Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Има ли пазар за немаломерни апартаменти?

Публикувано от n.nikoloff 
Re: Има ли пазар за немаломерни апартаменти?
24-01-2010 - 16:25:53
Quote
4ovek
Да, ако са на цената на маломерните като глобално сума, т.е. ако са по-евтини на квадратен метър

При маломерните цената на квадрат не ели всъщност по-висока, отколкото при по-големите? Т.е. в общия случай е така поне. Доколкото съм виждал, добрите големи жилища са един съвсем отделен, тесен сегмент оф пазара и нямат почти нищо общо с 'конфекцията', която е заляла пазара

Quote
dival
Аз пък да ви кажа че семеиство с поне едно дете - няма да се навре в апартамент с трапезария и стая

4овек спомена по-горе кой е основният критерий. Нуждите от жилище са едно, а финансовите възможности - съвсем друго.

Иначе бих попитал Николофф за каква квадратура на апартаментите става дума всъщност и каква концепция е заложена за цялата сграда.
Re: Има ли пазар за немаломерни апартаменти?
24-01-2010 - 17:05:51
Quote
n.nikoloff
Очертава се едно инвестиционно намерение в малка сграда в Овча Купел стара част главно с немаломерни апартаменти. Ще останат 2-3 за свободна продажба и това, което виждам при колегите строители с оптимизирането на всеки квадратен милиметър тука няма да важи. Не се търси максимално застрояване и не се пести от място в стаите и особено в дневната. Та въпроса ми е дали ще се намерят лесно клиенти за такъв тип апартаменти?


Думичката "немаломерни" е нищонеказваща без уточнение - колко "немаломерни" са апартаментите.
Иначе, ако използваш думата, като някакъв заместител на "луксозни" - ней-важното нещо при този тип строителство е хармонията, доведена до пълна липса на стандартните минуси на калпавото строителство. Т.е. - за да се продава добре, немаломерният апартамент трябва да отговаря на няколко едновременни изисквания:
1. Локация без компромиси.
2. Свестен проект, изготвен от лице без работническо-селски елементи в произхода си.
3. Свястно / безкомпромисно/ изпълнение.
4. Незаобиколими екстри - гараж, газификация, фитнес, охрана и пр. "глезотии".
5. Пълна завършеност на ансамбъла на сградата, вертикалната планировка трябва да е измислена и пипната докрай.
6. Добро разположение спрямо околното застрояване, осуетяване на евентуални "изненади" от бъдещи строителни активности.
7. Резонна цена.
..........................................
Твърдя, че жилища, отговарящи на посочените условия, се харчат като топъл хляб. Независимо от убеждението на някои хора във форума, че онова, което днес струва няколкостотин хиляди, утре ще може да се купи за десетки winking smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-01-24 17:17 от ivorad.
Re: Има ли пазар за немаломерни апартаменти?
25-01-2010 - 09:45:17
avatar
Доста са поразместени понятията. "Луксозно" си означава "луксозно", друг е въпроса, че у нас за "луксозно" се счита онова, което по принцип би трябвало да е "нормално", а "нормално" е онова, което не удовлетворява никакви потребности, освен това, че можеш да се скриеш по време на дъжд. И пак вината се хвърля некоректно върху строителите, като че ли те си проектират и одобряват проектите и сградите.
Това, което ни е намерение е именно "нормални" жилищни площи, без изстискване на милиметрите, добра архитектура, добро разпределение, хубави материали, хубави общи части, които освен всичко са и лесни за поддържане. Правим го за нас си, но ще останат 2-3 апартамента с квадратури над 100-120, може и повече квадратни метра, които ще ги пуснем на свободна продажба. Такава е идеята.

______________________________________
Истината в строителството е горчива, груба, неприятна и най-вече непонятна за непросветените, които обикновено чуват това, което искат да чуят, а не това, което ще им свърши работа - самата безкомпромисна истина. А тайната на просвещението в строителната истина се крие в много труд и пот за съответното образование, както и в безмилостния опит, на притежаващите го.
Re: Има ли пазар за немаломерни апартаменти?
25-01-2010 - 09:53:44
Клиенти несъмнено ще има. Цените вървят сремглаво надолу и до края на годината ще са на нива от около 350-400 евро квадрата. Нормално е в един момент смешните холбоксове, които стават само за секс квартири да станат бохемски апартаментчета за неплатежоспособни студенти и лентяй, които да ги закупят или наемат на символични цени, съобразени с техните непостоянни и оскъдни доходи. Хубавите семейни апартаменти с отделна кухня и деткса стая, вероятно няма да паднат под споменатите нива, освен разбира се при падане на борда.
Re: Има ли пазар за немаломерни апартаменти?
25-01-2010 - 11:26:17
Quote
4ovek
Да, ако са на цената на маломерните като глобално сума, т.е. ако са по-евтини на квадратен метър. По принцип ограничението не е в желанието, а във финансовите възможности на купувачите. Всеки желае голямо жилище, но в крайна сметка купува това, което му е по джоба.

Съгласен!
Ако за цената на маломерно можеш да си купиш нормално жилище, защо да се навираш в дупка. Но цените все още са прекалено високи, въпреки че в момента, на месец, спадат с по около 5%. Ако низходящият тренд се запази до 2012-2013 /дори и спадането да е с по-бъвни темпове/ може и да се появят купувачи.
На цени около 500-550Е/м2 в централните части ще има купувачи, но на сегашните нива - не.
Re: Има ли пазар за немаломерни апартаменти?
25-01-2010 - 11:39:13
avatar
Един малък пример за двустаен апартамент (ново строителство):
Двустаен апартамент с чиста жилищна площ 32,3 кв.м.състоящ се от входно антре, дневен тракт-16.2 кв.м., спалня - 7,9 кв.м., баня и тоалет, две тераси. Жалко, че изтрих скицата за да се убедите на живо, какво означава просторен двустаен апартамент. През 2008 год. това жилище беше продадено (по БДС) за 45.000 евро.
Цифрите са абсолютно точни - по скица и нотариален акт.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-01-25 13:00 от 2010.
Re: Има ли пазар за немаломерни апартаменти?
25-01-2010 - 11:53:34
Quote
2010
Един малък пример за двустаен апартамент (ново строителство):
Двустаен апартамент с чиста жилищна площ 32,3 кв.м.състоящ се от входно антре, дневен тракт-16.2 кв.м., спалня - 7,9 кв.м., баня и тоалет, две тераси. Жалко, че изтрих скицата за да се убедите на живо, какво означава просторен двустаен апартамент. През 2008 год. това жилище беше продадено (по БДС) за 45.000 евро.
Цифрите са абсолютно точни - по натурален акт.

Това дето е 7,9 кв.м. може би е килера на боксониерката. Често, дори брокерите са притесняват да даричат такива помещения спалня и за целта въведоха понятието КАБИНЕТ.

В зависимост от квартала, днес цената на такова творение би била 1/2 или 1/3 от тези 45000Е. А утре..... може би и 1/4 няма да има кой да даде.
Re: Има ли пазар за немаломерни апартаменти?
25-01-2010 - 12:06:18
Поздравявам г-н Николов за това че се е ориентирал към жилища над 100 кв.м
Това е горе долу нормално жилище за 3-4 членно семеиство и тук вече не стои въпроса за цената
защото ако някои има примерно 45хил евро за стая с кухня - съм сигурен че ще предпочете това да е първоначалната вноска и после да изплати остатъка но на доста по голям апартамент
Няколко пъти съм отказвал сделки заради спални от по 9 кв,м или разминаване с обявеното
Това че навираха хората в кутиики не означава че някои иска да живее на тясно
Тази тенденция отминава и търсенето ще е за нормални жилища , защото вече го няма спекулативния елемент - някои да купи и да препродаде на друг - просто в момента които търси си го търси за живеене , а това вече е достатъчно основание за внимателен оглед
Re: Има ли пазар за немаломерни апартаменти?
25-01-2010 - 12:42:46
Има и въпроси от провинцията.
На пример: семейсто с две деца през шест години - момче и момиче!!
Въпрос - Покупка на малък апартамент или квартира за около 10-12години, при следване в университет на децата.
Тези възможности на пазара не са за изключване.
И още нещо с извинение разбирасе-натурални са соковете, а иначе нотариален акт.
2010 - Извинявай!!!!!!
Re: Има ли пазар за немаломерни апартаменти?
25-01-2010 - 13:04:20
avatar
Веднага си поправих грешката.
Досега не съм бъркал "това животно".
Като оправдание - в слушалките ми гърми Айрън Мейдън.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход