Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Апартамент за инвестиция в София - къде?

Публикувано от gogo84 
Re: Апартамент за инвестиция в София - къде?
05-01-2016 - 10:18:57
Quote
gogo84
дали мога да се обърна към брокер в някоя голяма агенция и да попитам за хубав апартамент. Разбира се притеснява ме факта, че брокерът може да ми предложи всичките си боклуци, но не и това, което търся, а съм сигурен, че почти всеки брокер е наясно кой имот е хубав и кой не става.

Айде сега да видим твоето хубаво апартаментче има ли го изобщо на пазара.
Ново строителство - като махнеш първите етажи дето излизат навънка почти над тротоара, над фоаета са и т.н., махнеш последните 3 етажа дето или са подпокривни или над част от стаите имаш тераса примерно отгоре и какво остава при строителство от 6-7 етажа - 2, максимим 3 етажа дето стават. Ама тези етажи пък половината сигурно са за обезщетение. И какво излиза - в един блок има-няма 2-3 апартамента отговарят на изискванията ти. Каква е вероятността точно тези апартаменти да се продават???

От 2007 новото строителство е замряло. Пика на проблемите с кредитите мина. Ако е имало някакъв такъв апартамент за продажба той ще се е продал през изминалите 4-5 години, когато имаше проблеми с ипотеките. А на негово място друг апартамент не е попълнил графата "продава се" - ново не се строи, положението при ипотеките се стабилизира. Опитвам се да ти обясня че просто си изтървал момента.

Даже и такъв апартмент да излезе на пазара в момента:
1) веднага ще се яват потенциални купувачи - цените са нагоре и търсене има
2) тези купувачи ще са с готови пари - виж колко са депозитите в банките
3) продажбата ще е бърза и без пазарлъци

Ти какво предлагаш:
1) Един от многото си
2) Нямаш пари
3) Ще се пазариш за цената

Как си оценяваш шансовете????

Преди 4-5 години положението беше различно.
1) Купувачите се назлъндисваха и чакаха падане на цените, ако знаеш какво искаш и му знаеш цената - кажи речи сам си купувач
2) нямаше толкова много кеш в банките
3) пазарлъка вървеше
4) изпадаха имоти с проблеми в ипотеките или на собственици със спешна нужда от кеш

Е те тогава беше времето да чакаш на "гюме" и да "отсреляш" нещо.
Re: Апартамент за инвестиция в София - къде?
05-01-2016 - 10:58:01
Ще се съглася с всичко, което каза, защото според мен си прав. Както казах - преди около 3 години, както ти се изрази "отстрелях" нещо, така че онова време не съм го изпуснал.

Въпросът е какво да правя сега. Някак си идеята да бутам всеки месец спестеното във влог с 0,5% годишна лихва не ми харесва.

Съгласен съм, че трудно ще намеря апартамент какъвто искам, но първо - за никъде не бързам и второ - готов съм да дам накой лев отгоре без да се пазаря.
Re: Апартамент за инвестиция в София - къде?
05-01-2016 - 12:05:17
1. Сделка с имот се прави тогава когато тя не вреди на стандарта ти на живот. Ако тръгнеш да се "понапъваш", по-добре се откажи докато е време.
2. Това с 5% лихва като ти набутат таксичките, застраховчиците, обменния курс и отиде минимум 6% работата.
Re: Апартамент за инвестиция в София - къде?
05-01-2016 - 12:15:23
Пак ти казвам - виж в банките колко влогове има. Май над 40 милиарда са.
Имаше голямо задържане на покупките и доста хора (или по-скоро жените им) вече се оглеждат.
Това са хора с готови пари, дето също доста са се оглеждали и чакали и вече им е ясно, че няма да се пазарят. Как ще се състезаваш с тях?
Той има пари и губи от цялата работа лихва в банката, както сам каза 0.5%.
Ти пари нямаш, казваш че наскоро си изплатил имот значи нямаш набрани нови средства, освен ако не ти е паднало нещо от небето. При една такава сделка ти какво губиш - 6% лихва за банката.
Усещаш ли, че не си в изгодна позиция спрямо този дето купува с готов кеш?

Това дето го искаш ще е минимум 900-950 евро квадрата. Мислиш да го вземеш за 70000, значи идва към 70-80 квадрата. Ами като се прибави, че го искаш и ново строителство - ами то си е направо тези новите гарсониерки - хол с кухня 20м2, една спалня 15-16 м2, баня 3-4, тераси и коридори 10, стени - 20% и другото общи части.
Това избиване на лихви през заем за 50 000 евро - няма. А заема сякак ще е повече заради ремонти и обзавеждания.

Според мен с малко пари или си "трай" или купувай нещо евтино, козметичен ремонт, даваш го под наем и се молиш следващите 4-5 години цените да се вдигат и да го "шитнеш" на по-висока цена. Като основно печалбата ако има такава ще ти дойде от "шиткането".
Re: Апартамент за инвестиция в София - къде?
05-01-2016 - 12:50:41
Отново ще се съглася с всичко, което казваш, защото и аз споделям същите виждания.

Просто не виждам какво толкова лошо може да стане, ако купя така както съм го замислил. Както казах - наемателят ще ми покрива лихвата (ако не в началото мисля, че след първата година), аз ще си плащам главницата и ако всичко върви наред след 5-10 години апартамента си остава мой. Ако нещо се объркам - продавам и дори да е с някаква загуба пак ще си взема парите.

Защо да не мога да се меря с тези с кеша? Да не би някой като е с кеш да може за 2 дни да види всичко, което се продава? Да не говорим, че всеки има различни изисквания. Примерно чух как колга каза, че иска да си купи апартамент последен етаж, а аз такива не гледам.
Според мен всичко е до късмет. Аз и предишния апартамент го избирах близо година, но в момента съм много доволен от покупката, а и тогава купувах със заем.
Re: Апартамент за инвестиция в София - къде?
05-01-2016 - 13:16:36
Отдавна не съм писал тук, ама пък следпразнично скучая. Имам едно питане. Защо отхвърляш зоните? Циганите около мола на Стамболйски са рядкост, а пък метрото ти е на 3 минути. В радиус от 1-2 км преките се застрояват непрекъснато. Преди доста години беше пълно с цигани - може би 6-7, но постепенно ги изтласкаха в посока Константин Величков. Фандъчката прави и хубав парк започващ горе долу от мола и стигащ почти до Руски Паметник. Тук обаче проблема е друг - задължително гараж или по-добре два. Та, ако не си отхвърлил зоните, ама дори и да си - аз ще те посъветвам следното - разходи се в района който ти харесва. Огледай се за ново строителство. На всяка сграда има телефон за връзка. И най-важното - да имат Акт16 или поне 15, че може да стане лошо... Принципно аз така направих 2009-та, защото масово брокерите ме водеха в някакви ужасии, които строителя не можеше да продаде. Даже имах възможно за директно договаряне на цената. Но си е загуба на 1-2 седмици обикаляне и после още толкова звънене. Тея пари, които си споменал би трябвало да стигнат за реален 2-стаен около 50-55м2 и гараж или поне паркомясто. Може би пропуснах да уточня, че става въпрос за блокове, които се строят в момента или са туку-що довършени (година-две макс). Имаш и вариант - на някакъв груб строеж след А14, ама поемаш риск. Може и да се запецнат нещата...Отделен съвет, при покупка директно от строител - наеми си адвокат или брокер, на които имаш доверие. Провери строителя няма ли запори, провери има ли и други фирми и дали и те нямат запори, дали и той като частно лице няма запори и тн итн.. Новостроящи се блокове има и в Младост 1А и Младост 3 ориентир изхода на метрото. На границата между двата квартала. Мисля, че улицата е Ана Ахматова или нещо такова. Метро, детски градини, училища, кауфланд, била и тн. Също и в Младост 2. Пак влизаш в твоя диапазон за 2ст, че може и даже 3ст, зависи как се спазариш. От мен това - приятно търсене и успех. ПП - бре сега видях, че сме си писали 2011 smiling smiley - и даже не съм отговорил на последното съобщение smiling smiley Смятай откога не съм влизал. Лек ден и предварително се извинявам, ако не отговоря - рядко влизам тук smiling smiley през 4-5 години. smiling smiley
Re: Апартамент за инвестиция в София - къде?
05-01-2016 - 13:41:58
Quote
kopan
Отдавна не съм писал тук, ама пък следпразнично скучая. Имам едно питане. Защо отхвърляш зоните? Циганите около мола на Стамболйски са рядкост, а пък метрото ти е на 3 минути. В радиус от 1-2 км преките се застрояват непрекъснато. Преди доста години беше пълно с цигани - може би 6-7, но постепенно ги изтласкаха в посока Константин Величков. Фандъчката прави и хубав парк започващ горе долу от мола и стигащ почти до Руски Паметник. Тук обаче проблема е друг - задължително гараж или по-добре два. Та, ако не си отхвърлил зоните, ама дори и да си - аз ще те посъветвам следното - разходи се в района който ти харесва. Огледай се за ново строителство. На всяка сграда има телефон за връзка. И най-важното - да имат Акт16 или поне 15, че може да стане лошо... Принципно аз така направих 2009-та, защото масово брокерите ме водеха в някакви ужасии, които строителя не можеше да продаде. Даже имах възможно за директно договаряне на цената. Но си е загуба на 1-2 седмици обикаляне и после още толкова звънене. Тея пари, които си споменал би трябвало да стигнат за реален 2-стаен около 50-55м2 и гараж или поне паркомясто. Може би пропуснах да уточня, че става въпрос за блокове, които се строят в момента или са туку-що довършени (година-две макс). Имаш и вариант - на някакъв груб строеж след А14, ама поемаш риск. Може и да се запецнат нещата...Отделен съвет, при покупка директно от строител - наеми си адвокат или брокер, на които имаш доверие. Провери строителя няма ли запори, провери има ли и други фирми и дали и те нямат запори, дали и той като частно лице няма запори и тн итн.. Новостроящи се блокове има и в Младост 1А и Младост 3 ориентир изхода на метрото. На границата между двата квартала. Мисля, че улицата е Ана Ахматова или нещо такова. Метро, детски градини, училища, кауфланд, била и тн. Също и в Младост 2. Пак влизаш в твоя диапазон за 2ст, че може и даже 3ст, зависи как се спазариш. От мен това - приятно търсене и успех. ПП - бре сега видях, че сме си писали 2011 smiling smiley - и даже не съм отговорил на последното съобщение smiling smiley Смятай откога не съм влизал. Лек ден и предварително се извинявам, ако не отговоря - рядко влизам тук smiling smiley през 4-5 години. smiling smiley


какво зелено без акт 16 бе. той е с кредит
Re: Апартамент за инвестиция в София - къде?
05-01-2016 - 13:58:41
Благодаря за съвета, но не бих рискувал с нещо без акт 16. Иначе ще взема да хвърля едно око в зоните да видя каква е хавата. В Младост гледам, но нищо не си харесах по обявите.

Преди малко бях на оглед и отново съм ядосан на брокерите. Ако брокерът беше отделил 2 мин да направи една скица с разположение, форма на стаите и изложение нямаше да губя нито неговото време за оглед нито своето. Не разбирам защо не дават всичката налична информация в обявата, за да си спестят поне своето разкарването. То ясно, че явно не ценят времето на клиентите и на собственика.
Re: Апартамент за инвестиция в София - къде?
05-01-2016 - 14:37:02
Както се казва в казармата - "тя службата си тече" smiling smiley
Re: Апартамент за инвестиция в София - къде?
05-01-2016 - 14:50:33
Quote
Щиpлиц
Пак ти казвам - виж в банките колко влогове има. Май над 40 милиарда са.
Имаше голямо задържане на покупките и доста хора (или по-скоро жените им) вече се оглеждат.
Това са хора с готови пари, дето също доста са се оглеждали и чакали и вече им е ясно, че няма да се пазарят. Как ще се състезаваш с тях?
Той има пари и губи от цялата работа лихва в банката, както сам каза 0.5%.
Ти пари нямаш, казваш че наскоро си изплатил имот значи нямаш набрани нови средства, освен ако не ти е паднало нещо от небето. При една такава сделка ти какво губиш - 6% лихва за банката.
Усещаш ли, че не си в изгодна позиция спрямо този дето купува с готов кеш?

Това дето го искаш ще е минимум 900-950 евро квадрата. Мислиш да го вземеш за 70000, значи идва към 70-80 квадрата. Ами като се прибави, че го искаш и ново строителство - ами то си е направо тези новите гарсониерки - хол с кухня 20м2, една спалня 15-16 м2, баня 3-4, тераси и коридори 10, стени - 20% и другото общи части.
Това избиване на лихви през заем за 50 000 евро - няма. А заема сякак ще е повече заради ремонти и обзавеждания.

Според мен с малко пари или си "трай" или купувай нещо евтино, козметичен ремонт, даваш го под наем и се молиш следващите 4-5 години цените да се вдигат и да го "шитнеш" на по-висока цена. Като основно печалбата ако има такава ще ти дойде от "шиткането".

ГПР 5% нанайси. поскоро 7% ако си първокласен длъжник. тия номера с първоначално по- ниска лихва излизат с по-голямо ГПР
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход