Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Какво е регулация?

Публикувано от misho33 
Какво е регулация?
07-12-2010 - 19:47:55
Признавам си, доста се опитах да почета по темата. Но се срещам със страхотни противоречия, направо безумни.

Има едно нещо, наречено ЗУТ, което се опитах да прочета, но то е наистина нечитаемо! Поне за мен.

Та какво е регулация? Какво означава "до регулация" и защо една нива се продава на цената на урегулиран имот, като пише "за строеж на къща"? Може ли да строим на нива?

Ако един имот не е уреголиран, но попада в градоустройствения план - може ли да се строи?
Ако един имот е нива, то може ли да се строи?

Какво значи "ток и вода до имота"? Това, че има ток - значи ли, че има капацитет да поеме прокарването на ток в имота?

Как може да има имот, който не е уреголиран, но е с лице на път еди колко си метра?

Въобще голяма е кашата и ако някой ми разясни нещата - ще черпя по бира smiling smiley
bah
Re: Какво е регулация?
07-12-2010 - 20:35:09
avatar
Quote
misho33
1 - Та какво е регулация?
2 - Какво означава "до регулация" и защо една нива се продава на цената на урегулиран имот, като пише "за строеж на къща"?
3 - Може ли да строим на нива?
4 - Ако един имот не е уреголиран, но попада в градоустройствения план - може ли да се строи?
5 - Ако един имот е нива, то може ли да се строи?
6 - Какво значи "ток и вода до имота"?
7 - Това, че има ток - значи ли, че има капацитет да поеме прокарването на ток в имота?
8 - Как може да има имот, който не е уреголиран, но е с лице на път еди колко си метра?

Мишо, осем въпроса, като на всеки от тях може да се отговори с по една страница текст.
Явно си решил да научиш ЗУТ-а, но няма нужда.
Разгледай конкретен имот, въпросите, ще са по-малко.
Re: Какво е регулация?
07-12-2010 - 23:39:27
avatar
A бе, хубаво си пита човека, но...

Вариант 1 - намираш адвокат и той ти разяснява нещата, но ще трябва да си платиш
Вариант 2 - опитваш се да разбереш сам за какво иде реч - ще ти отнеме много повече време и усилия, но няма да ти струва нищо освен времето ти
Вариант 3 - решаваш си, че няма нужда да изпадаш в чак такива подробности и строиш смело, като се надяваш да не дойдат да ти бутнат къщата за незаконно строителство winking smiley

- Как е, как е, продават ли се имотите?
- ... миииии продават се ..., ама не се купуват нещо?!!
Re: Какво е регулация?
08-12-2010 - 00:32:18
Твърде много въпроси.Принципно,мога да ти отговоря на всичките...но не е нужно.Хресай си конкретен имот и тогава започни да го разучаваш-какво е възможно там и какво не.
Понятието "регулация" за сега го забрави.Не те интересува.Това са уличната и дворищната регулация,но наистина няма значение.Напълно възможно е да се вкара в регулация имот,намиращ се буквално в средата на нищото,както е възможен и другият случай-урегулиран имот да не става абсолютно за нищо.
Също така е възможно имотът да е ограден отвсякъде с регулирани имоти,но точно този-да е извън регулацията.
Няма как да ти се отговори "по принцип"-строго индивидуално е,за всеки един имот.
Re: Какво е регулация?
08-12-2010 - 13:39:16
Quote
misho33
Признавам си, доста се опитах да почета по темата. Но се срещам със страхотни противоречия, направо безумни.

Има едно нещо, наречено ЗУТ, което се опитах да прочета, но то е наистина нечитаемо! Поне за мен.

Та какво е регулация? Какво означава "до регулация" и защо една нива се продава на цената на урегулиран имот, като пише "за строеж на къща"? Може ли да строим на нива?

Ако един имот не е уреголиран, но попада в градоустройствения план - може ли да се строи?
Ако един имот е нива, то може ли да се строи?

Какво значи "ток и вода до имота"? Това, че има ток - значи ли, че има капацитет да поеме прокарването на ток в имота?

Как може да има имот, който не е уреголиран, но е с лице на път еди колко си метра?
Въобще голяма е кашата и ако някой ми разясни нещата - ще черпя по бира smiling smiley

Валса на регулацията…
Ама българинът нали е болен на тема дом …

Принципно Определяне на съдържанието на понятието регулация:
Чисто българско умотворение, създаващо твърде тъпа работа на архитекти, геодезисти, юристи, брокери и общини и водещо до корупция. За да се създаде корумпираното поле на общините, както вече споменах са превърнати юристи, геодезисти, архитекти и прочие в право-имащи външни фирми, които кореспондират с юристите геодезистите и архитектите от общините. Да добавя - фирмите по доставка на ток, вода и канал – също взимат участие, но те влизат в играта след регулацията. Също и земеделското министерство влиза в играта, като ти взима яка такса на метър квадратен, за това че отписва земеделската земя от своите регистри и я дава за администрация на общината, където е имота. В някои случаи могат и други министерства да се намешат /при археологически находки или при зони с режим по отношение на опазване на околната среда и т.н./
Механизъм на регулацията:
За механизма по регулация и градоустройство след небезизвестния ЗОП/закон за обществени поръчки/ са създадени един тъп закон - ЗУТ и други десетина коригиращи и допълващи го наредби и правилници, където са изписани една купчина противоречащи си и алтернативни възможности, за да се обслужва интереса на гореспоменатата гилдия, на брокери от агенции по НИ и на част от тези, чиито постройки сега се бутат от ДАНС. И това всичкото е, за да изтичат пари от собственика на земеделска земя в случай, че реши да строи на нея. Щом ще строи един собственик – значи има пари. Щом ще регулира един соственик, значи може да продаде и ще има пари. Щом има /или ще има/ пари, значи трябва да се намери начин тези пари да се понамалят. Иначе никой не го е еня за вида и ползата от построеното след регулацията. Щом плащаш – строиш, каквото искаш, защото по правила всичко може, но трябва да знаеш, къде го пише и колко и на кого да платиш, за да ти го признаят това написано. Щото пък другаде е написано, че това дето го искаш - не може. Чат ли си? Сега ще наскачат заинтересовани съфорумци да викат че не е така, ама какво от това – тъкмо ще преброим отново дивите зайци.
Техническо съдържание на регулацията:
От чисто техническа гледна точка, като за човек който иска да си направи къща, регулацията дава право да строиш нещо. За да построиш нещото трябва наличен път или проектиран път, дължина на пътя по която да спре кран, бетоновоз или да влезе камион. За тази цел трябват определени геометрични параметри, които се фиксират с плана по регулация, който заимства от един общински план, където са написани основни виждания за развитие на населеното място. Предвиденото /отредено/ строителство на жилища или на заводи и складове се нарича градоустройство, а не село-устройство. В тези общински виждания са записани и параметрите, до които можеш да строиш /етажност, квадратура и др./ В плана по регулация ти слагат тези параметри, определят ти разположението на строежа върху парцела с разни видове линии и най-различни чертички, до които може или не може едно или друго.
Заключение:
Откакто се запознах с каква тъпота се занимават важните фирми на всичките тези геодезисти, архитекти, юристи и техните огледални образи в общините, реших, че на тия бедните мозъци следва да им се плаща от съжаление. И се корумпирах, за да си свършат работата, за която им плащаме заплати от нашите данъци. Но трябва да внимаваш и да следиш работата им за всяка чертичка и точка, защото са големи калпазани. Трябва да си прочел няколкократно ЗУТ и наредбите им, за да им посочваш членовете /основанията/ по които може това, което ти искаш. Ако ги оставиш да се натворят сами – може да ти се наложи всяко нещо да го правиш няколкократно.
За да ти илюстрирам какво може да ти се случва, ще ти кажа: Като те спре катаджията се разбери добре с него и му плати добре за да направи това, което искаш. Ако се върнеш назад и натиснеш пак газта до същия катаджия – пак ще ти вземе пари този същия човек от народа.
Те това е регулация. Правилния съвет е: Не задавай въпроси тук, а в общината и плащай по възможност еднократно но добре и карай напред.
Сега ще наскачат някои съфорумци, на които им плащат да киснат във форума и да създават среда за имотния бизнес. Така е в цялата ни държавичка.

НО! Нещата не свършват с регулацията: Регулацията ти е основата за виза за проектиране. Плащаш пак и чакаш, за да ти се направи извадка-копие от плана по регулация, на което му се казва „виза за проектиране”. Това е друга идиотщина, но караш нататък. Едва след като имаш виза за проектиране, тогава идва на ход следващия човек от народа – архитект, който ти казва, какво може да строиш /което е писано в плана по регулацията и във визата/ и ти обяснява, че може да ти проектира заедно с други играчи, пак геодезист, конструктор, ВиК и Ел специалист и т.н и ти взимат и те пари за някакво безумно творение /проект на къща/, което, след като ти го гледат геодезист, конструктор, ВиК, Жичкаджия, архитект и администратор от общината – ти дават разрешение за строеж. Ако не платиш колкото трябва – чакаш докато се сетиш и все пак получаваш разрешение за строеж. А на това творение /проекта на къща/, като почнеш да копаеш и зидаш /идва пак геодезиста и съответния общински специалист/– тогава му се виждат грешките и недоглежданиците, които не са видели нито проектантите, на които си платил, нито общинските проверяващи на които си платил и заплати и рушвети.
Регулирах ли те донякъде? Всичко това ти коства две до пет години от животеца и купчина пари в такси, рушвети и приспивателни.
Извода:
Купи си регулирана земя, за да не ти идат годинките и нервите на кино. … Кажи си : Да са живи и здрави, за да ни водят и доят диви безпардонни и неграмотни безумници.
Остава ти да се утешиш, ако си техничар, доктор, учител или друго, че поне не си толкова тъп като горе-споментите професионалисти.
Re: Какво е регулация?
08-12-2010 - 14:39:17
avatar
Много добре е казано! *ok*

- Как е, как е, продават ли се имотите?
- ... миииии продават се ..., ама не се купуват нещо?!!
Re: Какво е регулация?
08-12-2010 - 15:28:44
panelov...искам да те поправя по две точки.Не е съществено но...
Процедурата от "гола поляна" до "виза за проектиране" в някои случаи е 6-7 месеца.Зависи от общината,зависи как да се сработили там.Две години е много дълъг срок...

Второто...то и аз не го вярвах,но при разрешителните за строеж,поне в моята община,твърдя,че НЯМА корупция.Или поне тя не се смята за нещо нормално и не е широко разпространена.Знам за много върнати проекти,по които трябва да се изчистят дребни неща,но до сега не съм чул някой да каже "платих си и нещата станаха веднага".
bah
Re: Какво е регулация?
08-12-2010 - 16:03:13
avatar
Quote
salvador
но при разрешителните за строеж,поне в моята община,твърдя,че НЯМА корупция.Или поне тя не се смята за нещо нормално и не е широко разпространена.Знам за много върнати проекти,по които трябва да се изчистят дребни неща,но до сега не съм чул някой да каже "платих си и нещата станаха веднага".
Салвадор, ти ми върна блясъка в очите.
Бях взел да се отчайвам от нашата тежка, тромава и корумпирана държавна и общинска администрация.
Явно, имало нейде по широкия свят и коректни чиновници. Хвала им на тях.
Re: Какво е регулация?
08-12-2010 - 16:59:38
Quote
salvador
panelov...искам да те поправя по две точки.Не е съществено но...
Процедурата от "гола поляна" до "виза за проектиране" в някои случаи е 6-7 месеца.Зависи от общината,зависи как да се сработили там.Две години е много дълъг срок...

Второто...то и аз не го вярвах,но при разрешителните за строеж,поне в моята община,твърдя,че НЯМА корупция.Или поне тя не се смята за нещо нормално и не е широко разпространена.Знам за много върнати проекти,по които трябва да се изчистят дребни неща,но до сега не съм чул някой да каже "платих си и нещата станаха веднага".

Да поправя поправката по 2-те точки:

- има общини където и 2 години няма да ти стигнат - сериозно!!!

- втората ти поправка не е вярна презумпция за никоя от АТРАКТИВНИТЕ общини ... за неатрактивните може и да е така...
Re: Какво е регулация?
08-12-2010 - 18:48:48
Quote
panelov

Принципно Определяне на съдържанието на понятието регулация:
Чисто българско умотворение, създаващо твърде тъпа работа на архитекти, геодезисти, юристи, брокери и общини и водещо до корупция.


Значи ли горното, че в други страни няма подобно понятие? Че в Европа всеки строи където и както си поиска, стига да е собственик на имота си?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход