Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Спешен проблем със съседи/наематели

Публикувано от Jim 
Jim
Спешен проблем със съседи/наематели
25-02-2010 - 00:38:12
От десетина години давам апартамент под наем. Вчера наемателите са се обадили, че в кухнята отгоре се е появило мокро петно и се увеличава. Дадоха ни телефона на собственичката на горния апартамент. И започва интересното - там имало наематели (от "братска" Турция?), които от половин година не са плащали наема и се крият. Тя не може да си влезне в апартамента, за да не я обвинят, че им е изчезнало нещо *xxx* .И явно разчита на тоя, дето клати гората. Да се подаде жалба в общината е възможен вариант, но срокът на отговора е един месец. Идентична е бързината на съд или прокуратура. а тук очевидно е нужен спешен достъп до горния апартамент. Домоуправител няма, не знам по какви причини. Засега сме решили да се обърнем към районния/кварталния инспектор (МВР). Някакви други идеи?
Видях подобна тема от 2007г в друга дискусия само с 3-4 мнения, като съвета беше да се застрахова имота !!??
Re: Спешен проблем със съседи/наематели
01-03-2010 - 18:18:51
Къде е това чудо ..
В София въведоха ДОМОВИ КНИГИ, и трябва всички наематели да се вписват там. И ако не се прави са уникално СОЛЕНИ глобите ...
Та си пускаш един донос ако не може по човешки да се разберете и ако имат пари ще стане(собственика). Ако не - духаш супата човече!
За горната женица - ако няма ОПИС какво и как имат. Да я обвиняват колкото си искат. При това може да отиде и с полиция. под предлог че са сменили патрона/вратата и не може да си влезе в имота. Щом не плащат договора може да се прекрати веднага - какъвто и да е. Не ми се вярва да е чак толкова в ущърб на собственичката сключен.
И тогава се оправяш ...
Re: Спешен проблем със съседи/наематели
01-03-2010 - 23:26:20
То в цяла БГ има домови книги,ама ние примерно също нямаме и няма никакви изгледи да имаме скоро.Не,че нямаме домоуправител и т.н.Имаме си и се разбираме помежду си съседите.Но да ходи някой в общината да се занимава...това просто няма да го бъде,поне не скоро.Малко са ми другите простотии на главата,ми и с домови книги да се занимавам.
Re: Спешен проблем със съседи/наематели
05-03-2010 - 07:51:49
КАКВО ЗНАЧИ НЯМА ДОСТЪП?

1. Звъниш, ако ти отворят, гледаш да си любезен и да спазваш добрия тон.

2. Ако са там и не ти отварят, започваш да риташ и блъскаш по вратата докато целя вход не разбере какво става.

3. Отново се опитай да спазваш добрия тон, ако все пак ти отворят.

4. Ако почне да ти се дърви, му вкарваш един свистящ в брадата. Той пада като чувал с картофи и се опитваш да се разбереш с потресения му съквартирант (отново първо любезно).

ПО ТАЗИ РЕЦЕПТА, СЪСЕДИТЕ ВЕЧЕ НЕ СА ПУСКАЛИ МУЗИКА ВЕЧЕ ПОЛОВИН ГОДИНА, а беше толкова труден достпа, понеже не чуваха звънеца от целодневното бумтене на субуфъра.

п.с и пак повтарям, първо бъди любезен и ако не стане, чак тогава бой.
Re: Спешен проблем със съседи/наематели
05-03-2010 - 08:01:31
С добра дума и патлак можеш да постигнеш повече, отколкото само с добра дума.

КОГАТО КАРТАТА И ТЕРЕНЪТ НЕ СЪВПАДАТ, ВЯРВАЙТЕ НА ТЕРЕНА.
Стара военна аксиома
Re: Спешен проблем със съседи/наематели
06-03-2010 - 09:04:07
Quote
dragula
С добра дума и патлак можеш да постигнеш повече, отколкото само с добра дума.

:]Така е на 100% проверено е и действа.:] Имах подобен случай с трима наглеци от момента в който се появих на вратата до момента в който ми напуснаха имота със събран багаж 5минути по часовник а им бях дал 10мин.да опразнят имота :]
Re: Спешен проблем със съседи/наематели
08-03-2010 - 18:44:13
Това, което мога да посъветвам горната наемодателка - за справяне с наемателите си - да им спре тока в ЧЕЗ - предполагам, че партидата си е на нейно име. Да види колко бързо ще се появят, че и наема може да й платят....
Re: Спешен проблем със съседи/наематели
08-03-2010 - 19:36:31
Зависи от отсрещната страна.
Jim
Re: Спешен проблем със съседи/наематели
08-03-2010 - 20:00:42
Благодаря за мненията. Апартаментът е във Варна. И там явно няма домови книги. Наемателите на горния апартамент се прибирали в малките часове и не е ясно кога излизали (то не е ясно дали в момента са в България и дали ще се появят изобщо). А и моите наематели не искат да си създават неприятности. Самия апартамент съм го оставил за "стопанисване" на много близки роднини, както и да взимат за себе си наема, за да не се налага да им пращам пари за да живеят нормално. Та наемодателката горе вече е престанала да вдига телефона на моите роднини и проблема е и с нея. Моите хора са ходили в полицията, от там са ги препратили към някаква комисия за етажната собственост в общината. Ама не е сигурно че такава комисия съществува. Та въпросът ми е при проблеми със съседи към кого да се обърнеш - община, полиция, прокуратура...Иначе роднините ми не биха изпробвали т.4 на Брачи или "подобрението" на Драгула. Аз, като инженер съм напълно съгласен с Драгула (много ефективно инженерно изобретение) и така бих постъпил, но живея на няколкостотин километра от Варна и не ми се бие толкова път. Безопит, и аз имах случай, макар и от друг характер - двама младежи бяха влезли в градината ми извън града за плодове. Видяха ме чак като чуха зареждането - щяха да се насерат. На мен пък ядът ми мина и ме досмеша. Отърваха се само с оправяне на оградата.
Днес моите роднини са изпратили нотариална покана до собственичката. Не знам защо така са решили, дано има ефект. Ама се съмнявам. Дано някой сподели някои практически и ЗАКОННИ начини за решаване на проблема.
Re: Спешен проблем със съседи/наематели
09-03-2010 - 09:21:35
1. Домова книга има навсякъде, това си е по ЗУЕС. Вярно е че удължиха срока за регистрирането им, но все пак трябва да има.
2. Собственичката на горния апартамент може да прати нотариална покана на наемателите си, за да и платят наема, ако те не отговорят спокойно може да влезе (сам изхвърлих едни наематели наскоро по този начин).
3. Добре е, че са и пратили нотариална покана, така може и да се стресне и да дойде да се разберат като хора, а не да се крие. Друг е въпроса че не знам какво ще стане ако не дойде.
4. При подобни проблеми, мен са ме пращали към общинска полиция, ама те хич не са ефективни. Може да пуснете жалба, че с нехайството си съседката отгоре уврежда вашия имот.
5. Най добре се обърнете към адвокат за да разреши случая, а по принцип си наемете фирма която да отдава имота под наем и може и външна фирма домоуправител. Има такива занимаващи се с управление на имоти, и срещу % от месечния наем, плащат сметките, събират наема всеки месец и проверяват за състоянието на имота, а наема ви го превеждат по банкова сметка.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход