Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Електрическо отоплително тяло

Публикувано от Dania 
Електрическо отоплително тяло
19-09-2008 - 13:54:54
Моля, помагайте с мнения и съвети -

КАКВО ОТОПЛИТЕЛНО ТЯЛО НА ТОК да избера за кухня и баня? confused smiley

Не съм фен на климатиците, подово или стенно отопление не мога да сложа (защото подът ми е от ламинат, а стените не искам да разбивам).

Иска ми се отоплителното тяло да е максимално енергоспестяващо.

Моля, препоръчайте ми марка и вид (чувала съм за маслени, инертни, излъчващи радиатори).

Благодаря. smiling smiley
Re: Електрическо отоплително тяло
25-09-2008 - 12:05:55
ОК, разбирам, че това е неизследвана територия :ami: .

Поразрових се из нета и попаднах на фирма, която предлага френски конвекторни радиатори "Noirot". Пише, че са енергоспестяващи, безшумни и т.н. - все хубави неща.
А някой личен опит от използването им има ли?
Re: Електрическо отоплително тяло
27-09-2008 - 01:27:30
Dania Написал:
-------------------------------------------------------
> ОК, разбирам, че това е неизследвана територия
> .
>
> Поразрових се из нета и попаднах на фирма, която
> предлага френски конвекторни радиатори "Noirot".
> Пише, че са енергоспестяващи, безшумни и т.н. -
> все хубави неща.
> А някой личен опит от използването им има ли?

Да, аз ги знам много добре, вчера закупих 7 радиатора за един клиент. "Noirot" са амо една от марките на пазара (френският) Има "Sauter", "Atlantic" Acova/Zender и тн. Спецално енергоспестяващите са или с чугунена сърцевина, или с каменна илис масленна. По-ефтини са маслените, но пък и с с по-малко КПД. чугунените са сравнително скъпи, и от това зависи, дали експлоатацията им възвръща средствата вложени в тях.
[www.google.fr]

ето един сайт който надявам се да ти е полезен... ако имате още въпроси - моляwinking smiley
Re: Електрическо отоплително тяло
30-09-2008 - 15:25:08
Дания,
Не ни се сърди, но просто въпросът ти е малко "несериозен".
Няма такова чудо "Енергоспестяващо отоплително тяло на ток", като изключим климатиците, термопомпите (което е почти същото) и някои др.
При преобразуването на еленергията в нещо друго, обикновено има някакви загуби, които правят КПД-то под 100%. Най често тези загуби са в топлина - крушките вместо само да светят- греят, телевизорите - също, фурната вместо само да пече кекса - грее в кухнята и т.н.,
Когато целта е да се получи топлина, "загубите" са пак топлина. Т.е. това преобразуване е практически БЕЗ ЗАГУБИ - другото са търговски трикове.
Някои екстри могат да дадат ефект (икономия), но той е от намалено използване - например с програматор да изключваш уреда, когато не ти е необходим и той ДА НЕ КОНСУМИРА И ДА НЕ ТОПЛИ. Маслени, керамични и прочее само променят режима на ползване - изключен радиатор да топли, но той вече е изконсумирал преди това повече енергия.
Има и категория уреди за ЛОКАЛНО отопление, при които се разчита да не се грее цялото помещение, а само отделни зони (например подово в "кошарката" на касиерката в супера) , но в дома това рядко става.
С две думи - какъвто и уред да вземеш, добитата топлина ща е същата при равни сметки за ток. Няма къде да се загуби топлина или ел.енергия в твоя случай - отопление - респективно няма "икономични" и "неикономични" отплителни ел. уреди на ток (с казаните изключения).

Така че изборът е от др. съображения за комфорт и удобство, цена, естетика, евентуално бързодейстивие.
Като казах бързодействие - още един пример. Искаш да стоплиш една тенджера вода.
Ако включиш котлона на 2 ще ти трябва два пъти повече време отколкото на 4. На 4 ще харчи 2 пъти повече ток, но за 2 пъти по-малко време - сметката за ток СЪЩАТА.
Дано съм достатъчно "разбираем".
Успех!
Re: Електрическо отоплително тяло
30-09-2008 - 21:01:56
Quote

Поразрових се из нета и попаднах на фирма, която предлага френски конвекторни радиатори "Noirot". Пише, че са енергоспестяващи, безшумни и т.н. - все хубави неща.

Супер са ако жилището ти е и перфектна топлоизолация.

Растителна защита - съвети

Склад под наем - 400 кв.м.
Warehouse for rent in Bulgaria
Re: Електрическо отоплително тяло
01-10-2008 - 18:11:45
Здравейте.

Благодаря за отговорите.
Аз съм лаик по отношение на електричеството и може би затова въпросите ми изглеждат несериозни. Любо, ако знаех всичко това, което ти ми обясни, щях да ги задам по съвсем друг начин. winking smiley

Имам отлична топлоизолация както на апартамента, така и на къщата и мисля да се спра на "Noirot" още повече, че и polo75 и davis ги препоръчват.

Проблемът, който ме притеснява в момента е, че консултантът в магазина не ми ги препоръча като отопление за къща, тъй като няма да могат да отопляват добре заради многото външни стени. Имам ли друг избор?





Re: Електрическо отоплително тяло
01-10-2008 - 23:53:01
Имам отлична топлоизолация както на апартамента, така и на къщата и мисля да се спра на "Noirot" още повече, че и polo75 и davis ги препоръчват.

Вярно че са добри , а щом топлоизолацията ти е добра - всичко е ОК...Необходимо е само точно изчисление на кубатура/ват... средно се изчислява като умножиш кубатурата по 45. Пример: 50м3 Х 45 = 2250 вата. Т.е за да си спокойна са ти необходими радиатори с обща мощност 2300 - 2500 вата. Ако изолацията ти е по-слаба умножаваш по 55. Важно е също къде ги поставяш. Най-добре под прозорците. Noirot имат доста богата гама на размери.

Както е написал Любо: "Някои екстри могат да дадат ефект (икономия), но той е от намалено използване - например с програматор да изключваш уреда, когато не ти е необходим и той ДА НЕ КОНСУМИРА И ДА НЕ ТОПЛИ. Маслени, керамични и прочее само променят режима на ползване - изключен радиатор да топли, но той вече е изконсумирал преди това повече енергия."

Не съм напълно съгласен с последната забелжка че консумира повече енергия преди това. Тези радиатори са на принципа на старите акумулиращи печки...но без да държат по 10 -12 часа.
ПС Би ли ми казала каква е цената на тези радиатори в БГ. Примерно 1500 Вата с височина 40 см. (тези са за под прозорци) или вертикален пак 1500 вата. Любопитно ми е дали са по-скъпи отколкото във ФР.
Re: Електрическо отоплително тяло
02-10-2008 - 04:36:14
Dania,
Zashto ne potarsish radiatori-tip paneli, okacheni na tavana , izlachvashti infracherveni lachi. Te imat golemi predimstva: Imat dobar K.P.D. , nagryvat mignoveno i ne izsushavat vazduha. Predi edna godina montirah takiva v edno pomeshtenie- sklad. Po vreme na dostavki i raztovarvane na materialite, gorkite hora trybva da stoyt na otvorena vrata [3m x 6m]. Elektricheskata bariera , sazdadena ot el. ventilatorite , okacheni na tavana nad vratata, ne beshe dostatachna za sluchay. Sled zatvaryane na vratata okolnata T. ryzko se ponigava i dopalnitelnite radiatori se okazaha mnogo dobro i lesno reshenie na problema. No ne znam kak shte izglegdat v domashni usloviy i dali gi ima s artistichen dizayn.
Re: Електрическо отоплително тяло
03-10-2008 - 19:21:37
polo75 Написал:
-------------------------------------------------------
> Не съм напълно съгласен с последната забелжка че
> консумира повече енергия преди това. Тези
> радиатори са на принципа на старите акумулиращи
> печки...но без да държат по 10 -12 часа.

Поло,
Съгласен с мнението, но ако става дума за пестене, точно в тези 10-12ч. е "магията". Това ни позволява да консумираме (чети и акумулираме) повече нощна енергия, която е по-евтина, а да я ползваме през деня, когато е скъпа. Едно на друго сметката намалява защото за същото количество ел.енергия плащаме по-малко. Естествено последната няма от къде да се вземе, освен нощем да консумираме повече (със запас за през деня).
С маслен радиатор на става - ти си казал защо.
Пак да се повторя - ел. енергията практически без загуби се преобразува в топлина.
Колкото сме изконсумирали - толкова ни е топло!
Стига да пасне на интериора, "тоталитарната" акумулираща печка действително е СМЕТКОспестяващ вариант.

Мога да "раздуя" и за "изсушаването" на rz3bvd - няма отношение към ел. нагревателните уреди. Само ще напомня - навремето с ТЕЦ (пък и не само) цветята боледуваха от сух въздух, сега дори и с ТЕЦ се борим с влага и мухал !?


Re: Електрическо отоплително тяло
03-10-2008 - 20:20:37
Любо Написал:
-------------------------------------------------------
> polo75 Написал:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Не съм напълно съгласен с последната
> забелжка че
> > консумира повече енергия преди това. Тези
> > радиатори са на принципа на старите
> акумулиращи
> > печки...но без да държат по 10 -12 часа.
>
> Поло,
> Съгласен с мнението, но ако става дума за пестене,
> точно в тези 10-12ч. е "магията". Това ни
> позволява да консумираме (чети и акумулираме)
> повече нощна енергия, която е по-евтина, а да я
> ползваме през деня, когато е скъпа.

Спорът не съществува, ти си го описал много точно...става дума за чисто "техническа" семантична подробност winking smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход