Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

трябва ли разрешително за ремонт-без промяна на предназначението

Публикувано от DE1971 
трябва ли разрешително за ремонт-без промяна на предназначението
17-05-2007 - 07:36:07
Необходимо ли е разрешително за ремонт в случай, че не се променят предназначенията на помещенията. Става въпрос за обединяване на Кухня+Коридор+Хол в стара тухлена кооперация от 1962 в София, необходимо е да се отстранят 2-те стени на коридора, който е между кухнята и хола, стените са тухла, едната 25см а другата 12 см, апартамента е на 1-ви етаж, ако това има значение.

В същият блок се прави ремонт на по-горен етаж и юнаците-майстори споделиха, че постоянно ги тормозят дали имат разрешение за ремонт - за подобен случай.

Ако е необходимо разрешително - каква е процедурата, колко време отнема и каква е приблизителната цена на услугата.

Благодаря

...интернета е най-великото откритие
Re: трябва ли разрешително за ремонт-без промяна на предназначението
17-05-2007 - 09:33:42
Дали формално трябва, ще Ви кажат други тук, вероятно със сигурност, аз само бих Ви питал няма ли да се консултирате с инженер- конструктор преди да бутате стени... Особено на първия етаж и на 40-год сграда... А като се консултирате с него, той може да Ви даде едно конструктивно становище и да искате разрешение за преустройство, чувал съм, че излиза бързо, ако се налага. Но на всяка цена направете консултация, при това сериозна, със сериозен опитен човек - ако е типова сграда има документация за тях, ако не - Вашата сграда следва да има някъде по архивите строителни документи, да се види кое какво носи.. Щото лесно ще бутате, но ако, недай си боже след години стане беля, жална Ви майка, поколенията Ви ще плащат обезщетения. Пояснявам какво имам предвид:
В БГ застрахователите са вече други а те не обичат да не си събират парите за обезщетения... А все повече хора теглят кредити, които за да се изтеглят вървят със застраховка. Може да ни е батак държавата, но не Ви пожелавам да си имате работа с банка или застраховател, които искат от Вас...
Схващате ли?
Да не ви излезе много скъпо икономията на пари и средства сега за разрешение...

Просто като съвет...
Re: трябва ли разрешително за ремонт-без промяна на предназначението
17-05-2007 - 09:59:14
За ремонт не се изисква разрешение. Но вие предвиждате РЕКОНСТРУКЦИЯ и тогава - да изисква се. При ремонт не се засягат стени, било то носещи или неносещи. За стара сграда зид 25 см. и то не към съседи, почти 100% е носещ. Задължително се консултирайте с конструктор.
Re: трябва ли разрешително за ремонт-без промяна на предназначението
17-05-2007 - 10:12:13
100% ще се консултираме със специалист, въобще не е ставало въпрос за събаряне и реконструкция без проект, питането беше за разрешителното.
Благодаря за отговорите.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход