Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Застраховки

Публикувано от Анонимен потребител 
Анонимен потребител
Застраховки
12-05-2006 - 14:53:24
Т.к. напоследък многопочнахме да си говорим за застраховки и че една банка предагала застраховки включени така да се каже в кредита, друга ги изсиквала, пък трета само ги препоръчвала реших да понаобиколя застрахователите и да видя колко излизат застраховките.

I. Застраховка Имущество. Обикновено се иска застраховка "Природни бедствия" и "Земетресение". Доколкото ми разясниха "Наводнението" влиза в прородните бедствия. "Земетресението" си е отделна. Застраховката се сключва всяка година. При имуществената застраховка трябва да се имат предвид две неща:
1) банките обикновено искат застраховката да е за 20 до 25% по-висока стойност от сумата на кредита
2) има някакъв минимум под който ако застраховате, при настъпване на събитие ви се изплаща само част от застраховката. С други думи не се препоръчва да застраховате апартамент 100м2 в центъра на София за да кажем 5000 евро. Застрахователите имат някаква табличка дето се казва колко е минималната застраховка за все имот. Не че не може да го застраховата за по-малко, ама не е ясно що за застраховка ще е това.

II. Застраховка "Живот". Тук обикновено се подразбира "Живот, пълна и трайна нетрудостпособност". Обаче има и още една тънкост - тази нетрудостпособност в следствие на какво е - злополука или заболяване. Ако се иска да се включи и "заболяване" цената се качва значително.
Кой трябва да се застрахова?
По принцип трябва да се застрахова кредитополучателя, обаче банката може да разглежда съпругата/съпруга като съдлъжник и на нея/него да се иска застраховка. Да дадем едно примерче - семейство с дете и двамата получават по 500 лева. Искат кредит който ще изплащат с 500 лева на месец. Банката казва - 500 за кредита и да кажем по 100 на калпак да остане стават 800 лева, вие имате доход 1000 (500 + 500) значи ще ви отпуснем заем. Ако само единия се застрахова какво става при смърт или нетрудоспособност на другия - ами семейството остава с 500 лева доход и 500 трябва да връща - е не остават по 100 лева на човек. Ако единия има достатъчно високи доходи че сам да покрие изискванията на банката то може само на него да се прави застраховката "Живот".
При застраховката живот има два варианта.
1. Да си правим застраховка "Живот" всяка година върху остатъка по кредита. Тука трябва дас е имат предвид две неща - това което дължим на банката намалява - т.е. можем да се застраховаме за по-малка сума, ама пък от друга страна нашите годинки се увеличават smiling smiley. Освен това при тези застраховки се искат и маса изследвания които при вариант година за година трябва да се правят всяка година
2. Застраховка за целия срок. При този вариант бумащината и изследванията се правят само веднъж. Застраховката може да се плати също наведнъж или да се "разсрочи" да се плаща всяка година - нещо като вариант 1 ама сумата е фиксирана. Застрахователите предлагат опция ако кредита се изплати по-рано и на кредитоискателя не му трябва повече застраховката да се види какво се дължи и съответно и застраховката да се прекрати.
този втори вариант пак има два варианта в зависимост от това на каква сума сте застраховани
2.1 застраховката е за тов което се дължи на банката. При този род застраховки обикновено ви искат погасителен план за да сметнат застраховката
2.2 застраховката през целия период си е за "цялата" сума.


След всичко това да дам и малко примерчета.
"Имущество" - варира от 0.25 до 0.30%
Орел - 0.30
Булстрад - 0.29
ДЗИ - 0.25
Пак казвам трябва да се има предвид че има долем праг и трябва да се засрахова на 20-25% отгоре

"Живот" (варианта включена нетрудоспособност от заболяване)
Сметката е за кредит от 40000 евро с месечни вноски от 337 евро за 15 години (условията на Сосиете Женерал Експесбанк) на човек на христова възраст smiling smiley
Данните са за застраховка за целия срок:
Орел - 228 евро на година - застраховката покрива остатъка от кредита (иначе година за година май беше към 0.6% ама не съм сигурен дали това 0.6 включва "заболяване" че то при тях оскъпяваще с 50%)
Булстрад - 246 евро - застраховката си е за 40000 евро през целия срок. Ако е година за година първата година е (203 евро)
ДЗИ - 134.67 евро - застраховката покрив остатъка от кредита

Ами толкова от мен - сега сте вие smiling smiley

P.S. малко разсъждения за застраховките "Живот". Не знам точно как е но оставам с впечатлението че при варианта на Орел и ДЗИ когато се покрива остатъка от кредита общо взето нещата стоят така - застрахователят продължава да изплаща кредита вместо теб - то затова и искат погасителния план. При варианта на Булстрад, ако стане нещо застрахователя плаща на банката каквото се дължи, остатъка отива при да го кажем поетично "скърбящата вдовица" и всичко приключва
Re: Застраховки
15-05-2006 - 23:32:12
Много полезна информация - благодаря.Твърде съм далеч от тези неща но от изложеното не става ясно/или поне на мен/какво става с някои подробности.Застрахователя разполага с пълни подробности от прегледа или с общо заключение здрав/и дали искат психо преглед smiling smiley -то щото при някои неща верно човек може да мръдне и да не може вече да плаща/.
Другото,което прави впечатление - само такива застраховки ли се предлагат,при които плащането отива направо при кредитната институция?Има много варианти - но в общия случай"скърбящата" половинка може да има начини да продължи да изплаща заема а да използва парите от застраховката за нещо друго.
Да разбирам ли ,че става въпрос само за остатъка от заема?Все си мислех,че стойноста на живота се определя /да го наречем страшно грубо така/ и приема някакъв паричен еквивалент от например 100 хил.е. и при настъпване на застрахователното събитие,след малко ходене по мъките и разправии,застрахователя трябва да плаща.и то не само остатъка от заема.
Анонимен потребител
Re: Застраховки
16-05-2006 - 08:26:18
1) изследванията са на кръвта като изрично ти казват кои показатели искат. Освен това в Булстрад искаха тестове за СПИН и Хепатит (мисля че и на другите места искат). Прави се и преглед при "доверен" лекар.
2) Банката държи засраховката да е в нейна полза.
3) Както писах при варианта на Булстрад ти си си застрахован за фиксирана сума, а не за остатъка. ама в тоя случай както виждаш застраховката е близо 2 пъти по-скъпа от тази на ДЗИ например.
Re: Застраховки
14-06-2006 - 09:55:48
Булстрад са с най-дебели застраховки, а са същите ИЗМАМНИЦИ, каквито са и другите компаний. При наводненията от миналата година имах щета и до ден днешен не съм получил и стотинка, а ремонта ми излезе над 3 000лв. Оправданието им е че се извършва проверка, а ти ходи ги съди, ако имаш пари де! :g:
Re: Застраховки
02-07-2006 - 10:46:00
avatar
Напарави оплакването си обществено достояние по медиите и ще видиш как за нула време проблема ти ще се разреши. smoking smiley



Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2008-01-17 18:57 от Продавач.
Re: Застраховки
30-07-2006 - 23:49:12
Относно Булстрад и аз си изпатих! Моята застраховка беще каско бонус на автомобила ми и като възникна щека ми изплатиха сума, която нестигна и за половината от ремонта. Колата ми е Опел Астра 2003г.
Re: Застраховки
02-03-2011 - 16:10:17
Застраховката е много полезна,но НЕ си я правете в ING.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход