Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Искат задължителна регулазия на АНИ а на физическите лица и сдруженията?

Публикувано от jores 
Искат задължителна регулазия на АНИ а на физическите лица и сдруженията?
23-04-2009 - 10:43:57
Като лице имащо отношение към пазара на НИ и в частност обслужващите го дейности се заинтригувах от инициативата на НСНИ : [www.imoti.net]
Четейки текста за мен изникнаха множество въпроси ето и някои от тях:

Цитат:
Сдружението ще работи активно да бъде изработен национален стандарт за сертифициране на агенциите за недвижими имоти и предлаганите от тях услуги, които трябва да бъдат в съответните с европейските изисквания в областта, които по принцип обаче не са задължителни.

По принцип не са задължителни !!! НСНИ иска задължителна регулация !!! В статията навсякъде се говори за сертифициране /не стандатризиране на предлаганите услуги/ на АНИ !!! В статията никъде не се вижда ролята на посредника/ брокера/ експерта/ професионалиста този, който по логичен път трябва да притежава качества и умения, които да покриват извършваната от него дейност може би АНИ – то ще ги притежава???

Цитат от работния документ „Услуги на агентите по недвижима собственост”:
1. Термини и дефиниции

За целите на настоящия стандарт се използват следните термини и дефиниции:
Агент по недвижима собственост
– лице (физическо лице - професионалист, сдружение или компания), което работи като агент при транзакции с недвижима собственост и с активи в недвижима собственост в качеството на представляващ клиента или като негов посредник.

Приемайки, като изходна база препоръчителният стандарт, трябва да не се ЗАБРАВЯТ и тези лица: /физическо лице – професионалист и сдружение/
докато се меси баницата.

Цитат от статията:
Като асоциация искаме да има задължително сертифициране по тези стандарти за всички, които упражняват тази дейност. Друга гаранция за предоставяната услуга е въвеждането на задължителна застраховка професионален риск, обясни той. На базата на двете предложения трябва да се търси законова регламентация или със специален закон или с въвеждането на регистър на агенциите, посредническата дейност.

Тук пак забравяме физическото лице – професионалист очевидно то не е в плановете на НСНИ. Като забравяме и възможността да се работи под формата на сдружение /няколко лица – професионалисти/ вместо да работят за АНИ да работят за себе си.

Първи извод: Физически лица – професионалисти, ако не желаете да работите за някой време е да се организирате защото НСНИ като организация с дългогодишен опит най – вероятно има потенциала да внесе законопроект а приеме ли се ще е късно.

Цитат от статията:
Всеки един от бранша трябва да докаже, че има професионални качества чрез сертифициране по стандартите, трябва и да притежава застраховка професионален риск, заяви Лъчезар Искров.

Всеки един АНИ или всеки един в бранша за мен не е ясно връзвайки го с горния текст.


От сайта на НСНИ не ми стана ясно сдружението в частна полза ли е? Ако е така изниква въпроса до колко обективно ще бъде погледнато на пазара, до колко ще се приложи препоръчителния стандарт, в каква форма ще се приложи.
Ето линк към документа:


Изниква и въпроса внасянето на законопроект е ли е приемливо ако не е широко обсъдено. Това, че в бранша има едно активно сдружение значи ли, че не трябва да се търси широка обществена дискусия, при създаването на основните принципе ще ли се вземе впредвид гледната точка на потребителя може би в лицето на някоя от потребителските организации.
Re: Искат задължителна регулазия на АНИ а на физическите лица и сдруженията?
23-04-2009 - 10:48:21
Нищо не разбрах.Регулациите са,за да уреждат изцяло една дейност,плюс статута на всички дето я извършват.Другото е...де да знам и аз какво е...нещо,което няма да заработи...
Re: Искат задължителна регулазия на АНИ а на физическите лица и сдруженията?
23-04-2009 - 12:51:37
Интересна тема!

Преди 2 години, преди 3 години, преди 4 години, 5 години..... не помня преди колко още имаше семинари, в които се засягаше същият въпрос от същото сдружение, но както винаги.....нищо не се случи......

Това, което аз разбирам (не от конкретната статия, а от личните си впечатления от такива семинари) че целта е да се лицензират АНИ.

Получаваш лиценз ако си или ако имаш сключен договор с адвокат с когото работиш, сключен договор с техническо лице (архитект, стр.инженер....), имаш офис, в който упражняваш тази дейност, и предполагам, или поне се надявам че трябва да имаш и работещи за теб посредници(брокери), които също ще се лицензират след някакъв етап на обучение, курсове, които разбира се ще провежда въпросното НСНИ срещу съответното залащане.


Моята информация е, че това лицензиране се говори да се направи от години, съвместно с държавата, министерство на арх. или министерство на финансите, но явно нечии интереси са засегнати, или пък не са засегнати и за това не се прави....

Аз лично смятам, че професията е достатъчно отговорна и обществено значима и се налага лицензиране - когато някой не си върши работата като хората, му се отнема лиценза.

Естествено е желанието на НСНИ да се лицензират АНИ, членове на НСНИ са АНИ, а не редови брокери.

Когато гореописаното се случи, тогава и редовите брокери вероятно ще създададат сдружение, което ще почне да огрява и тяхното място под слънцето.....
Re: Искат задължителна регулазия на АНИ а на физическите лица и сдруженията?
23-04-2009 - 13:31:40
Re: Искат задължителна регулазия на АНИ а на физическите лица и сдруженията?
23-04-2009 - 13:40:53
МНОГО ЯКО! *ok*

АБЕ КАЗАХ ЛИ ВИ АЗ, НАКЪДЕ БЕЗ БРОКЕР???!!!!!

spinning smiley sticking its tongue out *ok* spinning smiley sticking its tongue out
Re: Искат задължителна регулазия на АНИ а на физическите лица и сдруженията?
23-04-2009 - 14:09:06
В "хубава" държава като нашата , това е характерно за "пазарната " икономика- ЕДНА здравна каса , ЕДНА камара на архитектите , ЕДНА камара на оценителите, ЕДНА камара на занаятчиите и т.н. по ЕДНО.

ЗАЩО ПО ЕДНО? - По лесно стига информацията до участващите в организациите, също така и по-лесно се манипулират....

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЛИ Е УЧАСТИЕТО , АКО ИСКАШ ДА РАБОТИШ В ДАДЕНАТА СФЕРА? - Да , абсолютно задължително, иначе как ще те контролират.

ИМАШ ЛИ ИЗБОР? - Да , като ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ДОБРОВОЛНО ОСИГУРЯВАНЕ.

ОТ КЪДЕ ИДВАТ ИДИОТЩИНИТЕ? - От Европейския съюз , разбира се . Това не е българска инициатива , а изпълнение на европейските изисквония.
Re: Искат задължителна регулазия на АНИ а на физическите лица и сдруженията?
25-04-2009 - 20:10:02
Лицензиите, които и в момента раздават така нареченото " сдружение за имоти " НСИ имат толкова стойност колкото и десет таксиметрови шофюри да се съберат на Витошка и да почнат да си раздават лицензи по между си.

" ИМОТНАТА КРИЗА " - мечтите на бедните да се сдобият с имот, ех мечти, мечти и май само мечти
Re: Искат задължителна регулазия на АНИ а на физическите лица и сдруженията?
02-05-2009 - 23:39:50
Хубаво, нека има регулации! Как обаче пазара ще се пребори с форумните мишки, "домашните"посредници и пр.
В форума "Купува" забелязах теми от "познати" хора, които се представят я за купувачи или казват, че имат клиент, а крайна сметка изпълняват ролята на пиявици на местно ниво.
Тях какво ги правим???
*huh*
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход