Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Критерии за добър квартал

Публикувано от elline 
Re: Критерии за добър квартал
06-06-2010 - 07:20:46
Бива, това е друга работа. Района на Докторската градинка, Заимов, Военната академия, Семинарията, Изток, Ив. Вазов.....все хубави, тихи, че и престижни даже*drink2*

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Критерии за добър квартал
06-06-2010 - 12:30:00
критерии за добър квартал:
1. удобни транспортни връзки с всички части на града, супермаркети от типа на кауфланд, близост до училище и детска градина, ниска престъпност - задължителни
2.зеленина, достатъчно парко места, свестни съседи - пожелателни
3.хубави, широки, асфалтирани улици, тишина, чист въздух, чистота, добре оформени околоблокови пространства, близост до парк - тук вече навлизаме в сферата на мечтите, поне що се отнася до бг winking smiley
Re: Критерии за добър квартал
06-06-2010 - 12:42:15
Моят "топ" в София е кв.Свобода. В посока юг-север най-добрият. Колко-то по на юг, толково по вече минуси, няма да ги броя.
Защо харесвам Свобода?
- малък, подреден, зелен, наблизо парк става за расходки,деца,колоездене
- има супемаркети, магазини,пазарче в кв.Надежда, Илиянци smiling smiley шопинг*ok*. Купих една блуза за10 лева, след няколко месяца намерих същата на бул. Витоша за 50 лв. Не вярвах на очи! продавачка ми обясняваще че това е нова стока- бутик! Проверих целата блуза от етикети до шевове- същата. О, да, забравих да кажа, аз така и не намерих истински маркови бутики в София. Но,това не е проблем 2 часа полет до Париж, близо е :]
- има стадион, тенис-кортове, и други спортове.
- салон за красота с сауна,масаж с камъни - много е удобно - всичко е близо, има и фризери,стоматолози,заведения... сладкарница Лучано липсва sad smiley ...
- училища, детски клубове, болници .
- близо до центр 10-15 минутки с градски транспорт; близо до гари ( влак, бус, летище)
- квартал е подреден- има тротуари! не се налага да ходиш по сред коли.
- хора са добри. Има много вишисти, има и работящи в театр, на телевизия. Има много интелегентни и въспитани хора кои няма да обсъждат на глас ( това е не въспитано) филми (масова анти-култура). Има разни националности, но на кой това пречи да бъди добър сосед?
Re: Критерии за добър квартал
06-06-2010 - 13:51:18
При избора на квартал в София най-важното не е какво е строителството и самата му технология - панела си е панел навсякъде, също и новата тухла. По-важното е човек с каква социална прослойка иска да съжителства. Кварталите като Банишора, Модерни предградия, Люлин, Младост, Надежда, Обеля и т.н са работнически квартали. И докато в Младост и Люлин преобладават по-квалифицирани работници - учители, мед.сестри, продавачи и т.н., то в квартали като Надежда, Обеля и т.н. ще съжителствате с бивши работници от Кремиковци или друго предприятие и ще ви се налага да търпите всичките им недостатъци - високо говорене, плющене на карти пред блока или на терасата, слушане на ужасна музика, скандали за пари, миризма на зеле и т.н.
В квартали като Иван Вазов, Бъкстон, Борово вероятността съсед да ви е архитект, адвокат, лекар е много голяма.
Човек сам преценя дали той и децата му искат да живеят с работници от Кремиковци или с архитекти и адвокати. Но не трябва да се пренебрегва и факта, че на един работни едва ли ще му е комфортно да живее сред високо платени професионалисти както и на един архитект няма да му е добре да живее сред бачкатори. Това трябва да се съобрази при избора на жилище. Дето се вика всяка жаба да си знае гьола. А това за близостта до центъра е брокерска измишльотина и с него най-лесно се свиква. Що се касае до училища, болници, магазини и т.н. - еми в София няма места без тези "екстри".
Re: Критерии за добър квартал
06-06-2010 - 13:53:38
В Свобода не е лошо ,но мисля, че блоковете не са в много добро състояние . Имало високи подпочвени води в тази посока - Толстой , Свобода и подкопавали основите на сградите .Май там беше проблемът с онзи блок , който се беше разцепил и искаха да евакуират хората, сега не знам какво стана..Иначе ми направи впечатление ,че хората от блока ,които говориха тогава бяха доста интелигентни ,доколкото разбрах ,били родом от Лозенец и заселени в тези блокове , след отчуждаване на къщите им.
Re: Критерии за добър квартал
06-06-2010 - 14:14:03
Със сигурност ,концентрацията на по-интелигентни хора в Борово , Иван Вазов и т.н. е по-голяма ,но и не смятам ,че западните и северните квартали са типични работнически ,може би е било в миналото ,но сега е друго . Познавам много хора от Банишора ,които са артисти ,журналисти ,инженери .В Люлин също си купиха апартаменти доста интелигентни хора ,улеснява ги метрото , а и все пак едни са цените в Иван Вазов ,съвсем други в Люлин или в Северните квартали ,а в тази криза ,от която България не е излизала последните 20 години ,а и май няма да излезе скоро , цената е рашаваща ...Хубави квартали са действително Изток , Изгрев ,Вазов , но цените там са нереало високи . Не може за една разсипана панелка ,за основен ремонт , да искаш пари , колкото за два пъти по-голям апартамент ново строителство в по-краен квартал ...Аз казах ,че не искам да обиждам никого и да демонстрирам пренебрежение към някой квартал ,но вчера за пръв път в живота си минах през Левски-Г ,и бях меко казано ужасена .
Re: Критерии за добър квартал
06-06-2010 - 18:26:40
Цената винаги е определяща, при всяка покупка, но е важен и духовният комфорт на живущия в даден блок, квартал и т.н. Пластовете наистина много се размесиха последните 20 години и се случват парадокси като посочените от еллине, както не са изключени и частните случаи, но според мен след всяко размесване идва утаяването и улягането и нещата пак ще си дойдат на мястото. Трябва да се гледа в перспектива когато става въпрос за закупуване на жилище, а не 2-3 години напред. Когато се купува апартамент не трябва да се гледа само цената по сайтовете. Отива се в съответните квартали, разглеждат се(пеш, не с кола), сяда се на едно кафе, минава се през магазините, аз бих гледал по дворовете на училищата какви се събират, бих обиколил и вечер да видя дали е осветено и т.н. Трябва да се направи една обща преценка на квартала и тогава да се задълбава в качеството на строителството и оттам и на цената. На жилището не трябва да се гледа като на сбор от строителни материали, а като на дом, в който човек ще отгледа децата си предимно. А за правилното отглеждане и израстване на децата е много важна средата. Ще имат ли значение няколко хиляди по-малко ако децата ти израснат, заобиколени то наркомани в крайно рискова среда, изпълнена с насилие?
Re: Критерии за добър квартал
06-06-2010 - 19:02:44
Tino76*drink1*

Наистина Свобода е доста спретнато и хубаво кварталче. За Люлин какво да кажа, лошо, мн. лошо, но добре че има метро поне.

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Критерии за добър квартал
06-06-2010 - 22:52:46
Елинче, иди и до Ботунец. За разлика от почти всички други квартали, посочени от теб, там няма много инженери, доктори и други такива. Но може и да ти хареса. Та досега не си посочила един лош квартал, освен Левски. За кв."Свобода"-без коментар. За Мелиса-стой си в "Свобода".
Re: Критерии за добър квартал
06-06-2010 - 23:12:09
И какво не ти харесва на свободата?

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход