Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Допустим излаз на еркери спрямо близкостояща сграда

Публикувано от liberD 
Допустим излаз на еркери спрямо близкостояща сграда
30-05-2017 - 03:39:31
Здравейте,
Нуждая се от помощ относно установяване евентуалното нарушение на законовите изисквания за допустимия излаз на еркерите пред вътрешната линия на застрояване (мисля, че това е терминът?) на новострояща се нежилищна сграда, находяща се в имота откъм север, както по отношение на отстоянието спрямо основното застрояване в същия този имот (също новострояща се жилищна сграда), така и по отношение на вече съществуваща жилищна такава, но находяща се в съседния имот откъм юг (по диагонал).
Става дума за два съседни парцела с одобрено свързано застрояване, със странична регулационна линия изток-запад, като по план жилищните сгради са навътре в имотите, докато откъм улицата (това мисля е външната линия на застрояване?) съобразно изискванията е разрешено строителство на височина до два етажа.

На първата снимка (линк : Виза за проектиране – оригинал) се вижда касаещата ни част от визата за проектиране, но без да са отразени вече изградените еркери на съществуващата сграда в имота откъм юг (това явно е на кота нула, без да са обозначени каквито и да са издатини по сградата, предполагам такава е практиката?).

На втората снимка (линк: Реални разстояния м/у сградите към момента) съм нанесъл разстоянията такива, каквито са в момента (мерени с рулетка, плюс малко математика smiling smiley ). В кафяво са нанесени еркерите, така както са в момента, а в синьо е разстоянието м/у жилищната сграда откъм юг и еркерите на новостроящата се сграда откъм север.

Основния проблем за нас (живущите на 2-я и 3-я етажи с източен изглед) се явява факта, че тези въпросни еркери идват на четири и половина метра от ръба на жилищната ни сграда, а изхождайки от височината (около осем метра ) на вече съществуващата сграда (част от допълващото застрояване?) откъм лицевата част на нашия имот (този откъм юг), явно въпросната новострояща се сграда не ще е по ниска, т.е след като се построи на такова разстояние ние ще имаме пред себе си стена, отстояща само на 4,5 м и висока приблизително 8 м…

Познавайки си хала в държавата е напълно допустимо, че съответните отговорни лица (било от общината, ДНСК, кадастъра) са или некадърни, или подкупени, или просто са недовидели…

Та така, моля за вашите мнения, някой смята ли, че от видяното на снимките има каквито и да е допуснати нарушения при одобряването на разрешението за строеж, строителните книжа или каквото е там, и най-вече в частта относно изискуемите разстояния между сградите или „играта” с еркерите е допустима?


Много се надявам, че някои специалисти по ЗУТ или поне хора запознати с материята ще дадат мнението си относно казуса, като предварително благодаря на всички отзовали се!


ПП
В момента не разполагам с други планове или каквито и да е документи, които да сканирам, и които биха могли да дадат допълнителна информация, но при нечия заинтересованост бих могъл да се разтърся за такива…
Re: Допустим излаз на еркери спрямо близкостояща сграда
03-06-2017 - 01:15:22
Re: Допустим излаз на еркери спрямо близкостояща сграда
24-08-2017 - 21:27:32
Регулационните линии-всички към улица са външни.
Вътрешни са всички останали.
От там натаътк трябва да се види под кой текст от наредбата може да се подведе конкретният случай. Вероятността да не са спазени отстоянията при строеж от 1-4 категория според мен граничи с нула.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход