Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

м-т Прибой(Варна) свлачищен район ли е

Публикувано от manolski 
м-т Прибой(Варна) свлачищен район ли е
25-02-2009 - 13:34:07
Здравейте на всички,

ще си купувам парцел в м-т Прибой(Варна), който е по-близо до пътя(150 м.) и бих искал да знам дали там е свлачищна зона и какви биха били евентуални бъдещи проблеми при строителство, в смисъл дали ще е нужно по-дълбоко фундиране(по-скъпо) и тъй като терена има денивелация, много по-скъп ли излиза строежа отколкото на равен терен.
Благодаря на всички, които ще ми отговорят *bow*
Re: м-т Прибой(Варна) свлачищен район ли е
01-03-2009 - 14:10:17
В Прибой има много построени къщи,но не съм сигурен за свлачище. А и цените там са високи-може би терена е добър...Имам приятели на Ракитника-там няма проблем.
Re: м-т Прибой(Варна) свлачищен район ли е
02-03-2009 - 12:47:56
Терена е стръмен обаче е малък като квадратура и за това го взимам(285 кв.м.)
Ако някой има повече инфо за това как се случват нещата в Прибой да пише.
Аз съм се навил да строя там, но предполагам че земните работи ще ми излязат по-скъпи заради денивелацията.
Abu
Re: м-т Прибой(Варна) свлачищен район ли е
02-03-2009 - 13:37:32
Много странни по квадратура парцели има в Прибой! Кръстниците ми си взеха едно 320 м2 на първа линия (разбирай на ръба на ската). Вода имаха, за около година прокараха ток, за още година успяха да се разберат със съседите да закупят земя за разширение на пътчето (тупик), което впоследствие става общинско... Поне ме послушаха да не строят нещо тежко и направиха две спретнати бунгала от по 20 м2, като само мокрите помещения са масивни. Разрешението за строеж го взеха без проблеми - то с РЗП 50 м2 лесно се спазват изискванията дори и на такъв парцел.

Засега районът не е проблемен откъм свлачища, но трябва да се има предвид липсата на канализация и увеличаващото се застрояване, заедно с увеличаване броя на постоянно живеещите (има значение за изразходваните количества вода, която може да активизира свлачищни процеси). В местността в по-голямата си част почвата под първия метър е чист пясък, което все пак е по-добре от глина, но няма кой знае колко стабилни пластове. Ако и ти си на ската, огледай се какво има над теб - само твоята постройка едва ли ще натежи решаващо, но ако има много други с попивни ями... не е добре.

ПП Освен потенциалното свлачище, аргумент за лека постройка е и личното ми мнение, че районът не е добър за целогодишно обитаване.
ss7
Re: м-т Прибой(Варна) свлачищен район ли е
02-03-2009 - 14:09:56
Abu Написал:
-------------------------------------------------------

> ПП Освен потенциалното свлачище, аргумент за лека
> постройка е и личното ми мнение, че районът не е
> добър за целогодишно обитаване.


Може ли да споделиш защо според теб не е добър за целогодишно живеене?
Abu
Re: м-т Прибой(Варна) свлачищен район ли е
02-03-2009 - 15:17:01
Водата не достига, токът не достига, хората са малко, земята е малко, магазините са малко, развлеченията никакви... Макар да няма пряка причина за несигурност, отвсякъде се чувстваш притиснат. Въпреки доброто разположение на цялата местност нито климатът, нито гледката са достатъчно добри. Плажът безспорно е екстра, но за пеш е далеко и стръмно, а за кола е неприятно в трафика на сезона... Може би с два автомобила на домакинство и четворен бюджет за гориво нещата нямаше да са лоши, но... пак си е кофти "оттатък моста".
Оставете семействата с деца, но ако и една жена в активна възраст не може да живее сама в дадена местност, значи не е добро мястото. Казано с една дума - няма цивилизация (поне засега).
ss7
Re: м-т Прибой(Варна) свлачищен район ли е
02-03-2009 - 15:43:39
Ами почти всичко казано важи и за Ален Мак - далеч от морето, на същото разстояние от града, малко магазини. Може би само тока е малко по-качествен и водопровода но не съм мн сигурен в това. А цените за 2 пъти по-високи от Прибой. Освен това тук там има и кооперации т.е. рискуваш някой ден да построят кооперация пред теб.
Re: м-т Прибой(Варна) свлачищен район ли е
02-03-2009 - 16:51:54
Аз съм на 200м. от главния път точно където е спирката по желание преди левия завой към Ракитника. Не съм в ниското, където по-биха се свличали земни маси. Обаче точно отгоре ми има къща по наклона, която се обслужва от горния път, следвам аз и пътя, от който се обслужвам. Под този път пак е наклон. Дали има опасност този над мен някой ден да ми дойде в дневната eye popping smiley , въпреки че ще направя много масивна подпорна стена. И дали самия път ще се държи, да не тръгне надолу. Това са ми основно притесненията. Иначе Абу, предполагам че се намира твърда почва някъде отдолу, която да позволява масивно строителство. А за тока и водата имаш предвит, че са слаби ли, няма налягане водата ли, тока няма мощност ли???
А за канализация смятам да правя пречиствателна станция.

поздрави
Abu
Re: м-т Прибой(Варна) свлачищен район ли е
02-03-2009 - 17:30:52
manolski,
моля да приемеш мнението ми като на аматьор, който от дълги години следи свлачищните процеси из варненско... Не съм специалист, но и то много акъл не се иска да проумееш главната причина. А тя е неправилна човешка намеса. В този смисъл в Прибой няма пряка опасност, но няма и гаранция, че оводняването на почвата от попивни ями и течове във водопроводите може да доведе до проблеми. Тогава вече ще натежат като фактор и масивните постройки, и безразборните строежи, и интензивните пътища... Ама пак ти казвам, засега всичко е ОК.
Според мен, колкото повече ентусиасти като теб има, толкова повече ще се решават битовите проблеми и ще се задълбочават скритите под повърхността... Мястото е перспективно и е залегнало в плановете за разширение на града, но точно теб дали ще те огрее, не мога да кажа...

ПП Тъй и тъй вече си го купил - ами ще строиш, кво да го правиш? Вода и ток при всички положения ти трябват. Въпросът е постройка за 20 или за 100 бона...
Re: м-т Прибой(Варна) свлачищен район ли е
06-03-2009 - 22:10:35
А на Ракитника намират ли се терени (повече от 600м2) на нормални цени?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход