Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

"Предоговарянето на кредити излиза на мода"

Публикувано от ultrix 
"Предоговарянето на кредити излиза на мода"
13-10-2005 - 13:05:55
[www.dnevnik.bg]

"След като в рамките на последните дванадесет месеца средната ефективна лихва по ипотечните заеми спадна с близо 4 процентни пункта, или с над 30%, на мода излиза тенденцията банките сами да предлагат предоговаряне на условията за старите си клиенти. В сряда от ОББ обявиха, че понижават лихвените проценти за всички съществуващи клиенти на ипотечните си кредити.

"Мениджмънтът на ОББ взе безпрецедентно решение да прехвърли всички свои съществуващи клиенти с ипотечни кредити на новите по-ниски лихвени проценти, предлагани от края на септември 2005 г. Прехвърлянето на по-ниските лихвени нива ще стане безплатно. ОББ е първата българска банка, която предприема подобна стъпка, предлагайки на клиентите си възможност да се възползват от понижаването на годишната лихва по жилищните кредити", съобщиха от банката и допълниха, че банката ще влезе във връзка с всички свои клиенти на жилищни кредити с покана да посетят обслужващите ги клонове. ОББ е един от лидерите на пазара на ипотечни кредити с пазарен дял над 25%, предлагаща заеми за закупуване или ремонт на жилища от 2000 г. От края на септември банката предлага 5.9% фиксирана лихва за първите 3 години за кредити в евро и 8.5% за останалия срок на кредита. За левовите кредити лихвените нива са съответно 5.9% за първата година и 8.75% за останалия период. С други думи, това ще са и лихвите, по които ще плащат всички клиенти на ОББ. За превалутиране обаче ще трябва да се плащат всички такси по отпускането на заем.

Статистиката на БНБ показва, че по същото време на миналата година заем за нов дом се е теглил средно за 12%, докато сега този процент е спаднал на около 8 на сто. Освен това има и клиенти отпреди повече от година, които са взели кредит и при още по-високи лихви - 14% и дори 16%. Последната седмица излязоха предложения, по които лихвата за първата година падна дори под 4 на сто. Логично е при това положение "старите" клиенти да се чувстват ощетени, като плащат повече пари по своите заеми. Със сигурност по-активната част от тях вече се е замислила да теглят заем от друга банка с по-добри условия, като с парите закрият предишното си задължение, по което плащат лихва от примерно над 12% (това е т.нар. рефинансиране).

За да не изпуснат тези свои клиенти, някои банки започнаха да приемат условия за предоговаряне на старите задължения, за да се те в унисон с най-новите лихвени проценти. Логиката е ясна - банките предпочитат да вземат от свой клиент средно 8% вместо досегашните 12, но не и да го оставят на конкуренцията. Освен това покупката на един продукт води до ползването и на други услуги от същата банка, ако клиентът е останал доволен. Банките обаче избягват да популяризират масово, че предлагат предоговаряне, тъй като "старите" клиенти могат на тълпи да отидат да искат по-ниски лихви. А това най-малкото ще "удари" печалбите им.

От кол-центъра на Банка ДСК обясниха, че от 10 октомври се предлага предоговаряне за всички досегашни клиенти, като условията ще са същите, както и за новите кредитополучатели. С други думи - 3.8% за първата година за заемите в евро и 4.9% за тези в левове. Таксата за това ще е общо 220 лв., твърдят още от кол-центъра. От пресцентъра на Банка ДСК уточниха, че може да се предоговаря само срокът, но не и останалите условия по заема. "
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход