Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Възможна ли е следната схема?

Публикувано от beroetz 
Възможна ли е следната схема?
21-08-2008 - 14:44:13
Здравейте,

Изправен съм пред следния казус:
Наскоро си харесах жилище - струва 60 хил. евро и очевидно се нуждая от заем 50 хил. евро. Да, обаче с моите доходи, могат да ми отпуснат най-много 25-30 хил. евро. Баща ми има апартамент в друг град, който може евентуално да се ипотекира и остатъка да се покрие с този втори заем.
Въпросът ми е:
Възможно ли е на баща ми да отпуснат заем (чрез ипотекиране на съществуващ имот), с който да се покрие сума по закупуване на нов имот? Ако е възможно, какъв ще бъде заема - потребителски ли? Ако е възможно, какви са условията - освен, че ипотекира имот, ще изискват ли минимални доходи и т.н.?

Ще се радвам да получа компетентно мнение по въпроса. Благодаря предварително.

P.S. Понеже виждам, че във форума влизат и кредитни консултанти. Аз съм от Варна и може и лично да се срещна с някой.

Поздрави,
Пенчо Пенчев
CR
Re: Възможна ли е следната схема?
21-08-2008 - 20:09:54
най-разумния вариант е двамата да кандидатствате заедно за кредита - вие като кредитоискател, а баща ви като солидарен длъжник /поръчител/. така доходите и на двама ви ще бъдат взети предвид.
Re: Възможна ли е следната схема?
21-08-2008 - 20:46:47
Първият въпрос на който трябва да си отговорите е:
"Каква месечна вноска можете да си позволите?" Така че като я плащате да Ви остават достатъчно средства за останалите разходи. Ако не може да си позволите дължимата вноска по кредита не се захващайте изобщо.
С това започвам разговора с всеки мой клиент и досега нямам клиент, който да не може да си плаща вноските по кредита.
Ако правилно сте си задали въпрос имате проблем с дохода, който можете да докажете пред банката. Тогава кандидатствате за кредита заедно с баща си. Получавате един жилищен ипотечен кредит, който е одобрен на база доходите и на двамата. Ако баща Ви е семеен ще се вземе в предвид и дохода и на майката. Ако имате и братя и/или сестри под 18 г. те са членове на домакинството на родителите Ви и също влият върху дохода, който банката ще вземе в предвид за отпускането на кредита.
Не е нужно да се ипотекира друг имот. Обикновено купуваният имот се явява достатъчно обезпечение. Ако само той не е достатъчен, тогава се ипотекира още един имот.
Това е най-евтиния вариант. Потребителските кредити са по-скъпи за обслужване дори когато за обезпечени с ипотека.

КОГАТО КАРТАТА И ТЕРЕНЪТ НЕ СЪВПАДАТ, ВЯРВАЙТЕ НА ТЕРЕНА.
Стара военна аксиома



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-08-21 20:59 от dragula.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход