Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!

Публикувано от paul 
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
23-03-2013 - 03:26:07
Кой е вестникът и университета е без значение. Коментирайте казаното. Колкото до твърдението на Palamud "През 2007 всеки работещ има куп кредити и лизинги....." моля . моля. Който не е бил лаком и не е имал зор, не е теглил кредит. И сега си спи спокойно.
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
23-03-2013 - 07:32:25
Най-страшно е хората да спрат да плащат данъци!


Как ще се оправим при тази дупка в бюджета и няма ли като капак на всичко да ни заплаши и кипърската криза.


Тези актуални за момента опасности помолихме да анализира Лъчезар Богданов, управляващ партньор в консултантската компания "Индъстри уоч".

- Господин Богданов, как ще се справят и служебният кабинет, и редовният, след като фискалният резерв е на санитарния минимум от 4 млрд. лв., а правителственият дълг - 14 млрд.?


- Тези данни не са нещо ново. Това е резултат от четири поредни години политика на дефицит. Но в изпълнението на бюджета съществува цикличност и винаги в първите месеци на годината фискалният резерв пада, тъй като се правят доста плащания, а приходите идват по-късно. Това, което е важно да се отбележи за пореден път, е, че именно това правителство беше изпаднало в ситуация да няма никаква ликвидност и да разчита на милостта на чужди кредитори и на паниката на пазарите. И затова трябва да се поддържа фискален резерв. Преди 2-3 години имаше такъв дебат - дай да похарчим целия резерв, народът гладува, защо ни е резерв. Тази долна граница всъщност показва, че оттук насетне всеки, който иска да прави бюджетен дефицит, трябва да го прави изцяло с вземане на нови заеми. Тази картина не беше позната през 2008-2009 г. - последната година от управлението на Станишев и първата на правителството на Борисов. Тогава можеха да се правят дефицити, които да се финансират от резерва. Не беше нужно нито да вземаш нови заеми и да ги трупаш на гърба на следващите поколения, нито да излизаш на международните пазари и да молиш за пари. Това даваше тогава възможност за глътка въздух, която и двете правителства използваха много умело. Сега такава възможност няма. Когато имаш постоянен дефицит - или вземаш заеми, или свършваш резерва, други възможности няма. Когато искаш да правиш дефицит, няма как да не се притесняваш от състоянието на резерва. Той още ще намалява, защото дефицитът означава, че харчиш повече, отколкото събираш.

- Според думите ви, трябва да се надяваме на приходите в следващите месеци. Може ли те да достигнат такива нива, че да няма притеснения? Като имаме предвид, че дори приходи от най-лесно събираемия данък - акциза, са ниски и недостатъчни?
- Това е последица до известна степен от рязкото увеличение на акциза върху цигарите и донякъде алкохола преди повече от две години, което го направи трудно събираем. Това наистина е проблем, защото, когато акцизът е много висок, контрабандата е печеливша дейност. Не може да се гледат само приходите, те трябва винаги да се сравняват с разходите. В следващите месеци приходите може да са повече, но ако разходите са още повече, отново възниква дефицит, който трябва отнякъде да се покрие. Както виждаме, това няма как да стане от резерва, значи трябва да се вземат нови дългове, ако има кой да ги даде. Защото в началото винаги има кой да дава и много бързо след това, както се видя в други страни, вече трудно се отпускат нови заеми. Оттук насетне трябва да се правят така бюджетите, че да има минимален или нулев дефицит, защото вече няма откъде да се бръкне и да се вземат пари.

- Трябва ли да се вземат заеми, за да се подобри положението? Доколко това е наложително?
- Трябва да е пределно ясно, че и в момента бюджетът е написан с дефицит от над 1 млрд. лева. Тъй като, както стана ясно, фискалният резерв е на минимум, така или иначе българското правителство ще вземе над 1 млрд. лв. допълнително тази година, за да покрие този дефицит. Тук изобщо не става въпрос дали да се взема заем или не, а дали да се вземат още заеми и да се прави по-голям дефицит, или не. Аз не съм сигурен обаче, че тези, които са ни давали кредити досега, ще гледат с добро око на управление, което взема заеми, за да ги харчи по неустойчив начин. Трябва да има икономически анализ, който да показва, че се покрива временна нужда, която след това ще изчезне. И, разбира се, да има гаранция, че заемът ще бъде изплатен. Затова всякакви идеи от рода да се вземат някакви пари и да се раздадат на хората под най-различна форма - било то на малки и средни предприятия, на занаятчиите, на пенсионерите, на бедните, на болните, на болниците и пр., са просто абсурдни. Такъв тип финансова политика ще бъде наказана буквално до седмици и месеци.

- Кое според вас тогава е най-голямото притеснение?
- Те са две. Едното е съвсем краткосрочно и то е за разпад на административната дисциплина, най-вече в приходната администрация. Което може само за няколко месеца рязко да свие постъпленията. Може да е от некомпетентност, глупост, бойкот на настоящето управление за времето на служебното правителство и първите няколко месеца на редовното. Това може сами да си го направим. Ако приемем, че все пак тези хора не са чак такива самоубийци, по-сериозният, макар също краткосрочен риск е, да се блокират инвестиционните процеси в страната. Ако това стане, това ще са още загубени работни места и неполучени приходи.

- Смятате, че има значително оживление в инвестиционната активност?
- Разбира се, за пръв път от началото на кризата през второто полугодие на 2012 г. има реален ръст на общите инвестиции в икономиката. Колкото и парадоксално да звучи, но последните няколко месеца са най-добрите за икономиката през последните четири години. Знам, че звучи крайно, но всъщност точно когато започна да се усеща, че се оттласкваме от дъното, се заговори, че в България има някаква уникална ситуация. Няма такова нещо.

- Има ли опасност т. нар. кипърски данък да бъде налаган отвън и на други държави?
- Първо, никой отвън не е искал такова нещо от Кипър. Това, за което Тройката настоява, е да има самоучастие и на частния сектор в покриване на загубите. Т. е. имаме очевидно загуби, имаме очевидно нужда от спасителен пакет, въпросът е да не дойдат всички пари само от помощи от МВФ, ЕЦБ и ЕК, а да има компенсации, разхвърляни върху частния сектор. Къде ще бъде ударен частният сектор, зависи от спецификата на кризата. В Кипър очевидно проблемът е в изключително раздутия банков сектор, защото кипърските банки привличат (по ред причини, да не влизаме в подробности за банкови тайни, офшорни зони, пране на пари на руската мафия) много депозити. Те нямат друг вид участие на частния сектор, той просто държи пари на сметка. Така че, ако трябва да се поеме някаква загуба, би трябвало тази основна група инвеститори да поемат част от тези загуби. Това е обяснението. От ЕК, ЕЦБ, дори Меркел заяви, че тяхната препоръка е била да не се пипат влоговете до 100 хил. евро, които са държавно гарантирани. Оттук насетне е въпрос на кипърския парламент кого ще реши да обложи и с колко, откъде да се съберат парите. Драмата идва от невъзможността на кипърските политици да се отърват от зависимостта си от банковото и от руското лоби. Това е проблемът в момента. Защото алтернативата е големите инвеститори и вложители да понесат доста по-голяма цена, но това означава да понесат много по-големи загуби заради перачите на пари и други мошеници, които оперират там и които имат силно лоби. Ситуацията в Кипър няма аналог в другите европейски страни.

- Значи смятате, че за България няма опасност?
- Няма логика в България да се прави такова нещо. Да не говорим, че у нас банките имат толкова много капитал, че първите, които ще загубят, ако трябва да се покриват някакви загуби, ще са самите акционери. Разликата е огромна - проблемът на Кипър е, че банките там са толкова декапитализирани, че дори и всичко да загубят, пак няма да могат да си покрият загубите.

- Партиите вече започват да оповестяват предизборните си платформи. Приятно страшно е да ги слушаш - стотици хиляди работни места, помощи за раждането на повече деца, за бедните, увеличение на пенсии. Доколко е възможно това да се случи?
- Ще се въздържа от обстоен коментар, преди да прочета всичко конкретно обосновано. Но ключовото положение, за което ние съветваме политиците, е, когато сядат да пишат тези неща, да не смесват цели с мерки. Понеже искаш нещо да постигнеш, записваш го като мярка, но това всъщност е крайната ти цел. Мярката е как да се случи, т. е. трябва да се обясни с какви действия ще постигнеш желаните хубави намерения. Това е, което много често липсва - няма конкретни мерки. А понякога, когато има такива, няма обяснение и калкулация дали всъщност те ще доведат до търсения ефект. Това не е уникално за тази кампания, не мисля, че има повече популизъм и липса на икономическа логика от коя да е друга кампания преди.



+



500 млн. от ЕС са под заплаха!

Проекти на обща стойност 500 млн. лв. по ОП "Регионално развитие" са високорискови към момента, докато през септември миналата година такива са били договори за двойно по-голяма сума. Това обясни ръководителят на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова. Най-застрашени да не бъдат изпълнени и да загубим парите от ЕС са схемите за енергийна ефективност и оборудване на държавни и общински болници. Както и интегрираните планове за градски транспорт на 7-те най-голeми града, обясни Николова. Това са ключовите схеми, които се нуждаят от най-голямо проследяване. Дали проектите с еврофинансиране са рискови, до голяма степен се опрeделя от това, дали бенефициентът е подписал договор за изпълнение на проекта за строителство, доставка или услуга. Към момента до голяма степен е овладян рискът да бъдат загубени пари, каза Николова.

Вчера е подписан и вторият договор за саниране на блок в София, след като всички собственици са намерили пари за съфинансиране. Вече е готов и вторият вариант на ОП "Региони в растеж" за следващия програмен период 2014-2020 г. Страната ни ще се стреми отново да договори средства за 2 и 3 клас пътища, за което все още се преговаря с ЕК. Доводите ни са, че в България има райони, които не са достатъчно добре свързани, както и че трябва да осигурим достъп до туристическите атракции, обясни Николова. Досега Брюксел е показал, че вероятно ще одобри финансирането на пътища 2-ри клас, но за по-малките шосета все още се водят разговори.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-03-23 07:39 от paul.
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
23-03-2013 - 10:57:40
Не виждам смисъл да се коментира жълтата преса
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
30-03-2013 - 08:30:25
С 23,2% намалява печалбата на банките през февруари, спрямо същия месец на 2012 г., сочат данните на БНБ. Трезорите у нас са спечелили 48,143 млн. лв. през втория месец на настоящата година, докато през февруари 2012 г. печалбата им е възлизала на 62,701 млн. лв.
Така общата печалба от началото на настоящата годината достига 110,9 млн. лв., докато през първите два месеца на миналата банките отчетоха 117,5 млн. лв. чиста печалба. Причината за отчетения спад се крие в свиването на бизнес кредитирането през февруари. Освен това свитото потребление на гржданите, също върви ръка за ръка с по-слабо търсене на нови кредити.

Основната причина за това е отлагането на разходи от страна на бизнеса и гражданите за времето, след като се сформира правителство след изборите, съобщава "Стандарт". Заради застоя в икономиката намаляват приходите на банките от лихви по отпуснатите кредити. За първите два месеца на годината трезорите имат приход от лихви в размер на 760,2 млн. лв., което е спад с 6,4% или 52,2 млн. лв. на годишна база.

Разходите за лихви по депозитите отчитат спад от 3,1% или 11,5 млн. лв. до общата сума от 359,9 млн. лв. Приходите от такси и комисиони на банките нарастват с 15,1% на годишна база и за два месеца възлизат на 147,9 млн. лв. Активите на банковата система достигат 82,8 млрд. лв.



ps: От кого ли ще си ги избият?
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
30-03-2013 - 13:28:40
Е, какво става? Паднаха ли достатачно имотите или още чакате възможност за "червените павета"?

Моля споделете, доволни ли сте от падащите цени? Това направи ли ви юастливи новодомци / инвеститори? Или "няма угодия"?

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
30-03-2013 - 16:23:27
Докато не видя имоти за по една месечна заплата, нема да са успокоя!
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
30-03-2013 - 21:39:54
clap: Имоти на цена 1 месечна заплата е имало винаги ...

Явно търсиш нещо конкретно *sos*
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
02-04-2013 - 11:32:28
S&P вещае тежка година за банките в ЦИЕ!

Българските банки ще са сред тези, които ще се изправят пред най-големи предизвикателства, се казва в доклад на агенцията!


За банките в Централна и Източна Европа предстои трудна година, а пред най-сериозни предизвикателства ще се изправят тези в България, Унгария, Словения и Хърватия. Това посочват в свой доклад анализаторите на Standard&Poors’s.

"Банките в региона вероятно ще продължат да страдат от високия дял на лошите кредити и отписването на лоши кредити, слабото търсене на кредити и свиването на маржовете", предупреждават от S&P в доклада, публикуван миналата седмица.

Сред финансовите институции в Централна и Източна Европа се наблюдават големи разлики по отношение на качеството на кредитите. В тази връзка се отличават Чехия, Полша и Словакия, където банките би трябвало да запазят доброто си състояние през тази година.

Банките в Словения, Унгария, България и Хърватия са в по-слаба позиция. „Ние обаче вярваме, че в повечето случаи качеството на кредитите би трябвало да се стабилизира и да спре да се влошава през тази година“, обяснява анализаторът от агенцията Пол Готие.

От S&P посочват като най-уязвими унгарските и словенските банки, като очакванията са за увеличаване на лошите кредити в двете страни.

Като една от причините за отслабване на банковите системи в ЦИЕ от компанията посочват тяхната свръхзависимост от западноевропейските банки майки за финансиране през последното десетилетие.

Това е бизнес модел, който трябва да бъде променен през следващите две години, тъй като "смятаме, че банковите системи в Централна и Източна Европа ще останат уязвими (към ситуацията в еврозоната) и влошаващата се кредитоспособност на банките от еврозоната", се посочва още в доклада.
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
02-04-2013 - 11:55:59
avatar
S&P вещае тежка година за банките в ЦИЕ!

Българските банки ще са сред тези, които ще се изправят пред най-големи предизвикателства, се казва в доклад на агенцията!


За банките в Централна и Източна Европа предстои трудна година, а пред най-сериозни предизвикателства ще се изправят тези в България, Унгария, Словения и Хърватия. Това посочват в свой доклад анализаторите на Standard&Poors’s.

"Банките в региона вероятно ще продължат да страдат от високия дял на лошите кредити и отписването на лоши кредити, слабото търсене на кредити и свиването на маржовете", предупреждават от S&P в доклада, публикуван миналата седмица.

====================================================================================================================


Стига бе! А какво ще стане с ипотечното кредитиране? А имотите на банките дали ще излязат на пазаря при ЧСИ? С колко още ще паднат цените на НИ? 149 149 149 149 149 149 149 149 149????
Re: Валутен Борд, Инфлация, Дефлация и Цени на имоти!
03-04-2013 - 21:40:10
Всички банки преведоха в срок дължимите годишни премийни вноски във Фонда за гарантиране на влоговете в банките, съобщиха от институцията.

Съгласно Закона за гарантиране на влоговете в банките институциите членове във Фонда трябваше до 31 март на тази година да внесат премийни вноски във Фонда в размер на 0.5 на сто от общия размер на влоговата база за предходната година, определена на среднодневна основа.

Клоновете на банки от Европейския съюз са освободени от плащане на вноски, както и клоновете на банки от трети страни, в които влоговете са гарантирани от системата в страната по седалището на банката при равностоен размер и обхват на покритието.

Алфа банка - клон България, БНП Париба С.А. - клон София, ИНГ Банк Н.В. - клон София и Ишбанк ГмбХ - клон София не участват в българската система за гарантиране на влоговете.

Тези клонове съответно не плащат премийни вноски към ФГВБ, тъй като по силата на европейските изисквания защитата на депозитите се осъществява от системата в страната на банката майка.

Годишните премийни вноски за 2013 г. на банките членове са в размер на 246.2 млн. лева. След превеждането им средствата на фонда възлизат на 1.828 млрд. лева, заявиха от УС на Фонда.

Натрупаните във фонда средства са предназначени за изплащане на гарантирания размер на влоговете на граждани и фирми в случай на банков фалит. Размерът на гаранцията по влоговете е 196 000 лв. на едно лице в една банка, като са гарантирани влоговете на физически и юридически лица в левове и в чуждестранна валута.


ps: Спете спокойно влогари!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход