Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Ориентир при покупка на жилище - търся съвети

Публикувано от HelpMe 
Здравейте драги форумци!

Предварително искам да благодаря на всички от вас, които ще ме посъветват нещо.

Желая да закупя жилище в София и съм в началото на своето проучване, а вие като гледам проучвате и се занимавате с това години. Като ресурс разполагам с не повече от 30 - 31 000 ЕUR. В състояние съм да изчакам година, най-много 2. Мотивът ми не е инвестиционен. Изискванията са ми най-общо казано:

- поне маломерен двустаен (две стаи и кухн. бокс), колкото по-голям, толкова по-добре.
- желателно е ново строителство, но и нещо старо и стабилно е ОК (например стара тухлена сграда).
- предпочитам по-тихите райони, с преобладаващо бяло население.
- колкото по-нискоетажна е една сграда, толкова по-добре за мен. ЕПК на 17 етажа, например, е абсолютно неприемливо.
- зеленината е единствено плюс, като бих преживял липсата на хипермаркети, големи паари и т.н.

Съзнавам, че за тази сума не мога да очаквам палат, и че компромиси се налагат, но все пак бих искал нещо, в което да мога да се почувствам като човек.

Имам и конкретни, макар и леко хаотични въпроси:

- комплекса зад Била, в Люлин, какво мислите за него? (не е от най-зелените, да, но сградите са нови. Дали ще има скоро и улици? smoking smiley )
- Западен парк - старите тухлени блокове?
- Зад околовръстното - Божурище?
- Нещо по-старичко в източните квартали (новото там май не е за моят бюджет)

Благодаря ви!
Ivanov
Re: Ориентир при покупка на жилище - търся съвети
02-04-2006 - 16:25:40
Moito predlojenie e Mladost,poglednete,tuk ima novi 2-staini na nivo stroej i za tazi suma,ne sa mnogo,no Mladost e kude kude po-ot Lulin:}}}}}
Благодаря ти, Иванов!

Наистина много хора мислят, че младост е много по-... от Люлин. Самия аз съм живял в Младост, и не ми изглеждаше земния рай, особено в последно време. Има си и плюсове и минуси пред Люлин. Например, в транспортно отношение, според мен, някои части на Люлин, към които съм се насочил, са по-добре отколкото от Младост. От друга страна Люлин е прочут с някои постройки в окаяна ситуация, повече роми и т.н.

Дискусията Младост/Люлин беше сериозно разнищвана в други теми от този форум, които четох.

Благодаря ти за мнението. Естествено, гледам и Младост.
Re: Ориентир при покупка на жилище - търся съвети
03-04-2006 - 11:51:31
Само една вметка - роми живеят и в Младост 4, доколкото аз знам, в Дружба 1 и 2 - със сигурност. А транспортът от Младост 3 (например) до цариградско шосе е един малък ад с това тясно булевардче там - Ал. Малинов.

И в Западен парк май има роми, обаче. Там е близичко "махалата". То затова и беше "подценен" като Сухата река на картата на софия smiling smiley
Проучващ
Re: Ориентир при покупка на жилище - търся съвети
03-04-2006 - 12:10:21
Здравей,

Моето мнение е, че с тези пари, с които разполагаш нямаш големи възможности за покупка на двустаен апартамент в повечето райони на София и трябва бързо да се ориентираш, защото цените продължават да растат. Ако предпочиташ ново строителство, в момента по мои впечатления най-евтиното ново строителство върви наистина в Люлин - под 500 евро/кв.м. Същото такова е по-скъпо в Младост. Към момента други плюсове на Люлин са големият кооперативен пазар, Била, Фантастико, Т-маркетите, Техномаркет, Метрото. Ако влезнеш в сайтовете за имоти и потърсиш на двустайни ново строителство, би могъл да намериш доста оферти, естествено в строеж, но все пак с изгледи да бъдат завършени до година плюс-минус. Останалите алтернативи са панелите там, но те е ясно, че не те интересуват, а и не са перспективни за инвестиция, а също и от гледна точка на бъдещите възможни разходи по санирането им.
За новия комплекс зад Била гледах оферти на строителна фирма Магичен свят, но квадратурите на жилищата ми се виждат доста маломерни и от това, което видях не ми се сториха особено функционални.
Колкото до старо тухлено строителство е ясно, че трябва да попаднеш на подходящата оферта, но пак паричките ми се виждат малко за двустаен.
Az bih ti predlozhila Ovcha kupel - starata chast, Ovcha kupel 1 nad blokovete, okolo Nov Bulgarski. Ne sam mnogo v techenie na tsenite, no mislia che mozhe da se nameri neshto kato za tvoite vazmozhnosti, a tam e tiho i zeleno, ako si kasmetlia mozhe i na strahotna gledka kam Vitosha da sluchish. Ima novi panelni blokove, koito ne sa loshi ako nad tova se zamislish, a i mnogo stroezhi v razlichni etapi. Transporta ne e slantse, no ima mnogo marshrutki, koito sa udobni.Struva si da poglednesh pone.
Uspeh!!!
Здрасти, Коте!

Бях тази седмица там. Отидох и му ударих една дълга разходка. Цените там са като в Люлин, горе долу, и отговарят на възможностите ми, доколкото всичко не е вече продадено. По мои наблюдения, все още има голямо търсене на нови жилища, особено от по нисичкия клас.

Това което ме изуми е тоталната липса на улици. Не би ли трябвало за да получи една сграда А16 да има наличие на "твърда" настилка... Както и да е, така е на повечето места, остава надеждата за по-добро бъдеще confused smiley , и това някой да натисне строителите да не правят нещата само на 50см от блока, а всичко друго да е мизерно. А за гледката към Витоша - да нужен е късмет.
Това с улиците е така, уви на много места (и то скъпи). Витае идеята за улица, КОЙ КОГА И КАК ЩЕ Я ПРАВИ си е мистерия, но в София за сега е така. Друго, което ми хрумна е Княжево. Има и скъпи сгради там, но има и по-евтини.Даже въпроса за Крами -КМ ме подсети че строят на Борис, точно над колелото на 19ката трамвай и бяха под 500 EUR. Не знам какво е останало. Прав си за търсенето и моите наблюдения са такива, макар колеги от форума да не са съгласни. Според мен на всичкото "свръхпредлагане" е много трудно да намериш ново строителство с добро разпределение и изложение на ниските нива, особенно. Бъди упорит и късметлия, няма какво друго да ти пожелая. Ако си си харесал Люлин - действай. В Младост си е като навсякъде във всеки комплекс с изключение на Младост 2 около колелото на 306. там доста се строи и е зелено и тихо. Но ако потърсиш може да се окаже че е или скъпо или продадено, не знам...
Re: Ориентир при покупка на жилище - търся съвети
04-04-2006 - 11:07:15
По-добре улиците да не ги правят строителите на жилищни сгради, повярвай миsmiling smiley Интересно ми е къде са отишли парите, които строителите плащат на общината - разрешения за строеж, тротоарно право, такси за табан, общинския данък при изповядване на сделките, такси за въвеждане в експлоатация, такси за преминаване на подземни комуникации през общински терени, данкъ върху превозното средство (бетоновозът плаща повече от лек автомобил, защото амортизира улиците повече).... И това са все данъци, при които събираемостта е висока. Ако пък бетоновозът разбива повече отколкото плаща - да увеличат пътния данък на този бетоновоз. Да увеличат таксата за разрешение за строеж и т.н. АМа като платиш тази такса да знаеш, че ще имаш улици. В момента общината прибира десетки хиляди лева от строеж на всеки блок. А пари все нямаsmiling smiley
Идеите строителите да правят улици са безумни. Улиците трябва да се строят и подържат от пътищари.
Елфичка
Re: Ориентир при покупка на жилище - търся съвети
05-04-2006 - 12:22:20
Голямо приключение ти предстои! :} И аз до скоро обикалях, питах, разпитвах и след хиляди главоболия и перипети има резултат. В момента текат ремонтни дейности и се надявам скоро да се нанеса. smoking smiley Въоражи се с голямо търпение и си намери брокер който да ти разясни плюсове и минуси, но много внимавай с избора си, че на мен една набедена "брокерка" ми скъса нервите! :g: Подобно на теб започнах с определен лимит 31000 Е макс, но уви за тези пари да не те отчайвам прилично жилище не намерих! Тръгнах от маломерно двустайно! Оказа се, че не си струва за 50кв да дадеш толкова много пари. От друга страна, новото строителство не струва, предприемачите спестяват, а работниците крадът като за последно, та вероятно се сещташ че с толкова икономии от тяхна страна нищо качествено не излиза. Панела въобще не го коментирам. Аз лично за себе си прецених, че варианта който ме устройва е ЕПК. Исках в Младост, неможе за жилище на 13 етж 50 кв да ми искат 33 - 34000. Разбира се направих кмпромис с това си желание. Въобще направих компромис с много неща, уви когато имаш ограничен лимит нямаш избор :ami: . В момента в който бях почти отчайна, отидох на поредния оглед в Хаджи Димитър, бях категорична там НЕ. Но в крайна сметка се оказа че това жилище много ми харесва и така се сдобих с дом 80 кв за 35000 Е, на всичкото отгоре ЕПК и на приличен етаж. И в крайна сметка се оказа че с разликата от 31000 до 35000, която е само 4000 Е, аз си купих още 40кв, една гарсониера която едва ли ще намериш за 4000Е. smoking smiley


Късмет......................... :]
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход