Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

За кого работи Имоти.нет?

Публикувано от sofianec 
За кого работи Имоти.нет?
05-01-2007 - 16:34:22
Поздравявам Ви за чудесния портал, но недоумявам вече толкова време няма функционалност да се въвеждат множество оферти едновременно - bulk upload от табулиран или някакъв друг файл.

Знам че предлагате софтуер, разработен от външна фирма, който има що годе такава функционалност. Запознахме се с продукта и с този, който го разработва - много симпатичен и перспективен млад човек. Проблема е, че ние се спряхме на друг софтуер, много по-наложен на западните пазари, който има функционалност да създава блок оферти в 32 различни формата за масово качване.

Колко време Ви трябва да направите нещо, което е стандартна практика в сайтове като вашия извън България? Ако пък не може да се справите защо очаквате компаниите и рекламодателите да финансират вашето развитие, което е на практика спряло отдавна. Някое и друго линкче, някоя и друга залъгалка не е развитие !!!!

От друга страна планирате ли да създадете някакви допълнителни услуги и продукти, които са специфично насочени към агенциите за недвижими имоти. За кой всъщност работите? За агенциите, за строителите, за частните собственици ... ако отговора Ви е "за всички" то мога да Ви посоча как тази максима всъщност работи само "за вас" защото всеки получава едно и също, а то е от всичко по "МНОГО МАЛКО"

Поздрави,







Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-01-06 22:30 от sofianec.
Re: За кого работи Имоти.нет?
10-01-2007 - 12:03:32
avatar
Г-не незнам до колко ви е градивна критиката и не съм позлвал услугите на софтуер
"много по-наложен на западните пазари" но ако ми покажете по добър портал за имоти в българското интернет пространство от този ще ви черпя нещо winking smiley.

Може би бъркам и търговския ми нюх ме прави мнителен, но не се ли опитвате да продадете нещоsmiling smiley? Между другото ако идеята на този много популярен според вас на запад софтуер е да се качват оферти на килограм не виждам кой би се възползвал от него като имаме предвид колко разпокъсан пазара на НИ в България.
А иначе сте прав, защото според мен портала работи еднакво добре и за агенции и за строителни фирми и честно казано не вуиждам да има пропуски. Аз съм го ползвал и като клиент и сега като брокер като наравно с това ползвам и "мега" услугите на така наречените конкурентни сайтове и портали за имоти и никой не може да се сравнява с имоти.нет поне за сега.
А иначе "на запад" всичко уж е по-хубаво, но май не съвсем.


Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Анонимен потребител
Re: За кого работи Имоти.нет?
10-01-2007 - 14:58:44
Анонимен потребител
Re: За кого работи Имоти.нет?
10-01-2007 - 15:31:49
Quote

Проблема е, че ние се спряхме на друг софтуер, много по-наложен на западните пазари, който има функционалност да създава блок оферти в 32 различни формата за масово качване.

Този софтуер който ползваш явно е правен да поддържа 32 сайта и съответно затова поддържа 32 формата. Преди време се занимавах с бази от данни и част от работата ми беше точно импортиране и експортиране на данни. Представа си нямаш какъв ужас е.

Проблема е че няма стандартен формат за оферта за недвижими имот. От тука или сайта трябва да се нагодява към някоя програма или програмата към сайта. Общо взето прави се второто за да се продава програмата. Първото е немислимо защото утре като излезе друга програма и какво - сайта пак да се наглася към нея ли?

P.S. примерно за vCard си има стандарт:
[en.wikipedia.org]
и всички са доволни.
Re: За кого работи Имоти.нет?
11-01-2007 - 21:07:22
Знам, прав си за трудностите при избора на формат, но ... Става с обикновен текст експорт файл структуриран с таб или запетая ... // Не съм техническо лице, но има маса софтуерни решения във Великобритания, които позволяват да се публикува директно в десетина портала едновременно. Направете search в Google за "estate agent software" и ще ви излезнат много различни софтуерни решения, общото при които е че можеш да си синхронизираш офертите с повечето портали за имоти.

За Америка (където имам опит) е въведен т.нар. MLS/IDX което позволява на офертите да са достъпни за всеки. Което прави сайтове като Zillow.com възможни. Но Америка е далече.
Re: За кого работи Имоти.нет?
11-01-2007 - 21:18:39
Ами бих ти препоръчал да си прегледаш "търговския нюх" при специалист. Нищо не искам да продавам освен имоти. Това ми е работата.

Позволи ми да се съмнявам обаче че си наясно за негативите за една АНИ, която рекламира офертите си наравно с частни лица и строителни компании. О! чакайте това не са ли същите оферти само, че с 2.5% - 3.0% по-скъпи ????

Ясно е че интереса на Имоти.нет е да генерира максимален трафик и да максимизира приходите си от реклама, а строителните компании имат пари. Бога ми същите оферти на страниците за строителни компании се предлагат от хиляди аганции, но с комисионна на един и същи сайт - Имоти.нет - това какво е???? Идиотщина, спекула ... какво? Дали въобще е законно ...

Що се отнася до частните лица вярвам знаете, че много агенции и агенциики ги прозвъняват масово и се пазарят като "сакати евреи" за насъщния. ++++ трафик

Т.Е. въпроса ми е с какво Имоти.нет е по-полезен за АНИ от Имот.бг или 911.бг или от агенция.ком примерно? А защо трябва да се сравяваме само на БГ пазар. Питам, с какво Имоти.нет планира да създаде преимущество на една АНИ да бъде такава и да прави бизнес.
Анонимен потребител
Re: За кого работи Имоти.нет?
12-01-2007 - 09:21:58
има масови софтуерни решения. Т.е. има софтуер с помощта на който можеш да вкарваш оферти, с други думи софтуер нагоден към порталите, а не портал към софтуера.

Т.к. тебе явно ти е любим
Quote

обикновен текст експорт файл структуриран с таб или запетая
ще се опитам да ти разясня някой неща. Надявам се накрая да стигнеш сам до извода че от това по-лошо няма.

Значи какво представлява една оферта:
1) тя има определена структура - разбирай полета от определен тип. Както казваше покойния вече проф. Димитър Петров Шишков - "орехче, орехче, орехче"
2) има данни, които "запълват" тази структура
3) има формат, под който се визуализират данните

От едната страна имаш една оферта експортирана от определена програма не е толкова важно в какъв вид от другата страна имаш имоти.нет. Сега, какви конфликти има между двете неща в контекста на горните 3 точки
1) структурата на двете е различна:
1.1) в едната има полета, които ги няма в другата - примерно ти ползваш софтуер правен за Щатите или Европа - ами там е ясно че цената е съответно в долари или евро, е да ама за имоти.нет хич не е ясно цената в какво е. Т.е. в имоти.нет има полета, които ги няма в експортирания от програмата ти файл - пита се какво да правим? Ако програмата ти експортира повече, ами просто няма съответните полета да се вземат под внимание
1.2) има полета които са "променени" - примерно програмата експортира "телефон1", "телефон2", "телефон3" и т.н. а от другата страна има само поле "телефони" което трябва да бъде конкатенация на горните. Не дай си боже да ти пуснат адреса като цял стринг пък ти да трябва да го делиш на "улица", "номер", "вход" и т.н.
1.3) за полетата, които да кажем си "пасват" точно трябва да е ясно как му е името (или поредния номер) в експортирания файл и къде трябва да иде в имоти.нет. Примерно в твоя любим табулиран текстов файл трябва да е ясно че 3-тата колонка е примерно цената която трябва да отиде в поле да кажем price_i в базата на имоти.нет.
По точка 1) защо е кофти текстовия файл - може да има "заглавен" ред с имена на полетата, може да няма, ако няма трябва по пореден номер да се работи. За типовете данни пък - ами той поддържа само текст и число. Да вкараш снимки в текстов файл - забрави.

2) да кажем оправили сме структурата, ама при експортиране данните са текстове пък при нас числа, айде обръщай и се моли да няма числа от сорта "asd". За кодовите таблици ако са различни не ми се говори.

3) формата за визуализация на данните не се пренася (всяка програма си визуализира данните по свой си начин), но пък създава огромни проблеми при текстовия експорт защото при него данните и визуализирането им са едни цяло. Примерно една програма решила да експортира цената като 230,400.00 и да ползва "," за групиране, друга пък решил да представи цената като 230400,00 с "," вместо десетична точка - разни страни разни стандарти. За датите - колкото страни толкова стандарта. Това нещо като трябва да се импортира - луд ставаш.

Та надявам се от всичко казано до тук ти стана ясно че за да стане това което искаш трябва имоти.нет и разработчика на програмата която ползваш да седнат и да се уточнят - какво експортира единия и какво очаква да приеме другия, да разрешат всички изложени по-горе проблеми и да направят съответния софтуер. Въпроса е кой да го направи. По-логично е да го направят от софтуерната фирма - логиката е - правим нов модул (влагаме средства) и продаваме на българския пазар (реализираме печалба). Няма логика имоти.нет да се "гърбят" да си напасват импорта за определена програма - те влагат средства, а нищо не получават от това, че еди коя си програма се продава. А ако излезе друга програма тогава какво - пак ли да се нагласят?

И финално малко "размисли и страсти" относно това дето искаш да вкарваш по 100 оферти на веднъж. Тука работата направо си опира до репликация, а това ако трябва да се направи като хората и то на две коренно различни бази като структура - Господ да ти е на помощ. Какво имам предвид - айде да вкараш новите оферти ще стане някак си, ами ако има променени оферти при тебе какво ще правиш? Как ще ги обновиш? Е за такова нещо ако изкаш програма доста 0 ще има в цената и тя пак ще работи само с конкретен сайт.

Та така - пак казвам твоята програма експортира в 30 формата защото поддържа 30 сайта.

Re: За кого работи Имоти.нет?
12-01-2007 - 13:44:12
Здравейте sofianec,

Благодаря първо на Тинки за супер изчерпателния отговор. Почти нямам какво да допълня.

Вече не предлагаме този софтуер, Регент - фирмата сключи договор с друга фирма и не работи с нас. Естествено работят до сега закупените продукти, които поддържат функцията за въвеждане в imoti.net.
Всеки път когато ние променим нещо (а ние непрекъснато правим промени дори и дребни) такъв един софтуер трябва да се преправя, наистина отнема време, срещи на програмистите комуникация и т.н.

Относно това да се качват по 100 оферти наведнъж - това има полза само първия път когато се въвеждат офертите в сайта. Повечето агенции за имоти в България работят вече с imoti.net и не им се налага да започват отначало.
Въвеждането не е проблем - а актуализацята.
Обикновено офертите в една фирма се поддържат не от един, а от няколко брокера. Всеки един брокер обслужва определен брой оферти. На ден един брокер рядко има повече от 2 нови оферти...
За нас по-важното е информацията да е актуална и коректна. За да се спести време на всеки да не звъни на неактуални оферти. Според статистиките при по-често влизане на един брокер в портала информацията е по-добре поддържана.
Ние нямаме друга полза брокерите да влизат често. Банер импрсиите, които се правят не са със висок клик рейт и Мая погрешно е разбрала. В момента около 25% от посещенията в imoti.net (между 9 и 11,000 на ден) са от брокери.

През много краткия период, през който портала беше отворен за подобно масово въвеждане качеството на информацията се намали рязко. Влязаха много също така нереални оферти. Тъй като портала е безплатен и не се заплаща на оферта при масовото въвеждане започна състезание - кой ще въведе повече оферти.

Ние наистина държим на качеството на информацията - от 2 години вече имаме опцията за известяване при проблем под всяка оферта и блокирането й. Няма да я видите на много чуждестранни сайтове или в българските вестници.

Да, ние работим и за агенциите и за частните лица. Необходимо е да има баланс, какъвто ние поддържаме, защото при един портал, който е ориентиран да бъде полезен само на агенциите няма да бъде така посещаван от частните лица и обратното. А за да се осъщестяват сделки са необходими и двете аудитории.

За улеснение при въвеждането имаме услуга наречена Master Acount, където определен акаунт обслужва други акаунти на същата агенция.

Програмистите ни са ангажирани да развиват нови услуги за портала, а не да правят отделни опции за различните софтуери, които фирмите използват (които са наистина много на практика почти всяка фирма използва различен софтуер, често пъти и писан специално за тях).

Ако един брокер вижда ползата от портала той би отделял по час седмично за поддържане на офертите си в имоти.нет

imoti.net е портал, който да бъде полезен за сферата на недвижимите имоти - на агенции, строители и частните лица.

Знаете ли, че имоти.нет наложи въвеждането на подробна информация за офертите? Знаете ли, че е първият портал за имоти от 2000г. Знаете ли, че всяка една от услугите е била стартирана от нас и след това са ни последвали и други портални сайтове за имоти?

Да, наистина от известно време всички нови услуги, които пускаме са само за платените участници. И смятаме, че при условие, че е въпрос на личен избор и не е задълбжително - дали да се плаща или не.

Много бих се радвала на една среща с Вас където може да обсъдим как да сме Ви максимално полезни. Вие с кой от отдел продажби работите?

Очаквайте новия по-удобен и по-функционален дизайн на imoti.net през февруари.

smiling smiley



Маргарита Лазова
Re: За кого работи Имоти.нет?
12-01-2007 - 13:44:57
Мая - не ти прави чест.

Нов дизайн?!
12-01-2007 - 20:43:09
avatar
ИЕССС и този си го харесвам, но щом ще има промени това е готино и сигурен съм за по-добро ще го очакваме целия офис с интерес. И без това почти не излизаме от тук и каквото е на стартовата страница на имоти.нет това стои на екраните на мониторите в офисаsmiling smiley

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход