Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Пазара на имоти през 2006

Публикувано от Zico 
Zico
Пазара на имоти през 2006
14-04-2006 - 10:13:41

Това , което го казах като прогноза още края на миналата година почва вече
полека-лека да се признава и от специалистите !

.....................................
Орлин Владиков: Чака ни спокоен пазар на имоти през 2006
Орлин Владиков е юрист по образование, президент и управител на агенция за недвижими имоти Orvitex, която е на българския пазар от 13 години. Той е един от основателите на Съюза на агенциите за недвижима собственост в България през 1993 г. От юни 2002 г. е председател на Националното сдружение недвижими имоти (НСНИ), в което членуват 200 фирми за недвижими имоти от 28 населени места в страната. Освен на НСНИ Orvitex е член и на Международната федерация за недвижими имоти (FIABCI) и Централноевропейската мрежа на асоциациите за недвижими имоти (CEREAN).

Г-н Владиков, какви ще са тенденциите на пазара на недвижими имоти през 2006 г.?
Мисля, че е време да се сложи край на спекулациите. В момента умишлено се поддържа становището, че цените на недвижими имоти в България ще продължат да нарастват с около 20-40 % годишно. Вярно е, че през изминалата година ръстът бе 35-40 %, но това време отминава. Според нас цените на имотите са стигнали своя апогей, а в близките две години не предвиждаме търсенето да надвиши предлагането, за да има реално основание за тяхното повишаване.
До средата на 2007 г. в София ще бъдат въведени в експлоатация три пъти повече жилищни имоти в сравнение с 2005 г. Ще настъпи и ясна диференциация в цените предвид състоянието им. Тя ще бъде в рамките на 350 евро за кв.м. за панелните жилища в неатрактивни квартали, до 450-500 евро за най-лошите тухлени имоти в София. Средният клас имоти ще се движат в рамките на 550-650 евро, а луксозните - от 650 до 1000 евро на кв.м. Поскъпване е възможно да има единствено при луксозните жилища с прецизно изпълнение на довършителните работи, с отлични общи части, много добра локация, инфраструктура и връзки с града. Имотите в централната градска част на София, Бургас и Варна, в Слънчев бряг и Златни пясъци, Банско и други ски курорти е възможно да се продават и на по-високи цени.


Наблюдава ли се въздържане от продажби предвид влизането на България в ЕС?
Има такова изчакване, но то е погрешно. Много хора допускат, че след 2007 г. цените на имотите ще скочат с нови 30-40 %. Опитът на Чехия, Полша и Унгария обаче показва, че след присъединяването им цените спаднаха с 20-25 %. Причина за това са активната намеса на банките и облекченото ипотечно кредитиране, както и интензивното строителство и предлагане на нови имоти. В България протичат същите процеси.


Има ли област, в която държавата може да се намеси?
Да. На първо място е решаването на въпроса с правото на чужди физически лица да купуват земя в България. Трябва да се намали бюрокрацията и да се облекчи административно-правният ред, свързан с изповядване на сделките. Вторият момент е свързан с належащото инвестиране в инфраструктурни проекти и особено по отношение на второ- и третостепенните пътни артерии, защото те водят до локациите, които чужденците избират.
Друга изключително важна инициатива е рекламирането на България зад граница и привличане на чужди инвестиции в недвижимите имоти. Тази дейност в момента се осъществява от частни структури и по официални данни резултатът за миналата година е над 1 млрд. лева инвестиции в недвижима собственост и сключени сделки за 4,5 млрд. евро. Това означава, че недвижимите имоти, както ние прогнозирахме пред 5-6 години, вече се превръщат в една индустрия, която е сред структуроопределящите отрасли за приходи в бюджета.
Според нас 2006 г. ще бъде година на успокояване на пазара и на много ясно ценово сегментиране. През тази година вероятно ще започне и предлагането на имоти, ипотекирани в полза на банките от български лица, които не са в състояние да обслужват кредитите си. Това ще допълни картината на свръхпредлагане, което, от своя страна, няма да позволи повишаване на цените.
Елфичка
Re: Пазара на имоти през 2006
14-04-2006 - 16:02:15



Много се изговори на тази тема, а и ще се говори. Противоречиви са мненията , това е факт. Всяка седмица има различно мнение по въпроса, като стане ще видим. Според мен, в БГ по-принцип всичко е изключение. cool smiley
Re: Пазара на имоти през 2006
14-04-2006 - 16:09:32
Кое по-точно, че ще се повишатцените на най-скъпите апартаменти лиsmiling smiley Тази л и теза защитаваш, или тезата, че е безумие в София да има апартаменти на цени над 1000 евро?
Елфичка
Re: Пазара на имоти през 2006
14-04-2006 - 16:27:31
Всякакви цени може да иама на всякъде smiling smiley, въпроса е друг. Изговори се много, от което много се случи, но и много не случи. Някои се надяват цените да паднат, а други да се вдигнат, всеки пише каквото му е удобно. За сега няма яснота какво точно ще се случи. Така че ще четем още много противоречиви мнения. winking smiley Всеки ще живее с надежда да се случи това което много иска.
Анонимен потребител
Re: Пазара на имоти през 2006
14-04-2006 - 16:40:44
Преди няколко дена гледах един филм - Заплащането (Paycheck).

Та там имаше една машинка дето виждаше в бъдещето. Та след като я изобретиха на Земята станала война. И защо мислиш станала войната ами защото машината го видяла. С други думи ако кажеш, че ще има война всеки бърза да я започне първи за да не го изпреварят.

Та и с имотите е така. Кажеш че ще се вдигат цените и подкладеш малко процеса, след което като се завърти колелото и то взело, че излязло вярно това което си предвидил.

Аз затова казвам че нашия пазар на имоти е пазар на очаквания. Някой очаква нещо и започва да се стреми към него като самия стремеж кара това нещо да се случи. Е да ама в един момент всичко трябва да стъпи на здрава почва не на очаквания. Е тогава се вижда кой е бил крив и кой прав. Тогава могат да се правят преценки кои неща са се случили защото е имало предпоставки за тях и кой са породени от очаквания.
Re: Пазара на имоти през 2006
14-04-2006 - 16:48:05
Мисля, че това важи и за много други случаи, не само за пазара на имоти.
Елфичка
Re: Пазара на имоти през 2006
14-04-2006 - 16:50:28
clap: Много хубаво го каза :]
Елфичка
Re: Пазара на имоти през 2006
14-04-2006 - 16:53:19
бравото беше за Тинки winking smiley
Re: Пазара на имоти през 2006
14-04-2006 - 17:03:22
Ако вземем предвид твоето и мнението на Елфичка, ще излезе, че в момента пазарът си е чуден - очаквания различни, значи има баланс, едни купуват, защото мислят, че ще се качва, други продават, защото си мислят, че ще паднеsmiling smiley
Елфичка
Re: Пазара на имоти през 2006
14-04-2006 - 17:05:31
Не просто алъжверижа върви..... :}
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход