Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....

Публикувано от Clever 
Re: Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....
19-01-2010 - 10:50:49
За 1000 лева не си заслужава да ги съдиш, защото ще се разочароваш мноооого от правораздавателната ни система, но може да намериш хора, които да им причинят някои неприятности.
Първия вариант е Комисията за Защита на потребителите. Много са гадни и ще им вкиснат рахатлъка за няколко дни поне.
Инвестирай в антиреклама на агенция.По форуми, обяви с фалшиви оферти и тяхното име и телефони за връзка.
Жалби до полицията с преувеличени щети. Ще ги разкарват по районните за показания и ще им губят времето.
После има други неофициални варианти: Причиняване на лека телесна повреда, рязане на гуми с нож странично, и четирите - не се поема от застрахователя, хвърляне на хормон от риба в офиса или колата - миризмата не е възможно да си почисти и не се поема от застраховател.... въобще има хора с фантазия, които за 1000лева ще ти предолажат добри идеи :-))
Re: Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....
19-01-2010 - 11:17:33
avatar
Функцията на това „стоп капаро” е следната:
Оставят се „стоп капаро” (примерно 500 лв.) в агенцията.
При оформянето на това „стоп капаро” се упоменава срок за сключване на предварителен договор и цена на имота.
Тя спира да предлага имота за накакъв кратък срок (напр. три дни).
Това е срок, през който купувача си прави заявка до банката си за изтегляне на капарото в брой (някои продавачи желаят капаро в брой).
Продавача е уведомен за това „стоп капаро” и се разчита и той да спре временно продажбата си (за три дни).
При условие, че купувача се откаже от сключване на предварителен договор, то той губи „стоп капарото”, което се разпределя 50-50 агенция – продавач.
Разчита се, че продавача в името на неговите 250 лв., ще е коректен.
При условие, че продавача си продаде имота през това време, то „стоп капарото” се връща на 100% на купувача.
Най-слабото място е, че след три дни двете страни могат да седнат на масата на преговорите за подписване на предварителен договор и тогава да възникнат спорни позиции по условията на договора в резултат на което такъв да не се сключи.
Тогава, всички страни са изправни:
1- продавача е спрял продажбата си за три дни
2- агенцията е спряла продажбата на имота
3- купувача е спазил уговорката и е готов с капарото си за предварителен договор
Тoгава какво правим със „стоп капарото”?
Като цяло има полза от това "българско творение".
...........................................
Най-важно е да сме хора, да сме точни и коректни.
Съдилищата са пълни с прецакани граждани, въпреки техните перфектни договори.
Re: Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....
19-01-2010 - 11:21:09
Аз лично имам дадени 30 маркуча на един брокер и не се стигна до сделка 1 година мина - да го паля ли вече .
Re: Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....
19-01-2010 - 13:22:07
avatar
А пък аз се чудя защо кирките в кварталния магазин пак свършили!
Re: Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....
19-01-2010 - 18:50:56
avatar
Quote
toto1234
Здравейте! Нов съм в този форум, но ме сполетя следната беда. Харесах си имот от обява н агенция Х. Отидохме на оглед апартамента много ми хареса, цената , на която се продаваше - също. Попитах брокера дали има някакви тежести върху имота някакви правни особености, той каза не всичко е изрядно. Но за да стопира предлагането защото имало много мераклии поиска 1000 лв. стоп капаро. Аз му ги дадох. Впоследствие обаче при разговор с брокера той ми подхвърли между другото, че имота бил със запазено право на ползване и че всъщност имало няколко собственика и т.н. Понеже това не бе го споменал в предварителния разговор му казах, че няма да купя имота точно заради това запазено право на ползване и си поисках обратно стоп капарото, но той ми каза- ооо, ние нашето задължение си го изпълнихме, а вие не сте си изпълнили вашето по даговора за гаранция, така че не можем да ви върнем това стоп капаро. Може би грешката ми беше , че се предоверих на агенцията Х, защото ако бяха споменали това запазено право никога нямаше да дам и лев. Сега явно ще се съдим. Според вас имам ли основание да си искам обратно сумата ?

Разбира се, че имаш! По принцип, то се дава на собственика, за да спре предлагането, докато се подпише предварителен договор. И се оформя писмено, като срока на действие е не повече от седмица. Обикновено, обслужва купувача, който има нужда от време, за да си осигури 10% капаро.
Ще ми се да те попитам- защо не поиска да видиш акта за собственост? Имаш ли подписан договор с агенцията? А договор за тези 1000лв. имаш ли и какви са условията?
АНИ няма право да държи пари на отговорно пазене.
Re: Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....
19-01-2010 - 20:00:44
Все повече се учудвам на тези,които пишете тук!Агенция,която държи стопиращо капаро или каквито и да е пари на клиент-било той купувач или продавач-е просто мошеническа. а тъй нар.стоп капаро или задатък или както и да го наречете...той се дава единствено на собственика и това се нарича "ЗАЯВЯВАНЕ НА МАТЕРИАЛЕН ИНТЕРЕС"
Експертите,които пишат тук,поне да си направят труда да прочетат ЗЗД.Има го дори и в интернет...Аман от простотии...Що се отнася до съдебните ...препятствия за връщане при некоректно отношение-проблемът отскоро е решен със съдопроизводство по бързата процедура.Има ред законни начини,за да се използват тъпотиите описани от "интелекта" по-горе с рязането на гуми...Конекрадците от долния Дунав,няма ли да се европеизирате:]Заслужавате си Румяна Желева:}
Re: Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....
20-01-2010 - 15:31:19
е как ше даваш стоп капаро на днешно време. то тоя имот сигурно не може да се продаде следвашите 1-2 години а ти за 3 дни се притесняваш. врътнали са те.поне имаш ли разписка където пише че имота требе да няма тежести.Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-01-20 15:32 от nradev11.
Re: Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....
20-01-2010 - 15:34:17
кажи коя е агенцията поне да предпазиш другите купувачи
Re: Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....
25-01-2010 - 14:21:42
Значи след проведен разговор с АНИ все пак ми върнаха така нареченото стоп капаро, като ми казаха, че те документи на имота нямали, е как тогава знаят , че има право на ползване ? Абе мистерия . Вече като си търся апартамент докато не ми покажат документа за собственост - никакви пари.
Re: Внимание ! ! ! КАПАН ЗА КУПУВАЧА .....
19-04-2010 - 23:15:09
Вчера съвсем случайно се натъкнах отново на прословутото "стопиращо капаро". Естествено нещата не протекоха по схемата, която "колегите" си бяха набелязали, защото има и други по-добри и юридически издържани начини, но се замислих и над нещо друго. До кога ще има наивници, които да хвърлят парите си на вятъра и то в условия на криза. Почти четири години от както се писа за това и все още някой се опитва да пробутва този термин и начин на "работа". Абе луди ли се правят някои хора или на луд гащите носят, не мога да разбера. В крайна сметка май не е луд този който яде баницата .... winking smiley

--------------------------------------------------------------------------------------------
Когато всички мислят еднакво, някой не мисли достатъчно.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход