Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Коя банка за ипотечен кредит

Публикувано от qiliev 
Re: Коя банка за ипотечен кредит
05-03-2011 - 22:05:30
Ако ми позволите съвет - с тези спестени 2000Е сте за никъде. Нали си давате сметка, че ако теглите 30 000, ще трябва да върнете 60 000, а може и повече? Сравнете ги с това, което сте спестили досега. Как се наемате да правите такава важна стъпка, без да сте готови предварително? Всеки знае неговата си истина, но вие рискувате доста, а предварителната ви подготовка, дори само психологически погледнато, е слаба. Според мен първо - чисто финансово ще ви бъде по-изгодно да спестите още пари, второ - ще можете да поживеете известно време - примерно година-две-три като спестявате твърдо една определена сума и да видите наистина ли можете да отделяте определема вноска и какво ви коства това. Далеч съм от мисълта, че самият аз мога да служа за пример, но преди да изтегля кредит, спестявах поне 3-4 години, при това с по-голям доход. От опит ви казвам - нещата далеч не са така, както си ги представяте и ще ви потрябват непредвидени пари за сключване на самата сделка, за ремонт, обзавеждане и т.н, да не говорим, че вноската ви е зависима от банката и не просто може, но и ще ви изненадат някой път неприятно... В никакъв случай не искам да ви убеждавам да се откажете, просто ви съветвам много добре да обмислете дали да не отложите за след известно време.
Успех.
Re: Коя банка за ипотечен кредит
05-03-2011 - 22:46:49
Quote
qiliev
Защото там са по-високи лихвите и вноската от там. И според мен няма нищо лошо да Ви питам за съвет. Все пак до сега не съм се занимавал с такива неща и доста ми е притеснено. Ако не ви се отговаря просто не го правете.

Лихвите са почти еднакви във всички банки в България. Ако някоя банка е обявила малко по-ниска лихва, то тя я компенсира с по-висока годишна такса за обслужване на кредита, и пак идва същата работа. Значи относно тази такса за обслужване на кредита, като се доваби и задължителната застраховка на имота, приблизително се получава още една 13 вноска всяка година. Та така горе-долу, лично аз имам ипотечен кредит от ДСК и съм сравнително доволен.
Re: Коя банка за ипотечен кредит
06-03-2011 - 08:06:13
Благодаря на всички отзовали се. А относно спестените 2000Е-да за никъде сме. Но трябва да направим такава важна стъпка. Мисля че е дошло времето вече. Не може да очакваме да се случи нещо с някой от нашите и да получим нещо наследствено-мисля е подло и нагло от наша страна. Предполагам ще е много трудно но трябва да се справим.
Re: Коя банка за ипотечен кредит
06-03-2011 - 14:25:43
В никакъв случай нямах предвид това за вашите, а просто да поспестявате още известно време. Все някога трабва да се направи тази стъпка, но обмислете добре и проявете търпение. Жилището не е като готин телефон, който много ти се иска да имаш. Това е сериозно решение, в което не трябва да влагате емоция и за което ми се струва, че не сте съвсем готови. В момента вие като купувачи сте в силна позиция и можете да използвате времето си. Направете си няколко разчета - ако купите сега, ако купите след половин година, година, две и т.н. и сметнете грубо колко пари ще спестите, после колко ще върнете при по-малък кредит и т.н. Разбира се, трудно може да се предвидят цени, инфлации, лихви и т.н., но поне грубо. Предполагам знаете калкулаторите в moitepari.bg, много удобни са.
Jim
Re: Коя банка за ипотечен кредит
06-03-2011 - 14:27:33
Quote
qiliev
.....Но трябва да направим такава важна стъпка. Мисля че е дошло времето вече. .....
Ти ли мислиш така или жена ти? Щото в тоя форум няколко човека купиха под давлението на жените си. За 4 години (?) семеен живот сте спестили 4000 лв. Половината ще отидат за прехвърлянето, другата за съвсем малък ремонт. И сега искаш да започнеш да даваш на банката по 5000 лв. годишно??? И така в продължение на 30г.? Т.е. ако сега си на 30, почти до пенсия да си роб на банката. И да не се случи да съкратят теб или жена ти, някой здравословен проблем или какво ли не, за което трябват пари. Да, добре е да живееш в собствен апартамент, но ако това ще те обрече на мизерно съществуване... И как виждаш бъдещето на Русе? И той като почти всички градове в БГ е с намаляващо население. Което би трябвало да доведе до голямо предлагане и малко търсене.
В една тема Грийнбул беше дал линк към статия за разликата между наем и заем. Животът под наем излизаше около 2 пъти по изгоден.
Re: Коя банка за ипотечен кредит
06-03-2011 - 20:07:35
Jim го каза доста добре... аз се опитах малко по-индиректно... Няма да досаждам с повече мнения по въпроса, но наистина много много добре го обмислете.
П.П. Не искам да те съветвам цял живот да сте под наем, напротив. Просто се нагърбвате с нещо важно, без да имате необходимата подготовка. На ваше място не бих купил преди да съм спестил ~10 000 Е.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-03-06 20:25 от king_for_a_day.
CR
Re: Коя банка за ипотечен кредит
06-03-2011 - 21:19:39
що му скочихте на човечеца, бе ... разни хора, разни идеали ...
един предпочита да е роб на хазяйката, друг на банката.
няма идеално щастие.

по темата. пощенска не е банката, към която аз бих се насочил. (високи лихви и такси, такива впечатления имам аз).
макар че като гледам доходите ви и търсеното финансиране, май натам отивате към дървена премия за рисково финансиране, ако някоя банка се съгласи да ви кредитира при точно тези параметри. личното ми мнение искате големичък кредит за тези доходи.

съветът ми е, ако ще теглите кредит, ориентирайте се към заем с вноска не по-висока от 30% от доходите ви.
ясно ми е, че това едва ли ще стигне за нещо повече от гарсониера/двустаен панел 50-60 кв.м., но по-добре да не се изхвърляте, защото си мисля, че на по-голямо и ново жилище няма да успеете да се радвате дълго.

та по темата:
проверете условията в повече банки. не наблягайте само на номиналното число на лихвен процент, което ви рекламират, а питайте:

- как се формира лихвата, плаваща или фиксирана, промоционален при отпускане, ако има, как е впоследствие - размер и начин на формиране.
- питайте за таксите: месечни, годишни, при усвояване, други
- питайте за застраховките живот и имущество, кой ги плаща банката или вие, какво е изсикваоноо покритие, ако вие ще ги сключвате по договор
- питайте за такса предсрочно погасяване собствени средства и рефинасниране
- питайте как се начислява лихвата при просрочие - върху просроюената сума или върху целия дълг.

като смелите цялата информация, която сте събрал, ако още не сте се отказал, скачайте на тази оферта, която ви устройва най-добре.
Re: Коя банка за ипотечен кредит
06-03-2011 - 21:37:03
avatar
Quote
Jim
Quote
qiliev
.....Но трябва да направим такава важна стъпка. Мисля че е дошло времето вече. .....
... И как виждаш бъдещето на Русе? И той като почти всички градове в БГ е с намаляващо население. ............
линк към статия за разликата между наем и заем. Животът под наем излизаше около 2 пъти по изгоден.

Русе е район, който в радиус от 60 км. живеят над 4.500 000 жители. В перспектива, развитието на двата възлови европейски транспортни коридора ( N7 и N9), дават още по-обещаващи възможности за развитие на икономиката на града. Демографски погледнато, много хора от съседните села и близки градчета мигрират към град Русе и съм сигурен, че ако не бе кризата, това би било в момента втория по значимост град в България след столицата - който иска да не ми вярва, който е умен е на ясно !

italinea.net



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-03-06 21:40 от ekoflex.
Анонимен потребител
Re: Коя банка за ипотечен кредит
07-03-2011 - 09:04:00
1) Съберете към 15 000 евро
2) После мислете за жилище

В момента просто не можете да си позболите жилище за 32 000 евро.
Анонимен потребител
Преди да сте направили някоя глупост
07-03-2011 - 09:27:08
[notary.bghot.com]
За 32000 евро нотариалните ти такси са 2400 лева
Да кажем делиш ги на 2 - 1200 лева нотариални такси = 600 евро
За АНИ 2.5% - 800 евро
Такса за усвояване на кредита 1.5-2% - 500 евро
Оценка - 120-150 лева - 70 евро.
---------------------------------------------------------------------
Ето ги вашите 2000 евро.

За да влезеш в апартамента ще ти трябват още поне 3-4000 евро за ремонт.

Т.е. към момента ти трябват 35000 евро от някъде.
Това, което можеш да си позволиш е да плащаш по около 400 лева.
Имаш около 20 евро на месец за застраховки (живот и на имота) и такси за обслужване на сметката ти.
Значи месечната ти вноска най-много може да е 180 евро.
15 годишен кредит (по-дълъг според мен е лудост) при лихва от 7% (което си е доста оптимистично, защото повечето банки имат годишна такса за управление от 0.5-1%, т.е. ти гледаш лихва 7% ама тя всъщност е 8%) и вноска 180 евро дава размер на кредита 20000 евро. Не ти достигат едни 15 000 евро.

Та затова пак ти казвам - събери още 15 000 евро и тогава мисли за жилище.

Тука не става изобщо въпрос дали сега е изгодно да се купува или не, ти просто не можеш да си го позволиш, без да вкараш семейството си в някой филм на ужасите.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход