Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

даите съвет за строеж със съсобственост

Публикувано от diksi_cat76 
даите съвет за строеж със съсобственост
24-02-2007 - 16:02:03
Здравейте Живеем във двуетажна къща като сме съсобственици и оттам ни идват и проблемите от години преди години искахме да оправим покрива но съсобствениците не пожелаха и ние поехме ремонта .След време им предложихме да измажем къщата но пак не се съгласиха и така остана неизмазана но започна да избива влага а на тях не им пука искаме да си направиме изолация на нашия етаж но те постоянно се заяждат с нас и незнаеме дали по закон имаме право без да ги питаме да изолираме етажа си ?Като съсобственици всичко е разделено чрез съд но пак имаме проблеми искаме да си пристроиме две стаи тъй като станахме три семейства и от съвета ни казаха че няма проблеми но съсобствениците трябва да ни разрешат но те от години ни създават проблеми и няма да ни разрешат а и защо трябва да искаме разрешение като всичко е разделено и искаме да строим на наше а те никога не са ни питали за нищо правят си каквото искат.Моля даите съвет? confused smiley
Re: даите съвет за строеж със съсобственост
21-03-2007 - 16:50:31
Ако не искат да подпишат нотариално заверено съгласие за пристрояване от ваша страна, вариантите са 2:
Продаване на друго семейство вашата част и бягайте оттам, явно е че съжителството е непоносимо;
Ако сте мазохисти по природа, то единствения начин е да се обърнете към съда, който да излезе с решение по въпроса относно ползването от ваша страна на съсобствената земя. Трябва ви адвокат.
Re: даите съвет за строеж със съсобственост
21-03-2007 - 17:54:06
дикси,

и ние бяхме в същата ситуация. Често тези хора са роднини, за съжаление.

В нашия случай се разбрахме и купихме техния етаж, разделихме двора и всичко е ОК.

За излоция на етажа не би трябвало да има проблеми (за апартамент иска ли се разрешение от целия блок).

За строежа - ако земята също е обща и парцелът е делим, поискайте реална делба (доброволна или съдебна),
ако е неделим - няма да стане без тяхно съгласие.

Има и друга възможност - да се иска от съда разделно ползване - т.е ти си на тези 2 кв. м, за тебе е тази пътека (абе смях и глупости), но това е само ползване, за строеж не става.
Re: даите съвет за строеж със съсобственост
01-04-2007 - 18:18:08
при нас дворът е в съсобственост , но разделен чрез съд за реално ползване . Може ли една от страните да построи дървена барака - за животни или др. без да иска разрешение от другата? А трябва ли да има нужното отстояние от разделителната мрежа на общия имот - защото има такава от 30 години? Благодаря предварително!
Re: даите съвет за строеж със съсобственост
12-04-2007 - 18:17:29
Ето две извадки от Закона за собствеността. Дано ви бъдат полезни.
Глава III
СЪСОБСТВЕНОСТ
Чл. 30. (Ал. 1, изм., ДВ, бр. 31 от 1990 г.) Правото на собственост може да принадлежи на две или повече лица - държавата, общините и други юридически или физически лица.
Частите на съсобствениците се считат равни до доказване на противното.
Всеки съсобственик участвува в ползите и тежестите на общата вещ съразмерно с частта си.
Чл. 31. Всеки съсобственик може да си служи с общата вещ съобразно нейното предназначение и по начин да не пречи на другите съсобственици да си служат с нея според правта им.
Когато общата вещ се използува лично само от някои съсобственици, те дължат обезщетение на останалите за ползата, от която са лишени, от деня на писменото поискване.
Чл. 32. Общата вещ се използува и управлява съгласно решението на съсобствениците, притежаващи повече от половината от общата вещ.
Ако не може да се образува мнозинство или ако решението на мнозинството е вредно за общата вещ, районният съд по искане на който и да е от съсобствениците решава въпроса, взема необходимите мерки и ако е нужно, назначава управител на общата вещ.
Чл. 33. Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като предостави пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.
Ако декларацията по предходната алинея е неистинска или ако третото лице купи частта на съсобственика при условия, уговорени привидно във вреда на останалите съсобственици, заинтересуваният съсобственик може да изкупи тази част при действително уговорените условия. Искът трябва да се предяви в двумесечен срок от продажбата.
Ако съсобственикът не плати дължимата поради изкупуването сума в месечен срок от влизането на решението в сила, това решение се счита обезсилено по право.
Чл. 34. Всеки съсобственик може въпреки противна уговорка да иска делба на общата вещ, освен ако законът разпорежда друго или ако това е несъвместимо с естеството и предназначението на вещта.
....................................

и след това

Глава IV
ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ
Чл. 37. (Изм., ДВ, бр. 31 от 1990 г.) Етажи или части от етажи заедно с придадените към тях помещения в тавана или зимника могат да принадлежат на отделни собственици - държавата, общините и други юридически или физически лица.
Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всички друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.
Може да се уговори частите на сградата, които обслужват само някои от отделно притежаваните етажи или части от етажи, да бъдат общи само на лицата, чиито помещения обслужват.
Общите части не може да се делят.
Чл. 39. Собствениците могат да си поделят общата сграда по етажи или части от етажи.
По същия начин може да се раздели обща сграда и по съдебен ред, ако отделните етажи или части от етажи могат да се използуват самостоятелно без значителни преустройства и без неудобства, по-големи от обикновените.
Чл. 40. Дяловете на отделните собственици в общите части са съразмерни на съотношението между стойностите на отделните помещения, които те притежават, изчислени при учредяването на етажната собственост. По-късни изменения в отделните помещения не се отразяват върху размера на дяловете.
При надстрояване на сграда в етажна собственост собствениците на надстроените етажи или части от етажи придобиват срещу заплащане собствеността и върху всички общи части на сградата, включително и върху земята. Дяловете на всички съсобственици в общите части се определят съобразно съотношението между стойностите на отделните помещения по време завършването на строежа.
Когато собственикът на етаж или част от етаж прехвърли отделна част от своя имот на друго лице, частта на приобретателя и на отчуждителя в общите части на сградата се определя от съотношението между стойностите на прехвърлената и запазената част по време на прехвърлянето. Същото правило се прилага и при делба................................................


Ето и от къде може да намерите други отговори на подобни въпроси.

www.paragraf22.com eye popping smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход