Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

...и пак за брокерите и професионализма

Публикувано от elline 
...и пак за брокерите и професионализма
08-08-2010 - 23:49:26
Здравейте. Прочетох доста мнения, спорове и безсмислени пререкания относно професията брокер. Въпросът , който ме терзае напоследък, е какво е съдържанието на определението " добър брокер", и как трябва да се държи истинският професионалист. Поводът е следният, сключих договор за посредничество, с една от най-големите и известни агенции., като аз съм купувача.Вече ходихме на няколко огледа с брокерката и останах неприятно изненадана от работата й. Тъй като офертите, които си избрах са на други брокери от същата фирма, а ме води тя, като"мой брокер", съответно тя също вижда имотите за пръв път, а се оказа, че в имейлите си и в телефонните разговори ми ги е описвала по преразказ, без да е ходила. При огледите, на които присъстваха и собствениците, тя буквално не си отвори устата. Собствениците ми отваряха вратите с думите " това е спалнята, това е хола", като нищо друго не ми обясняват, а аз питах каквото се сетя, на колко години е блока, какво е ремонтирано, сменени ли са инсталации и т.н..Тя мълчеше и ходеше след мен. Апартаментите не ми харесаха така или иначе, но работата е там, че дори и да ми бяха харесали, съм сигурна,че не съм задала и половината от въпросите, които е трябвало да задам, просто ми се случва за пръв път да купувам жилище и си мисля, че точно за това е брокерът, да ме посъветва, да обяснява, да ме развежда, да ми помага с инфото. Моля брокерите във форума, и хората ,които вече са решили трудната задача с покупката на жилище да ми помогнат с информация или съвет, как да разпозная добрия професионалист, как трябва да се държи брокерът при оглед, а ако може и да ми кажете, какви са най-важните въпроси, които трябва да задам при оглед на жилище и за какво трябва да внимавам...Искам да подчертая, че не слагам под един знаменател всички брокери, просто поведението на тази жена ме озадачи, а може би не съм права, но не съм се сблъсквала до сега. Благодаря ви.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-08-09 10:56 от elline.
Re: ...и пак за брокерите и професионализма
09-08-2010 - 09:18:12
Добре дошла в "БЪЛГАРИЯ" ... жалкото че е тъжно, а не смешно. Точно това са 99% от брокерите - разводачи на "говеда", щото точно за такова животно-балък те мислят и гледат само да ти приберат паричките.
Сменяй го този "брокер"- трябва да може да те разбере какво искаш и да го осъзнае и да не ти губи времето. Аз повече не смея и да искам.
Re: ...и пак за брокерите и професионализма
09-08-2010 - 09:52:32
Съветът ми за избор на добър брокер винаги е бил следния - по препоръка на познат, близък или роднина, който наскоро е имал сделка с недвижим имот и е останал доволен. Избира се конкретен човек, а не агенция.

КОГАТО КАРТАТА И ТЕРЕНЪТ НЕ СЪВПАДАТ, ВЯРВАЙТЕ НА ТЕРЕНА.
Стара военна аксиома



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-08-09 09:53 от dragula.
Re: ...и пак за брокерите и професионализма
09-08-2010 - 11:02:45
avatar
отговорете ми тук че в другата тема никой не ми отговори
защо едната фирма пуска обект за 60 000 евро
а другата за 69 000 и пише че не иска комисионна от продавача ?
това професионално ли е ?
--------

ил идругата псната от едната фирма за 31 000 а другата фирма за 45 000 ? и това в един ден

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
СРАМ МЕ Е ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-08-09 11:10 от ASSETION.
Re: ...и пак за брокерите и професионализма
09-08-2010 - 11:13:39
Quote
ASSETION
отговорете ми тук че в другата тема никой не ми отговори
защо едната фирма пуска обект за 60 000 евро
а другата за 69 000 и пише че не иска комисионна от продавача ?
това професионално ли е ?

Не е самият факт, че един и същи имот се обявява от повече от една АНИ говори за самоуважението към собствения им труд.
А "разликите" в цените могат да бъдат породени от много неща. Не малко са случаите в които собственика дори не знае, че има цена 60к./взимам твоя пример/
Re: ...и пак за брокерите и професионализма
09-08-2010 - 12:23:48
Няма нищо ново, страшно, или срамно в това , в нашата работа е както във Вашата, както във всяка друга, има всякакви хора. Добрите брокери обикновено не са в големите агенции, там текучеството е най - голямо, моят съвет е да си намерите вече проверен от ваш познат брокер, това е единственият начин да попаднете на добър такъв. А колкото до това, че един имот се обявява в повече от една АНИ, от години повтарям, че собствениците трябва да разберат, че имота като се предлага от повече от една АНИ не става по-продаваем. Няма нищо чудно в това, че един съфорумец - брокеромразещ не разбира защо един имот се предлага на различни цени, той всъщност и други основни неща за имотите не знае.
Re: ...и пак за брокерите и професионализма
09-08-2010 - 13:58:26
При мен е по-сложно, понеже търся обзаведено жилище, за майка ми и имам някои изисквания, които се налагат, поради възрастовите проблеми. Да не е на много висок етаж, да има асансьор, за да не се налага да се катери много, да не е някое по-отдалечено място, като по-новите квартали, които не са особено комуникативни. Затова и си мислех, че с по-голяма агенция имам по-големи шансове да открия нещо подходящо, но явно не е така. Затова и сега звъня по обяви, които си харесам, на различни фирми. Разбира се, има много брокери, които ми правят добро впечатление при контакт, обясняват ми обстоятелствено, не скриват някои неудобства , учтиви са. Други са просто умопомрачително некомпетентни. Не знам нормално ли е един брокер да не е виждал апартамента, който предлага, да няма снимки, да не може да ми обясни каква е дограмата, какво има и какво няма. Друго, което ми учудва е, че доста пъти, в опита си да ме убедят,че няма нищо нередно и съмнително в обявата е аргумента" собственикът ми е братовчед", или " приятел ми е". За мен това е проява на огромна глупост. Как може да ме спечели за клиент, ако знам,че е роднина или приятел на другата страна, ясно е ,че ще движи сделката в негова полза, не в моя...А бихте ли ми казали, офертните цени на които се предлагат жилищата по сайтовете, винаги ли е възможно да бъдат коментирани? Мой познат брокер( за съжаление регионален брокер, в друг град), ми каза,че при всички обстоятелства ще ми свалят от цената, поне 1000 евро, още повече, че не съм с кредит, а ще си платя цялата сума веднага по банков път. Възможно ли е да ползвам намаление от цената в този случай?
Re: ...и пак за брокерите и професионализма
09-08-2010 - 14:41:34
elline , нормално е един брокер да не е виждал някое от жилищата, на които Ви води, в по-голямата част от случаите той показва жилища , които се рекламират от други АНИ, непростимо е да не е виждал обаче имот, който се предлага от тяхната АНИ. Колкото до това дали е възможно да се свалят 1000 евро от някаква цена, то на този въпрос никой не може да отговори, вариантите са два. Наличието на кеш не Ви дава особено предимство, защото разликата между кеш и кредит е от порядъка на 20-ина дни, до месец. Всичко зависи от уменията на Вашия брокер и Вашите лични да преговаряте.
Re: ...и пак за брокерите и професионализма
09-08-2010 - 14:55:02
avatar
Quote
dicho
нормално е един брокер да не е виждал някое от жилищата, на които Ви води..............

Една агенция предлага определен брой имоти, като всеки имот е огледан и проверен от определен брокер.
Когато въпросният брокер е в отпуск, командировка или болнични, то неговите оферти се поемат от колегите му. В такива случаи "втория" брокер представя имота без първоначален личен оглед. Това трябва предварително да се уточни с купувача и да не се изпада в някакви деликатни ситуации.
Re: ...и пак за брокерите и професионализма
09-08-2010 - 15:11:12
Да, но при агенцията, с която работя, не става въпрос за колеги в болнични или отпуска. Аз съм задала критерии и брокерката ми изпраща оферти според тези мои критерии, които са на същата агенция, но на други брокери. И мен ме учудва този начин на работа, това не е ли един вид " кражба" на офертата на колегата й. Ако реша да купя точно този апартамент, кой от двамата брокери на агенцията взима комисионната, този , с който комуникирам или онзи, от когото е взета офертата?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход