази простотия няма да авторизирам.
Re: Промяна на архитектурен план
23-03-2007 - 10:11:20
Със сигурност търсете автора. Ако не му се занимава искайте от него отказ от авторски права ( в писмен вид ) за да може друг да изготви проекта за преработката. Който ви е казал, че ще трябва да внесете проект само за фасада и покрив, нещо ви е излъгал. Проекта за сградата е цялостен. Друг е въпроса, че няма да го платите наново целия - договаря се процент на преработка в зависимост колко изменения сте направили - 20%, 30% , може и 50%. Но винаги се внася целия проект в общината. Всъщност винаги има и някоя промяна в разпределенията - я преместен прозорец, я някой зид. На всичко отгоре сигурно има промяна и в конструктивния проект, щом има изменение на покрива. Така е защото не сте огледали чертежите добре, като сте ги приемали или сте сменили виждането си в последствие. Май ще научите че проекта трябва да се спазва по трудния път, за което съжалявам.
Re: Промяна на архитектурен план
23-03-2007 - 11:39:54


Предполагам,че както в моя случай архитектът е заблудил Джи,че няма проблеми в процеса на строителството да си промени тук-там каквото иска,а като стане промяната идва часът на истината!...Тогава архитекта знае,че не можеш да се пазариш с него..нито ще се откаже писменно от авторските си права,нито ти ще определиш % за новите проекти,които се налага да направи..ти може да си променил само покривът,но той казва,че се налага да пречертае всичко, за което си иска пълен хонорар..а във връзка с това всъщност той издава ли документ за парите,които получава?!Защото нямам спомени да ми е давал..че как отчита дейността си?! А строителния надзор??!..
Re: Промяна на архитектурен план
23-03-2007 - 12:47:43
Не е ясно кой е казал, че може промяна без проблем - а като промениш покрива, то се променят и фасадите - нали и той се вижда на тях. Променя се и разреза или разрезите на сградата - зависи колко са. По принцип могат да се правят несъществени промени по време на строителството, които не изискват проект, а се отразяват само в екзекутивната документация. Те обаче не трябва да засягат конструкцията на сградата или предназначението. Направо не ми се вярва някой колега е толкова недобросъвестен да излъже нарочно - по скоро е недоразумение нещо по веригата. Сега има толкова много работа за архитекти, че не вярвам някой да си осигурява работа по този нечестен начин.
Re: Промяна на архитектурен план
23-03-2007 - 12:52:57
Добавка към темата - може да се оплачите в Камарата на Архитектите, ако считате че някой нарочно ви е излъгал. Ако не друго, поне да го сочат с пръст, та малко да се засрами.
Re: Промяна на архитектурен план
24-03-2007 - 13:44:13
Само ако авторът се съгласи може да се плати процент за преработка. Тогава става така - някой друг изготвя чертежите , а авторът ги авторизира. Обаче ако е на мнение, че "Тази грозотия няма да носи моя подпис" - се плаща за цялостен проект на някой друг.
Re: Промяна на архитектурен план
24-03-2007 - 13:58:15
А не може ли архитектъ да не е бил питан изобщо? Защото в помечето случаи става точно така - инвеститорът си прави каквото му харесва и след това се чувства рекетиран. Мен никой не ме е рекетирал, защото преди да правя промени съм питал проектантите за мнение.
Пишеш, че си архитект - ето ти два примера:
1. Обаждат ти се и те канят на обекта за да ти съобщят каква идея им е хрумнала, съгласувта с теб, уважават твоите доводи и променят.
2. Обаждат ти се да ти кажат "аз тоя гълъбарник дето сте ми го проектирали го направих на две стаи. Добре , че беше техникът да ме отвори, че може за малко пари да имам още полезна плащ. От общинат обаче ми казаха, че ТРЯБВА вие да им направите някое чережче за да го одобрят. Мои хора са само ще пишете по-ниски коти те и без това не проверяват".
Хайе сега ми кажи дали вариант две не заслужава да си плати цялостен проект по всички части на тройна цена. Щото според мн заслужава повече - да му бутнат промените и да го задължат да изпълни по проекта. Може да съм краен, ама и най-скапания архитект парви по-красиви къщи и от най-добрите идеи за промени на аматьорите.
Re: Промяна на архитектурен план
24-03-2007 - 16:42:55
За съжаление 4ovek е прав. Инвеститорите смятат, че всичко им е позволено, само защото терена е техен и парите са техни. А после като видят, че не е така - виновен им е някой друг. И винаги са склонни да питат и да повярват на някой ниско образован- например някой работник, който ги работи на него да му е по лесно, а в някой случаи и не чете чертежи и не знае за какво става въпрос. В Татковината образованието и опита не се ценят изобщо.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход