Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Банките опрощават такси за предсрочно погасяване.

Публикувано от Продавач 
Банките опрощават такси за предсрочно погасяване.
02-12-2008 - 13:50:49
avatar
До края на януари догодина Пощенска банка прекратява събирането на всички такси за частично или пълно предсрочно погасяване на всички видове кредити, отпуснати на частни лица и фирми, съобщиха от трезора. Нулева такса за предсрочно погасяване са успели да договорят корпоративни клиенти и на няколко други банки, уточни Investor.bg. Най-често погасяването на кредит става с рефинансиране от друга банка. Чрез предсрочното погасяване банката ще си осигури финансов ресурс. Обикновено таксата за предсрочно погасяване е до около 4% от размера на погасяваната главница и значително затрудняваше частичното или пълно предсрочно погасяване на кредити. Така битката за привличане на депозити вече се трансформира в битка за предсрочно погасяване на кредити, което е адекватен начин за привличане на ресурс, коментираха финансисти .
Банките могат да стимулират длъжниците си да погасяват кредити и като обявят по-изгоден курс за обмяна на валута, например за евро 1,95583, какъвто е официалният курс и при който курс БНБ обменя по електронен път с банките. Така погасяващият кредита си ще избягва разхода за спред (разликата между оферта купува и оферта продава), който достига до 1-2% и допълнително оскъпява кредита или погасяването му, ако доходите на длъжника са в лева.
Глобалната финансова криза се усети през последния месец вече осезаемо и в България и обемите на кредитиране в страната значително намаляха. Това коментира междувременно председателят на Асоциацията на кредитните консултанти в България Тихомир Тошев. Той посочи, че в резултат на прогнозите за задържане на работните заплати и очакванията за увеличение на безработицата, търсенето на кредити, както ипотечни, така и потребителски, е стеснено. В момента на пазара са останали само клиенти, които разчитат на солидни собствени финанси или които се надяват чрез кредита да осъществят изгодна сделка, каза Тошев. Към тази ситуация се прибавя и повишеното внимание на банките при отпускането на кредити, както и новите лихвени условия, добави той. Според Тошев мерките, които предприе БНБ за повишаване на минималните резерви на банките, са ефективни и навременни, но няма да доведат до понижение на лихвените проценти по кредитите, защото в последните месеци се е увеличила значително цената на банковите депозити, която е от определящо значение и за лихвите по кредитите.

www.monitor.bg

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-12-02 13:51 от Продавач.
Пуснаха кредити при лихва под 8%
02-12-2008 - 14:17:10
avatar
Пуснаха кредити при лихва под 8%

News.dir.bg - 02 Декември 2008, 13:32

Българска банка за развитие (бивша Насърчителна) ще отпуска кредитни линии в размер до 10 млн. евро на търговските банки в страната, съобщиха на пресконференция изпълнителните директори на държавната банка Димитър Димитров и Ангел Геков. Сумата е част от правителствено решение за поетапно капитализиране на Българска банка за развитие с 500 млн. лева с цел минимизиране ефектите на кризата. Първият транш, който ще бъде отпуснат на търговските банки, е на стойност 100 млн. лева. Малките и средни предприятия могат да получат заеми до 1 млн. евро с максимална лихва в размер на 6 месечен Юрибор+4 пункта. Днес стойността на бенчмарка е 3.828%, показва справка във finance.dir.bg, следователно лихвата би била 7.828%. Очаква се обаче в четвъртък ЕЦБ на намали лихвата, което ще повлия и междубаноквата лихва Юрибор. ББР предоставя ресурса на банките при лихва с няколко пункта по-ниска от тази за крайни клиенти, което според Геков е конкурентна цена.
Кредитните линии ще са целеви – за средносрочно и дългосрочно кредитиране, предекспортно кредитиране, както и финансиране на проекти по структурните фондове на ЕС. Средствата ще се предоставят за срок до 10 г и до 3 г. гратисен период. Обезпеченията на заемите и критериите към фирмите ще се определят от правилата на конкретните банки, които ще разпределят заемите, съобщи председателят на Асоциацията на банките в България Виолина Маринова.
17 банки са заявили интерес към първия транш. Те са поели ангажимент да не изплащат дивиденти на майките си в чужбина и да не намаляват нетната експозиция на вземанията си към тях, съобщи Димитров. Целта е предоставеният ресурс да остане в страната.

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Данъчните облекчения за 2009-а
02-12-2008 - 22:48:20
avatar
Данъчните облекчения за 2009-а

Млади семейства с ипотечни кредити ще могат да ползват данъчни облекчения, реши парламентът, който прие на второ четене промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.
Измененията влизат в сила от 1 януари догодина, предаде БТА.
Сумата от годишните данъчни основи ще се намалява с направените през годината лихвени плащания върху първите 100 000 лева по ипотечни кредити на семейства, които имат граждански брак и един от съпрузите е на възраст до 35 години. Ипотекираното жилище трябва да бъде единственото жилище за семейството.
За данъчното облекчения ще се прилагат копия от свидетелството за сключен граждански брак, справка за имотното състояние на кредитоискателите, на договор за ипотечен кредит, погасителен план, заверен от банката кредитозаемател и документи, удостоверяващи направените вноски.
Депутатите отхвърлиха предложението на НДСВ за данъчни облекчения при осъществено право на глас при избори.
Запазват се досегашните данъчни облекчения за дарения към детски ясли, детски градини, училища, висши училища или академии, реши парламентът на второ четене. Проектът, внесен от Министерския съвет, предвиждаше да останат само облекченията за дарения в полза на детски градини, като сумата от годишната данъчна основа на дарителя да се намалява с до пет на сто.
Освободени от облагане ще бъдат и доходите от сделки с акции на публични дружества, извършени на регулирания пазар на ценни книжа във всички държави-членки, както и доходите от лихви и влогове на физически лица и в банки, установени в друга държава- членка на ЕС.
Лицата с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност ще дължат авансово данък за доходи от стопанска дейност или от наем след като облагаемият им доход през годината, намален със задължителните осигурителни вноски, превиши 7920 лева.
Не беше прието предложението на представители на опозицията данъкът върху доходите от стопанска дейност като едноличен търговец да бъде намален от 15 на 10 на сто.
Доходите от дивиденти и ликвидационни дялове ще се посочват в справката за изплатени суми на физически лица не в годината на изплащане на дохода, а в годината, през която е взето решението за разпределяне на дивидента или за начисляване на ликвидационния дял, реши парламентът.

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Банките опрощават такси за предсрочно погасяване.
28-01-2009 - 13:12:10
Високо банково напрежение

Потребителските кредити са най-проблемни, но много скоро ипотеките ще предизвикат силно главоболие в сектора

[businessweek.bg]
Странни "мечти" в главата на Финансовия министър ...............
а ако ни "казва" нещо ?
слова сакрални по време на чума.....или нещо неразбрано от мен...........а от вас ???

[www.profit.bg]

.......................................................................
Който се смее последен......... *ok* *angel*
как беше продължението ??????
--------------------------------------------------------
Re: Банките опрощават такси за предсрочно погасяване.
28-01-2009 - 13:58:32
Фактите, които цитира Продавач са неоспорими. Оспорими са внушенията, дали волни или неволни (заради пенкелер профила на журналистите), потвърждение на което е поста на Джени - "банково напрежение"...
Ето още един факкт - цената на левовия ресурс, разменян на овернайт база измерван с т.нар. ЛЕОНИЯ на 01.12 беше 5.60, на 22.12.2008 беше 5.00 процента. Днес, 28.01.2009 е 3.47 процента. Тогава - на 01.12 юрибора(цената на евроресурса) беше 3.85 на 22.12 - 3.08 а днес е 2.13 %.
Основен принцип на пазарната икономика е че цената пада при повишено предлагане, тоест ако има притеснения за ликвидност на банките тя би следвала да е къде да си наместят парите, а не откъде да вземат, каквото се налага слет прочита на така написаните статии.
Някои търсят под вола теле...
причините за улесняване на процедурата за погашенията изобщо не е така елементарна. Съвсем на друго място е ключа от бараката - РИСКОВИЯ ПРОФИЛ на кредитните портфейли...Там е болката, не ликвидността.
StefanB Написал:
-------------------------------------------------------
> Фактите, които цитира Продавач са неоспорими.
> Оспорими са внушенията, дали волни или неволни
> (заради пенкелер профила на журналистите),
> потвърждение на което е поста на Джени - "банково
> напрежение"...
> Ето още един факкт - цената на левовия ресурс,
> разменян на овернайт база измерван с т.нар. ЛЕОНИЯ
> на 01.12 беше 5.60, на 22.12.2008 беше 5.00
> процента. Днес, 28.01.2009 е 3.47 процента. Тогава
> - на 01.12 юрибора(цената на евроресурса) беше
> 3.85 на 22.12 - 3.08 а днес е 2.13 %.
> Основен принцип на пазарната икономика е че цената
> пада при повишено предлагане, тоест ако има
> притеснения за ликвидност на банките тя би
> следвала да е къде да си наместят парите, а не
> откъде да вземат, каквото се налага слет прочита
> на така написаните статии.
> Някои търсят под вола теле...
> причините за улесняване на процедурата за
> погашенията изобщо не е така елементарна. Съвсем
> на друго място е ключа от бараката - РИСКОВИЯ
> ПРОФИЛ на кредитните портфейли...Там е болката, не
> ликвидността.

----------------------------------------------------------------------
това сигурно е така , но аз като неинформиран по същината бих те попитал неинформирано :
колко струва една банка-която държи пари в чекмеджето !
а колко ЩЕ струва,ако продължи да го прави дълго време ?
не коментирам причините за високия ЛП в БГ , но ако там е 2.5 % къде биха насочили ресурс ?
днес имаше статия за МВФ-предлагат "чудесни" условия за преодоляване.........
не плаща ли цялото земно шарие т.н. криза , в смисъл какви са реалните ни основания за притеснение,ако банките не са български,смятат добре и трябва ДА РАБОТЯТ ?


.......................................................................
Който се смее последен......... *ok* *angel*
как беше продължението ??????
--------------------------------------------------------
Re: Банките опрощават такси за предсрочно погасяване.
28-01-2009 - 14:47:24
Плаща, да при това по-малко тези, които я напомпаха, някои от тях и пари правят под формата на държавни помощи. Тенденцията за пдържавяване предполагам също си я чел - споменаваш за статии.
МВФ може да предлага много неща - това им е работата. не е тук мястото да си говорим какво предлагат, кое е правилно и дали предложеното правилно СПОРЕД ТЯХ някога и някъде е сработило. Слава Богу, с Фонда засега приключихме, не че не подяйства дисциплиниращо у нас навремето, но дали Фонда , дали Ханке или някой друг, тук някой трябваше да сложи ред и това се случи, спорно е дори сред корифеите дали заради или въпреки Фонда..
Никоя банка не държи пари в чекмеджето не знам откъде ти дойде наум. Просто се опитват да ги приберат от отворилата се черна дупка, накъдето постепенно са се запътили голяма част от кредитополучателите. Банките са последните институции, които биха си оставили магарето в калта и разсъждават супер прегматично - по-добре главницата днес отколкото неясно и дали главницатаведно с високите лихви утре или след години. Точно са чазчели, че едва ли повече от 15-20% от хората ще си погасят веднага кредитите, е на тях и това им стига за да си намалят общото ниво на риска в сегашната ситуация, при това всяка банка според собствения си рисков профил на портфейла.
Надявам се да съм ти отговорил понятно.
Re: Данъчните облекчения за 2009-а
29-01-2009 - 10:56:26
Продавач Написал:
-------------------------------------------------------
> Сумата от годишните данъчни основи ще се намалява
> с направените през годината лихвени плащания върху
> първите 100 000 лева по ипотечни кредити на
> семейства, които имат граждански брак и един от
> съпрузите е на възраст до 35 години. Ипотекираното
> жилище трябва да бъде единственото жилище за
> семейството.

Ейй писна ми от тези двойни стандарти, които се прилагат на всякъде.
Значи ако имаш брак облекчения, ако нямаш си плащаш като поп.

Същата работа като със земеделците - ако си земеделец държавата е длъжна да ти дава пари, ако работиш нещо друго държавата и 1ст. няма да ти даде.
StefanB Написал:
-------------------------------------------------------
> Плаща, да при това по-малко тези, които я
> напомпаха, някои от тях и пари правят под формата
> на държавни помощи. Тенденцията за пдържавяване
> предполагам също си я чел - споменаваш за
> статии.
> МВФ може да предлага много неща - това им е
> работата. не е тук мястото да си говорим какво
> предлагат, кое е правилно и дали предложеното
> правилно СПОРЕД ТЯХ някога и някъде е сработило.
> Слава Богу, с Фонда засега приключихме, не че не
> подяйства дисциплиниращо у нас навремето, но дали
> Фонда , дали Ханке или някой друг, тук някой
> трябваше да сложи ред и това се случи, спорно е
> дори сред корифеите дали заради или въпреки
> Фонда..
> Никоя банка не държи пари в чекмеджето не знам
> откъде ти дойде наум. Просто се опитват да ги
> приберат от отворилата се черна дупка, накъдето
> постепенно са се запътили голяма част от
> кредитополучателите. Банките са последните
> институции, които биха си оставили магарето в
> калта и разсъждават супер прегматично - по-добре
> главницата днес отколкото неясно и дали
> главницатаведно с високите лихви утре или след
> години.
Точно са чазчели, че едва ли повече от
> 15-20% от хората ще си погасят веднага кредитите
,
> е на тях и това им стига за да си намалят общото
> ниво на риска в сегашната ситуация, при това всяка
> банка според собствения си рисков профил на
> портфейла.
> Надявам се да съм ти отговорил понятно.
---------------
приемам го за отговор !
ако банка като ПИБ - а тя е на шесто или седмо място в БГ има 51 млн лв НЕТНА печелба (тя няма БАНКА-МАЙКА за доп. ресурс)

какво остава за ГОЛЕМИТЕ банки , те с каква печалба ще затворят 2008 ?????
и ако си прав,че мислят НЕ за лихвите А за главницата - НЕ ТРЯБВА да си прав,твърдейки че са прагматично мислещи !
А ако са прагматично мислещи-калкулирайки само 15-20 % изрядни платци и въпреки всичко КАЛКУЛИРАТ ПЕЧАЛБИ - какво излиза от простата сметка !
А какво ЩЕ правят след три години , при този темп (според теб негативен) - да се стягат за затваряне ??? А защо да чакат три години , ако е толкова зле-да го направят СЕГА !

---------------------
изводи не бих си позволил да правя - не намирам опровержение на въпросите си- помагай да се разубедя (ако считаш че е нужно)


.......................................................................
Който се смее последен......... *ok* *angel*
как беше продължението ??????
--------------------------------------------------------
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход