Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

проблем със строителна фирма при изкупуване на имот

Публикувано от dani 
проблем със строителна фирма при изкупуване на имот
08-02-2006 - 22:24:41
Здравейте!Имам следният проблем:
Имотът за който става въпрос е стара къща в която сме 6 собственика.Аз притежавам 1/2 от него,а останалата 1/2 е разпределена м/у останалите 5-ма.
Появи се строителна фирма ,която иска да построи на това място блок.
Съответно всеки заяви какви апартаменти иска да получи като обещетение-съобразно квадратурата,която има по Нотариален акт.Но тъй като един от съсобствениците вече 2 години предявява претенции да получи с 20кв. по-голям апартамент от колкото притежава по документ и отказва да си доплати , заставя Фирмата да ги вземе от моята квадратура.Така при последният ни разговор ми беше заявено ,че ще ми се намали с 10 кв.за някакви си компенсации поради поскъпването на материалите и с още 20кв.за да се помогне на останалите съсобственици да могат да се включат в строежа.Не знам ,имат ли право да се разполагат така със собствеността ни ?Отказано ми беше да ми се заплатят поне 20-те квадрата.
Разговарях и с други строителни фирми и с адвокат и съм в задънена улица.Едни ми казват че никоя строителна фирма няма да ми даде обещетение = на реалната квадратура която притежавам.Други се изказват ,че е абсурдно изкупвача да се разполага така със моята собственост.По тая логика и останалите съсобственици ще пожелаят да им отстъпя квадрати.А въпросния човек вече 2 години спира изпълнението на строежа,и дори да смениме фирмата ,това ще се протака,докато не отстъпя.
Надявам се да разберете в каква ситуация на натиск съм.
Наистина вече не знам към кой да се обърна за съвет и съм много отчаяна.
Искрено вярвам ,че ще ми помогнете с някой добър съвет да изляза от затруднението.
Благодаря ви от сърце!!
Re: проблем със строителна фирма при изкупуване на имот
09-02-2006 - 08:19:00
Все пак какъв договор имате със строителанта фирма?
По -добре поискайте от строителната фирма допълнителна квадратура и си доплатете за нея, отколкото до взимат от Вашата собственост и да допълват на тези, на които не стига квадратура. Има и други начини да се справи строителната фирма с този на когото не достига- компенсира по- голямата квадратура с довършителни работи, лишава го от оборотно жилище и т.н.
Анонимен потребител
Re: проблем със строителна фирма при изкупуване на имот
09-02-2006 - 09:44:11
въпроса доколкото разбирам не е че не достига, а че някой иска повече отколкото му се палага. И т.к. строителя няма да вземе от "своята" част се опитва да преразпределя между собствениците.

Най-добре всички собственици да седнат и да се разберат помежду си. Ама едно трябва да им е ясно - строителя няма дето се казва "за своя сметка" да им удовлетворява претенциите.
Re: проблем със строителна фирма при изкупуване на имот
09-02-2006 - 11:59:23
Здравейте !Много ви благодаря за предложенията.
По въпроса за договор със Строителната фирма-няма още такъв.Нещата са на етап преговори,за това се обърнах и към друга фирма,която пък ми каза да забравя ,че ще получа обещетение в размер толкова, колкото е действителната квадратура .
За това явно те просто си решават че ще ти вземат от квадратите под някакъв предлог-например както ми беше казано "компенсация за поскъпване на материалите"....и други такива.
Какво мога в такъв случай да кажа?

Невена,благодаря ти за съвета.Ще пробвам пак да преговарям с фирмата.
Тинки,прав си!Наистина проблема идва от този съсобственик ,който се е заял да получи повече отколкото има(без да плаща) и явно се е договорил нещо с фирмата да вземат от мен под някакъв предлог-то е ясна работата.
Правили сме много събрания с останалите собственици.Той преди 2 години направо си искаше от мен,докато тази година ми каза "Нищо не искам от теб, аз го искам от фирмата".
Така ще продължава да се дърпа,и спъва усъществяването на строежа.
Още веднъж,благодаря ви за ценните съвети!!! smiling smiley smiling smiley
Re: проблем със строителна фирма при изкупуване на имот
09-02-2006 - 12:14:34
Преди да почнете преговорите би трябвало вътрешно да се разберете, кой какво иска. А вие не сте се разбрали помежду си. След като се разберте - потърсете оферти и на базата на офертите ще прецените искате ли да строите или не, защото предполагам, че офертите ще са за по-малко, отколкото вие искате.
Това вече е ежедневие при преговорите за парцели, много се изучи народа.
Но за строителя 20 кв.м. не са ама абсолютно никакъв проблем, да ги дава той. Много други фирми дават неравномерно обезщетение при сложни преговори, когато се договаря със всеки поотделно. Не отстъпвайте при никакъв случай.
Къде се намира вашия парцел.
Re: проблем със строителна фирма при изкупуване на имот
09-02-2006 - 12:23:07
Да бе не са проблемsmiling smiley Ами така на 10 собственици по 20кв.м. стават 200кв.м. които не са проблемsmiling smiley Предста ви си, че е изтискан договора и вече и 20кв.м. са проблем.
Dani,
Никой няма право да ти нарежда нищо ! От думите ти разбирам, че и другият дребен съсобственик и строителната фирма се опитват да те поставят в положение, че си длъжна безвъзмездно да отстъпваш. Ако ме питаш - не ти трябват такива партньори. Видели са, че не взимаш категорично позиция и се опитват да ти се качат на главата. Прати ги по-дяволите и търсете нови строители !
Знам, че е лесно да се каже и трудно да се направи, но субективното ми усещане е такова.
Ако прецениш, може да дадеш и малко повече конкретна инфо, за д а стане ясен случаят .
Пишеш, че няма да получиш толкова квадратура, колкото притежаваш сега. Това нещо не ми е много ясно. Ако става дума за многоетажна стара къща, построена в парцел, който позволява да се построи само една малка кооперация, сигурно е възможно да се случи нещо такова.

Когато сте водили разговори със строителя, какво точно се договорихте, ? Практиката е, строители в начало да направят някакъв идеен проект и да да опитат да "изстискат" максималния потенциал на парцела. Ако се получи РЗП примерно 2000 м2 и при обезщетение - да речем 25 %, излиза че собственикът ще получи около 500 м. застроена площ. От тях 250 м2 за тебе плюс още 5 малки жилища по около 50 м2 за останалите.

Без изравнителни доплащания не може да мине, защото на практика нещата в работния проект никога не могат да се докарат толкова точно, че всичко да съответства на дяловете на съсобствениците.
Ако по твое желание искаш да направиш жестове, можеш, но не се оставяй да ти диктуват!
Успех. !
Анонимен потребител
Re: проблем със строителна фирма при изкупуване на имот
09-02-2006 - 13:33:03
то при това неравномерно обезщетение да знаеш какво става smiling smiley))

Всеки гледа в канчето на другия. И а някой издества нещо за себе си, а всички останали останали скачат - ама защо на него толкова пък на нас по-малко.

Един приятел даваше съвет за подобни случаи. Става въпрос за покупка на имот с много собственици.
Отива се на преговори с една натъпкана догоре торба с пари - според големината на торбата се избира номинала на банкнотите. Отваря се торбата така че собствениците да я видят и очите им светват. Почват се преговорите и ако се закучат торбата се затваря и купувача тръгва да си ходи - в този момент всички разногласия между собствениците се изглаждат.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход