Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Узаконяване на преместваем обект

Публикувано от blue_g 
Узаконяване на преместваем обект
09-03-2011 - 20:35:31
Здравейте,

собственик съм на уреголиран парцел наблизо до София.

Парцела е празен, само ограден. Имам намерение да си вкарам ток в парцела, колкото да си обслужвам градината.
Мисля да вдигна някаква барака 2мх2м за да си складирам инструментите. Според изискванията на ЧЕЗ, има няколко опции от които за най бързо и лесно мога да вкарам ток, като:
1. За временни строителни дейности
2. За временни преместваеми обекти.

По втората точка, трябва да представя разрешително от местната община за разполагането на бараката. Главния архитект твърди, че трябва да ми издаде виза за строеж и да имам проект за бараката...Така ли е?
Другото което ми твърди, че трябва да имам и проект от енергото и ВиК на парцела иначе не могъл да ми каже къде да си сложа бараката...Имам усещането че влизам в омагьосан кръг...

Какво трябва да направя, от една страна да го напрвя законно и от друга страна най бързо и безпроблемно да си вдигна барачката и вкарам тока на парцела?

Благодаря предварително за мненията...

ПоздравиРедактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-03-09 20:36 от blue_g.
Re: Узаконяване на преместваем обект
09-03-2011 - 23:46:21
Не си му го обяснил правилно,според мен.
Кажи му,че искаш да си поставиш в двора един контейнер 2х3 метра...примерно.Но не барака,щото бараката е строеж.
Re: Узаконяване на преместваем обект
10-03-2011 - 07:58:39
изкарай си виза, ще ти трябва по принцип а и не ти коства нищо. Искай изходни данни от Софийска вода за да не мрънка архитекта.

относно тока - хвани и си направи проект за прозирна ограда, иска се само конструктивно становище и трасиране на парцела. Ще ти дадат разрешение за строеж и с него бягаш към енергото да те захранят.

после паркираш един фургон или евтина каравана и всичко е на 6, не ти трябва никакво разрешение за поставяне.
Re: Узаконяване на преместваем обект
05-02-2012 - 17:23:39
каква е разликата в узаконяването на преместваем обект и временна постройка?
Цалата работа е ,че мислех да вдигна дървена барака 2х3м.
За мен е все едно по кой член ще е, ващното е с минимални административни главоболия да узаконя обекта...
В момента подадох молба за актуална скица и след това ще тичам при архитекта, но поне да му обясня по кой член ще е...
Поздрав ;o)
Re: Узаконяване на преместваем обект
13-02-2012 - 16:57:55
Разликата е много проста: Постройката, макар и временна, е недвижим имот, а преместваемия обект е движима вещ. В процедурата - за първото се издава разрешение за строеж, а за второто - разрешение за поставяне. Административните главоболия са, кажи-речи, едни и същи, ако става въпрос за съизмерими обекти.
Re: Узаконяване на преместваем обект
15-01-2014 - 19:45:03
Малко късно се включвам, но ситуацията към момента е следната. Бях отново при архитекта и ми издаде актуална скица. В скицата нанесе на ръка минималните отстоянията от оградата които трябва да се спазват при строеж. В заявлението към енергото ме посъветва да запиша, че тока ще ми трябва за сграда за сезонно обитаване. Много общо звучи. Платих 100лв за проучването и ми се върна становище, че могат да захранят сградата. В предварителния договор като приложение към документацията ми искат и разрешението за строеж, а аз такова нямам. Искат го, защото нали тока щял да ми трябва за строителството на сградата. Обясних им, че няма да строя, а ще сложа каравана. Посъветваха ме или да им дам някакво разрешително за строеж, ако мога да издействам от местния архитект, или да подам заявление отново и да запиша изрично че ще захранвам каравана...*huh* Ще се гръмна....Не ми се дават още 100лв. Реално те нищо ново няма да направят....Само излишна бумащина.
Това с визата....как става...от кой да го искам....ще ми струва ли много...а и колко време ще отнеме...
Re: Узаконяване на преместваем обект
12-02-2018 - 16:56:33
Здравейте, какво се случи в последствие?
Аз в момента минавам през подобен казус. Моят парцел се намира в Своге. Мислех да купя преместваем жилищен контейнетр, но от общината ми казаха, че преместваем обект можело да е само търговски обект, при тях такова нещо като "жилищен преместваем" нямало. От изискванията на енергото, които чета от сайта им, на втория етап от присъединяването ми трябва или разрешитено от общината за поставяне на преместваем обект (както стана ясно жилищен такъв не може) или разрешително за строеж... За разрешително за строеж трябват една камара документи, спазени стандарти, проект на сграда и т.н. и не на последно място - доста пари, каквито аз нямам.
Замислям се дали да не го обявя пред енергото като каравана жилищния контейнер... Но някой ми каза, че на каравана не може да се открива партида за ток. Вие обаче споменавате, че от самото енерго са ви посъветвали да пуснете молбата отново, като изрично запишете, че е за каравана.
Много ще съм виблагодарна, ако успеете да ми отговорите скоро smiling smiley
Re: Узаконяване на преместваем обект
12-02-2018 - 16:59:08
П.П."Това с визата....как става..."
Това, което главняит архитект ви е нарисувал на ръка като отстояния от оградата, би трябвало да е визата според мен...
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход