Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Нужен ми е съвет

Публикувано от Соня Митева 
Нужен ми е съвет
28-01-2006 - 19:45:39
Здравей те!Имам нужда от ПОМОЩ и СЪВЕТ!
Искам да си продам вилния парцел - но немога. Един ти казва, че можеш, друг ми казва, че немога. Всъщност ние сме 17 съсобственика на цялата вилна зона, аз притежавам 1/17 идиална част, имам си нотариален акт на мое име, но щом се стигне да прехвърляне на имота неможе защото не се е състояла делбата на идеалните части, а собствениците немога да ги събера защото някои въобще не се знае къде са от години. Можело да го продам чрез замяна или дарение, но хората се страхуват, че после ще предявят децата ми претенции. Може ли този имот да се ипотекире въобще. Живея под наем и трябва да напусна жилището до два месеца или да го закупя, и в момента се получава, че притежавам нещо, което немога да продам, а само да му плащам данаците. Незнам в каква държава живеем, някой успявят дяа продадът имоти без да знаят собствениците а аз ходя вече два месеца по мъките и нищо.
Ако някой може да ми даде съвет какво да правя и как мога да го продам, и дали е възможно да се ипотекира. Има си всичко - ток, вода, тел., регулация и др. но немога да го продам чрез покупко- продажба, ЗАЩО? :g: sad smiley confused smiley
Имотко
Re: Нужен ми е съвет
29-01-2006 - 12:43:22
Питай някой нотариус, какво питаш във форума.
митева
Re: Нужен ми е съвет
30-01-2006 - 16:10:11
Благодаря " Имотко", но за да питам тук значи съм питала нотариуси и то не един, а и мисля, че всеки има право да си пита а пък теб никой не те кара да ми отговаряш. Просто мие нужен съвет или някой добър нотариус / изпитан/, защото има доста който нищо не разбират, без да обиждам никой, но парите ти ги взимат. И все пак ти благодаря! smiling smiley
Анонимен потребител
Re: Нужен ми е съвет
30-01-2006 - 16:25:40
доколкото знам като има съсобственост ти преди да го продадеш твойто на някой, трябва останалите съсобственици да са отказали да го купят на тази цена.

За ипотека се съмнявам - от банката веднага ще решат че се опитваш да им го пробуташ.
Re: Нужен ми е съвет
01-02-2006 - 06:20:09
znachi za ipoteka i duma da stava imota se iptekira tzeliq a ne idealna chast za koeto trebe da sa saglasni drugite sobstvenitzi. 1/17 chast nama prechka da se prodade i na vanshen chovek no nadali ima koi da q kupi . dobar variant e da se prodade na nekoi sasobstvenik ako nema takav jelaesht ostava publichna prodan na targ s koeto se zanimava sada . preduprejdavam che obiknoveno na tiq targove tzenite koito se postigat sa pod pazarnite
митева
Re: Нужен ми е съвет
01-02-2006 - 16:32:16
Благодаря на всички!
Хубавото е, че доста куповачи идват да го гледат и искат да го купят, на щом се стигне до нотариус и той им обясни, че на този етап докато нестане " делбата" могат да го купят чрез замяна или една част се плаща а другата им я дарявам и те стават пълни собственици, но много хора се страхуват и с право. Затова ако някой знае добър нотяриус, който да си върши добре работата, а не само да взима пари нека ми каже и даде негов адрес, ще съм Ви много благодарна! :} А за банката и аз мисля, че на този етап нестава поне докато не се отдели от останалите нищо, че имам нотариален акт на мое име.
Много благодаря за мненията и съветите!
Анонимен потребител
Re: Нужен ми е съвет
01-02-2006 - 17:07:07
[www.paragraf22.com]

Гледаме:
"Глава III
СЪСОБСТВЕНОСТ
..........................................................
Чл. 33. Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като предостави пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.
Ако декларацията по предходната алинея е неистинска или ако третото лице купи частта на съсобственика при условия, уговорени привидно във вреда на останалите съсобственици, заинтересуваният съсобственик може да изкупи тази част при действително уговорените условия. Искът трябва да се предяви в двумесечен срок от продажбата.
.................................................................."

Така че въпроса не е да се намери добър нотариус. Просто в закона е записано че ако ще се продава ти трябва да представиш пред нотариуса писмени доказателства и т.н. според мен нотариусите в твоя случай много съвестно си вършат работата.
митева
Re: Нужен ми е съвет
02-02-2006 - 11:16:54
Там е работата, че те са готови да изповядат сделката, но аз знам, че нещо куца и неискам да прецакам някой. А много от съсобствениците не са живи и нямаме представа къде са наследниците им като не са стъпвали на местата си от 10 и повече години. Така, че хем искам да го продам, хем всичко да си е законно.
Благодаря пак са мнението Ви. spinning smiley sticking its tongue out
Re: Нужен ми е съвет
05-02-2006 - 17:02:37
има давност за сделките 3 и 5 год. като добросъвестен купувач ще могат да си изкарат нот. акт
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход