Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Кредит и инфлация

Публикувано от Слави 
Мисля да изтегля кредит, но още съм в самото начало на тази идея. Тъй като не съм икономист по образование имам няколко въпроса към всички вас. Може би са глупави, надявам се все пак да ми отговорите. Ето ги и въпросите:

1. Имаме 2 апартамента и един гараж. Идеята е да се продадът всички тези неща и да се купи къща или голям етаж от къща на стойност с около 20 000 лева по висока от общия сбор на трите имота. Как се процедира в такъв случай? Защото хем трябва да се продадът старите имоти, хем не трябва да се изпуска желаното ново жилище......хем трябва да се живее някъде макар и временно и т.н. Надявам се разбрахте какво имам в предвид....

2. При изтегляне на кредит за жилище, примерно 20 000лв. се определя за какъв срок ще бъде изплатен и какви месечни вноски трябва да бъдат внасяни за този период от време. Въпроса е: месечните вноски могат ли да се изменят в зависимост от инфлацията за следващите години? Или тя е предвидена? А ако има хиперинфлация както в 1997 г.? Може ли да се получи, че в началото ти определят примерно 10 години по 250лв., а на петата година заради високи нива на инфлацията ситуацията да се промени на 10 години по 680 лв. например?

Моля помагайте confused smiley :]
Анонимен потребител
Re: Кредит и инфлация
06-03-2006 - 08:11:30
1. това което ти трябва е "Мостов кредит"
За повече инфо тука
[banks.dir.bg]
В кратце за какво става въпрос - банката ти дава пари да си вземеш новото, пък ти като продадеш старото и се издължаваш. Какви са предимствата:
- няма нижда да бързаш да продаваш
- след като продадеш банката не ти иска такси, комисиони и т.н. като внасяш парите от продажбата за да покриеш част от заема. За това има определен срок. В смисъл ако се забавиш 2-3 години с продажбата ще трябва да си плащаш таксите.
Какво печели банката: ами вместо да ти даде 20 000 както е в твоя случай тя ти дава да кажем 60 000 за един определен период от време докато ти се оправиш с продажбата.

2. Да могат да се изменят. В момента повече лихви са "плаващи" и се определят като базов лихвен % на съответната банка (който примерно се смята на 3 или 6 месеца) + фиксирана надбавка. Ама това с инфлацията ако стане тебе трябва да те радва не да те плаши. Спомняш ли си кредитните милионери как бързо си изплатиха заемите през 1997 година smiling smiley
Нещо не те разбирам по точка втора. Аз го разбирам така: става хипер инфлация, лева се обезценява примерно 3 пъти. Банките за да не понесът загуба вдигат вноските 3 пъти за да покрият инфлацията. Примерно внасял съм по 200, принуждават ме да внасям по 600. Паралелно с тези процеси заплатата ми се изплаща в лева, а не в долари или евро и съответно и тя се обезценява 3 пъти. Ако съм получавал примерно 300 лева заплата и ще продължа да си получавам толкова, а банката ще иска вече повече.....

Така, че не те разбирам, на какво да се радвам в този случай? :ami:
Анонимен потребител
Re: Кредит и инфлация
06-03-2006 - 17:00:15
Ами аз винаги при заем си правя сметката че освен вноскат акоято плащам си правя и спестявания във валута. При този вариант при обезценка на лева вадя валутата и погасявам наведнъж.
Re: Кредит и инфлация
07-03-2006 - 11:09:14
Определено не си разбрал. Откъде реши, че заплатата ти ще си остане 300лв.? Евентуална обезценка на парите при всички положения води до печалба от твоя страна. Идеята е, че главницата ще се обезцени и каквато и да е лихвата, тя няма да може да компенсира тази обезценка. През периода на инфлация наистина ще плащаш само лихви, но след успокояването на валутата определено ще се израдваш. Представи си, че си изтеглил 20000лв. при заплата от 300лв. При възникване на инфлация, заплатата ти ще се повиши от 300лв. на 5000лв.(примерно), а главницата си остава 20000. При това положение главницата ти се смалява от 67 заплати на 4(четири)!!! И при кредит от 15 години на практика ще го изплатиш за 2-5.
To: Кредитор

Quote

Идеята е, че главницата ще се обезцени и каквато и да е лихвата, тя няма да може да компенсира тази обезценка.

Ето това е нещото което ме смущава. Защо пишеш, че и каквато и да е лихвата тя няма да компенсира?! Няма ли начин да сложат наистина такава лихва, че тя напълно да компенсира?? Има ли някакви граници за плуване на лихвата? Защото ако няма никакви какво им пречи да хакнат такава лихва дето напълно компенсира?

Извинявам се ако досаждам, но просто искам да си изясня напълно нещата... winking smiley
Анонимен потребител
Re: Кредит и инфлация
08-03-2006 - 15:37:02
Идеята е че това което ти дължиш на банката е само главницата, а тя не се променя от инфлацията.
Примерно вземаш 20000 лева заем.

Сега да кажем получаваш 1000 лева заплата.

Утре инфлация всичко * 10. Твоята заплата да кажем с малко закъснение става 7000. Вноската ти по заема била примерно 400 лева. Сега заради голяма лихва станала да кажем 2000 лева. Е плащаш да кажем 10 месеца по 2000 лева и спестяваш по още 2000 лева и на 10-тия месец отиваш и си погасяваш целия заем.

Така са се каже всичко се умножава по 10, ама главницата ти в банката не се умножава по 10. И заема както си щял да го изплащаш 10 години изведнъж се оказва че си го изплатил за 1 година.
Благодаря на всички за помоща smiling smiley

Стефан
Re: Кредит и инфлация
08-03-2006 - 16:53:10
Слави, за илюстрация ще ти разкажа за хипеинфлацията в Европа, - Германия след войната, когато хората влизали в ресторанта, поръчвали и плащали още преди да са им донесли манджата, щото докато я донесат цените скачали и вече следващите плащали на по-висока цена...
Разбираш ли, ти теглиш днес едни кинти и купуваш дълготраен материален актив. Утре идва инфлеция и банката ти вдига само надбавката към ОЛП по договора, но главницата си е тая, дето си я взел и вече си я превърнал в имот.
Ти плащаш лихвите, а имота си го ползваш, при това стойността му се запазва, друг е въпросът че платежоспособното търсене в такива времена като правило спада.

Re: Кредит и инфлация
08-03-2006 - 17:44:31
Прав си - каквото и да ти обясняват имай едно на ум. Банката е по-богата от теб, а има правило, че обикновено по-богатия прекарва по-беднияsmiling smiley Желязна историческо правилоsmiling smiley
Аз лично бих с енадявал да няма хипер инфлация ако имам кредитsmiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход