Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Фактор ли са цените на петрола за цените на имотите?

Публикувано от paul 
Re: Фактор ли са цените на петрола за цените на имотите?
23-11-2012 - 12:51:57
За интервала от началото на 2012г. до края на август 2012г. спрямо същия интервал през 2011г.
1)
- за съжаление вносът в ЕС от Русия се е повишил с 5.7 милиарда евро (от 133.4 милиарда евро до 139.1 милиарда евро)
2)
- добрата новина обаче е, че вносът в ЕС на енергийни продукти се е увеличил с 38.9 милиарда евро (от 320.4 милиарда евро до 359.3 милиарда евро)


[epp.eurostat.ec.europa.eu]
Re: Фактор ли са цените на петрола за цените на имотите?
08-03-2013 - 18:53:51
Увеличението на потреблението на развиващите се държави ще окаже силен натиск над цените на петрола до края на десетилетието, като котировките на марката Brent може да се покатерят до 270 долара на барел към 2020 г., прогнозират анализатори от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.


Основание за тяхната прогноза е прогнозираното увеличено търсене от страна на Китай, Индия и Индонезия, което ще оказва по-значително влияние върху цените, отколкото това на развитите държави.

Експертите напомнят, че от 2000 до 2010 г. бе отбелязано съществно повишение на глобалното потребление, въпреки подобренията в енергоефективността. Сред основните причини за това е продължаващото увеличение на световното население, както и подобряването на показателя БВП на глава от населението в развиващите се държави.

Според ОИСР, в краткосрочна перспектива търсенето ще остане стабилно, а по-съществени промени можем да очакваме в средносрочен и дългосрочен план.

Сценарият за по-умерен ръст на котировките може да стане реалност единствено ако чувствително се наруши настоящия баланс на доставки и потребление, като например въвеждането на повече алтернативни енергийни източници.

В същото време, експертите напомнят, че разходите на добивните предприяия нарастват, тъй като най-леснодостъпните ресурси са изчерпани.

Според Международната енергийна агенция, за периода 2000-2010 г. средствата, влагани по разработките на нови местонаходища, скачат двойно.

Фактор, който би могъл да задържи ескалацията на цените, би било по-бавното от очакваното възстановяване на глобалната икономика, отбелязват от ОИСР.
Re: Фактор ли са цените на петрола за цените на имотите?
06-06-2013 - 14:48:56
Най-много енергия в България харчи сектор Транспорт, а не в домакинствата, твърдят от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт. Според данни от проучване, 33% от общото енергийно потребление се пада на транспорта, докато домакинствата консумират 27%.
Доклад на ЕС от настоящата 2013г. говори, че България е една от държавите с липсваща стратегия относно енергоефективността в транспортния сектор на национално ниво.

Общата оценка за България по критерия „амбициозност на представената политика” е „по-скоро ниска”. В транспортния сектор се споменава нуждата от подобрение на обществения транспорт, както и от подобряване на управлението на мобилността.

От всички потребителски сектори в доклада, експертите виждат най-голям пропуск от гледна точка на енергийната ефективност при транспорта.

Важно е да се отбележи, че страни с много добре развит обществен транспорт, се критикуват най-вече по отношение на транспорта и смятат, че не е направено достатъчно в този сектор.

Във Великобритания, където железниците са приватизирани, експертите коментират, че липсва съгласувана политика по отношение на обществения транспорт и автомобилите все още са водещи.

Те посочват, че цената на железопътния транспорт е твърде висока и няма стратегия за нейното понижаване.

Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт смята, че в България продължава да се развива най-енерго неефективният транспорт – автомобилният и строителството на аутобани, което ни поставя в тежка зависимост от вноса на горива и прави нашата икономика неконкурентноспособна, а държавата и гражданите продължават да обедняват, заради високите външни разходи, които плаща цялото общество.
Re: Фактор ли са цените на петрола за цените на имотите?
19-06-2013 - 15:54:48
Световната банка предупреди, че глобалното затопляне може да причини сериозни трудности, които ще усети цяло едно поколение, като най-опустошителни ще са последиците за Африка и Азия, съобщи БГНЕС.

"Докладът представя тревожен сценарий за дни и дори години", заяви президентът на Световната банка Джим Йонг Ким. "Учените ни казват, че затоплянето на света с 2 градуса по Целзий през следващите 20-30 години може да доведе до недостиг на храна, безпрецедентни топлинни вълни и циклони", заяви той.

Затоплянето може да достигне 4 градуса по Целзий през този век, ако не се предприемат краткосрочни действия и допълнителни ангажименти за намаляване на емисиите от парникови газове.

В доклада, поръчан от Световната банка, учени от цял свят обръщат специално внимание на рисковете от изменението на климата за държавите от Субсахарска Африка, Югоизточна Азия и Южна Азия, които са дом на някои от най-бедните хора в света.

Необичайните и крайни топлини в трите региона ще намалят производството на растителни култури и ще доведат до масов недостиг на храна.

Световната банка е удвоила инвестициите си в климата на 4,6 милиарда долара през фискалната 2012 г.
Re: Фактор ли са цените на петрола за цените на имотите?
20-06-2013 - 14:25:41
Електроенергията ще поскъпне драстично в средносрочен план, ако сега
цената й падне.



Това заяви председателят на Конфедерацията на работодателите и
индустриалците в България Огнян Донев.“Работодателската организация
настоява за предсрочни избори, за да се премахне непрозрачното
управление на правителството, което само формално е експертно, а
реално е „на третата политическа сила у нас, смята Огнян Донев. -
Бизнесът се противопоставя на увеличението на минималната работна
заплата. Ако няма работеща икономика, каквито и спешни мерки да се
вземат, те няма да доведат до трайно решаване на проблема с
безработицата и дори напротив - могат да го задълбочат.”

Според Донев настроението и на малкото останали чужди фирми у нас е
“катастрофално”.

“Голяма част от плана “Орешарски” цели „гасене на пожар”, а не
подобряване на бизнес средата у нас, категоричен е Огнян Донев. -
Мерките ще бъдат за сметка на фирмите, а минималното поевтиняване на
тока ще доведе до средносрочно драстично повишаване на цените на
електроенергията, което нашите членове се притесняват, че ще направи
българското производство неконкурентоспособно.”

Работодателската организация не се притеснява от проверките на
офшорните фирми в Кипър или от наредбата за парите на държавата в
банките. Основното притеснение обаче е непрозрачността.

Огнян Донев бе категоричен, че ускореното възстановяване на ДДС и
разплащането на държавата с фирмите е добра мярка, но това не променя
цялостната картина на ситуацията у нас. Той допълни, че бизнесът от
години настоява за облекчаване на административната тежест, но досега
е получавал само обещания.
Re: Фактор ли са цените на петрола за цените на имотите?
25-07-2013 - 09:10:22
На дъното: Българинът купува с 1 заплата 218 литра бензин, в Люксембург - 2 300!!!

В Европа през първата половина на 2013 г. се наблюдава разнопосочно движение на цените на бензина. Това става, въпреки че към средата на годината се забелязва повсеместно понижение на горивото в следствие на поевтиняването на петрола, отчитат от „Риа Рейтинг“.
Ако се вземе нивото на средната работна заплата най-много литри бензин могат да си позволят жителите на Люксембург – 2300 литра на месец. На второ място се нарежда Норвегия. Там хората със своите доходите могат да си позволят 2,2 хил. литра гориво. Тройката на най-платежоспособните, що се отнася до закупен бензин, се допълва от Великобритания. Същевременно България се нарежда на дъното сред европейските страни.

Най-малко бензин със своята средна работна заплата могат да си позволят българите – само 218 литра тип А-95 на месец. На опашката по покупателни възможности са още хората от Украйна и Румъния. Гражданите в Русия могат да си позволят 753 литра на месец, а страната се нарежда на 16 място от 32 наблюдавани държави. Най-голямото поскъпване на бензина на Стария континент е регистрирано в България и Финландия. У нас и в скандинавската страна ръстът в цената е в размер на 2% от началото на годината, отбелязват анализаторите. Русия се нарежда на шесто място по поскъпване на бензина – 6% увеличение на цената. Бензинът А-95 поевтинява с 4% във Великобритания и Полша, а с 3% в Литва. Според статистиката за месец юли най-скъп бензин тип А-95 се купува в Норвегия – 3,59 лв. за литър, а най-евтин в Беларус.

Същевременно в някои страни в Европа дизеловото гориво излиза по-скъпо от бензина. Макар е не с много, то е по-скъпо във Великобритания, Русия и България. Най-голямата разликата в полза на дизеловото гориво се наблюдава в Холандия, Дания и Гърция.
Re: Фактор ли са цените на петрола за цените на имотите?
31-07-2013 - 08:18:58
700 милиона лева са задълженията на БДЖ към днешна дата!!!

Това призна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов в Стара Загора. Той беше в града по покана на кмета Живко Тодоров, предаде Дарик.

175 милиона лева са просрочените задължения на БДЖ в момента, призна министър Папазов. Задълженията към кредиторите са в размер на около 450 милиона лева. Над 100 милиона лева е дългът към Национална компания „Железопътна инфраструктура". Министерството обаче има сериозна оздравителна програма, гарантира Данаил Папазов.

„Не искаме да разпространяваме тази оздравителна програма не за друго, а защото има страшно много специалисти в България, които дават акъл. Ние акъл не искаме в момента. Искаме помощ от банките, искаме помощ от Световната банка, искаме помощ от специалисти, които могат да дадат акъл в това направление. Не искаме да се коментира в пространството какво се прави в БДЖ не защото искаме да крием някаква информация, а защото много се спекулира", каза министърът.

Той гарантира, че съкращения няма да се правят, но намаление на персонала ще има. На местата на хората, които се пенсионират, няма да бъдат назначавани нови, ще се пренасочват кадри от компанията, обясни Папазов.

Той отхвърли и възможността на този етап да бъдат увеличени билетите за влак. Министърът потвърди, че в лошо състояние е и другото голямо държавно дружество – „Български пощи". От няколко дни там има ново ръководство, което трябва да изработи оздравителна програма.

PS: Населено място без железница разчита само на горива!
Re: Фактор ли са цените на петрола за цените на имотите?
01-09-2013 - 20:28:10
В следващия анализ Брандън Смит от Alt Market предлага една сравнително проницателна статия, каквато някога сте чели, за потенциалната поредица от събития, които могат да възникнат през следващите няколко години. В статията се описва как стъпка по стъпка световният елит поставя “шахматни фигури”, показани са последствията за всеки един от нас, и това, което можем да направим сега, за да се предпазим от неизбежния глобален срив, който вече е стартиран. Едва ли има някакво противодействие в личен план, но все пак всеки може да прецени как да минимизира щетите за себе си и семейството си… Това се посочва в предговор на редактора на SHTFplan, публикувал материала, цитиран от 30dumi.eu.Глобалната криза

В продължение на много години в Alt Market ( и Neithercorp.us ) старателно разяснявах най-вероятния начин за разпадане, който ще се реализира в Съединените щати. Много важна част от този анализ е икономическата дестабилизация, причинена от загубата на статута на долара като световна резервна валута и петродолар.

Също така, аз винаги ясно посочвах, че финансовата криза няма да бъде събитие, което се случва в ситуация на политическо затишие или вакуум. Централните банки и международни финансисти, които създали нашият настоящ и развиващ се колапс, няма да позволят разрушаването на икономиката на САЩ, доларът , или глобални пазари, да се случи без събития – маскировки, предназначени да скрият вината им. Те се нуждаят от нещо голямо.

Нещо толкова голямо, че средният гражданин да обезумее от страх и да се потопи в тотално объркване. Фокусите с дим и огледала ще бъдат толкова осезаеми и съкрушаващи душите на хората, че ще оставят огромна част от хората по света хипнотизирани и безпомощни да разберат корена на кошмара, който ще се разкрива пред тях. На Елитите им трябва изфабрикуван Апокалипсис.

Включва се Сирия …

Предупреждавах за сирийската крайъгълна точка от много дълго време. Договорът за взаимна отбрана на Сирия с Иран, нейните тесни връзки с Русия, руската военноморска база на крайбрежието на страната, руските модерни оръжия в арсенала и, близостта на страната до уязвимите морски пътища на петрола, всичко това прави сирийския народ перфектният катализатор за глобалната катастрофа .

Гражданската война в Сирия се разпространи в съседни страни като Ирак, Йордания и Ливан, и ако погледнем фактите обективно, цялата война е продукт на тайни операции от страна на САЩ и техните съюзници .

САЩ обучаваха, въоръжаваха и финансираха бунтовниците, като използваха оперативни лица от Ал- Кайда. Саудитска Арабия изпращаше пари и оръжия. Израел помагаше на бунтовниците като използваше въздушните удари вътре в границите на Сирия (дори ако това да означава, че израелското правителство значително е подпомагало своите предполагаеми смъртни врагове) .

Тази война нямаше да се случи днес, без специалните усилия на Запада. Точка.

Извън краткото обсъждане на сирийското въстание, може да се открие организацията на чудовищата. Морално пропаднали типове и такива за мокри поръчки, чиито престъпления са добре документирани, включително масовите разстрели на невъоръжени войници в плен, изтезания и обезглавяването на невинни цивилни, осакатявания и канибализъм на трупове, както и институционална религиозна тирания срещу уплашените жители. САЩ създадоха и освободиха тези демони, а сега хората молят Белия дом да ги подкрепи със силата на оръжието.

Но каква е целта … ?

Целта, аз мисля, че е радикална трансформация на политическите, икономически и социални системи в света. Целта е да се създаде силен страх, страх, който може да се използва като капитал за закупуване на това, което глобалистите наричат “нов световен ред”. Сирия е първата плочка от домино в дълга верига от бедствия, които Rand Corporation (основният “мозъчен център ” на САЩ) понякога наричат “проверка”.

Докато пиша това, администрацията на Обама насочва военноморски и сухопътни сили към необходимото място и се опитва в мъчителен патетичен маниер да убеди американската общественост, че 90% от нас мислят “погрешно” и, че нападение срещу Сирия, в действителност, е необходимо.

Изглежда, че този естаблишмънт е решен да включи тази верижна реакция и ускорението на глобалната криза. Така че, ако има удар, какви събития можем да очакваме през следващите няколко години ? Ето краткото им изложение… …

1 ) Много съюзници на САЩ ще се въздържат от пряко участие в нападението срещу Сирия. Обама ще продължи едностранно (или с продължаващата подкрепа на Израел и Саудитска Арабия ), което ще фокусира дори повече внимание върху САЩ като основна причина за кризата.

2 ) Обама ще се опита да смекчи обществения отзвук, ограничавайки се с ракетни атаки, но тези атаки ще са много по-неефективни в сравнение с предишните войни в Ирак и Афганистан .

3 ) Забранена за полети зона няма да се подготви, но военноморските сили на САЩ ще се стремят да останат извън обсега на руските ракетни технологии от високо ниво, които се намират в ръцете на Сирия, и това ще удължи времето за отговор на сирийските военно-въздушни сили и ще направи отговора по-труден. Очаквайте още повече жертви в американския флот и военновъздушните сили отколкото в Ирак и Афганистан.

4 ) Иран незабавно ще изпрати войски и оръжие в подкрепа на Сирия. Сирия ще изумява с различни бойни сили, които ще се борят по идеологически причини, а не за чиста политика и граници. Битките ще се разпространят и в други страни, тайно и открито, както във Виетнам.

5 ) Израел, вероятно, ще бъде първата страна, която ще изпрати официално сухопътни войски в Сирия (а може би и Иран), позовавайки се на липсата на ефективност на въздушните удари на САЩ. Американски войници ще ги последват скоро след това.

6 ) Иран ще затвори Ормузкия проток , потапяйки няколко товарни кораби в тесен провлак, и ще насочва ракети към всички водни съдове, които ще се опитат да изчистят прохода. Износът на суров петрол през пролива Ормуз ще спре в течение на няколко месеца, ще има 20% намаление на доставките на петрол в света за една нощ.

7) Египетската гражданска война , която в момента се вихри, но е игнорирана от големите медии, ще се взриви поради повишения гняв към присъствието на САЩ в Сирия. Суецкия канал ще стане опасна опция за доставка на износителите на петрол. Много ще предпочитат да пътуват в региона покрай Африканския рог, които ще добавя към времето за доставка две седмици и ще увеличи разходите за транспорт на нефт.

8) Саудитска Арабия ще види въстанието, което тлее под повърхността в продължение на много години.

9) Цената на бензина ще се увеличи значително . Аз предсказвам 75 % -100% увеличение на цените за 2-3 месеца, след атака срещу Сирия.

10 ) Транспортът ще е скъп, ако не и невъзможен, поради високата цена на бензина. Малкото, което в нашата икономика все още процъфтява, поради спускането на долара ще приключи. Покупките на жилища ще паднат дори повече, отколкото преди, поради изключително високата цена на разходите, необходими за пътуването на семействата.

11) Русия ще заплашва с ограничаване или спиране на износа на природен газ за ЕС, ако в него се опитат да се присъединят към агресията на САЩ срещу Сирия. ЕС ще отговаря на условията, поради зависимостта си от руските енергийни доставки .

12) Русия ще позиционира военноморски сили в Средиземно море, за да окаже натиск върху САЩ. Имам чувството, че възможността Русия да влезе в пряка конфронтация със САЩ е ограничена, най-вече защото страни като Русия и Китай не им се налага да влияят върху САЩ със силата на оръжието за да им нанесат болезнен удар.

13) Китай и Русия най-накрая ще обявят решението си да се откажат от долара напълно като резервна валута в света. Този процес започна през 2005 г., а в световен мащаб банките са напълно наясно с това в продължение на много години .

14) Тъй като Китай е номер място в износа и вноса в света, много страни ще последват примера и ще се откажат от долара в двустранната търговия. Стойност на долара ще се взриви. Китай, Русия и войната в Сирия ще бъдат обвинени за това, а глобалните банки, включително Федералния резерв ще бъдат игнорирани като реалните виновници за падането на долара.

15 ) Комбинацията от високи цени на енергията и обезценяването на долара ще удари цените на дребно. Трябва да се очаква удвояване на цените на всички стоки. Погледнете как много вносни продукти започват да изчезват от рафтовете.

16 ) Броят на бездомните ще расте експоненциално заради съкращения в социалните програми, а талоните за храна ще са неизбежни. Въпреки това благосъстоянието няма да изчезне, то само ще се “коригира” за да съотвтества на различните цели. Бездомните ще бъдат третирани като престъпници. Мобилни вилнеещи банди от безработни и скитници, както по време на Голямата депресия, сега , в настоящата криза, няма да има. Държавните и федералните агенции ще провеждат политика на “далеч от очите, далеч от сърцето” по отношение на бедните, като ги карат да влизат в “приюти за оказване на помощ” или в други бюрократични устройства, конструирани за устройване на бездомните. Те ще бъдат принудени да приемат статут на бежанци, което ще ги направи напълно зависими от федералните помощи, като федералните затворници.

17) Терористични атаки (под фалшив флаг или по друг начин ) ще се разпространяват като горски пожар. Израел ще бъде много податлив на тази тактика. САЩ ще видят поредица от атаки, включително кибератаки срещу инфраструктурата. За това ще бъдат обвинени поддръжниците на Сирия, и това ще се случва, независимо от доказателствата. The White House ще стане авторитарна институция с широки правомощия, включително с използване на укази, Патриотичния акт , NDAA и други инструменти.

18) Военно положение не може дори да бъде официално обявено, но по улиците на Америка ще се чувстват така, сякаш е състояние на война и не по-малко .

19) Фалшиви парадигми ще заместят основните ценности, тъй като този естаблишмънт ще се стреми да разделя американския народ. Конфликтът ще бъдат оцветен различно : мюсюлманите ще тръгнат срещу християните, черни срещу бели, бедни срещу богати (но не и срещу най-богатия елит, разбира се). Активистите на Движението за свобода ще бъдат етикетирани като “предатели” и обвинени в “подкопаване на авторитета на държавата” по време на криза. Неоконсерваторите ще хвърлят цялата вина върху Барак Обама. Неолиберали ще обвиняват консерваторите в “разкол”. Активистите от Движението за свобода ще отбележат, че и двете страни са марионетки на една и съща клика на международните банкери (Кабала ) и ще бъдат обозначени като “предатели” отново. Елитът ще се опита да насочи гнева на американците един към друг .

20) Апаратът на Министерството на националната сигурност ще премине изцяло с действията си в рамките на страната, той ще бъде напълно фокусиран върху “вътрешните врагове. ” Правомощията на TSA (Transportation Security Service) ще бъдат разширени върху магистралите и улиците на града. Местната полиция ще премине изцяло на подчинение федералните. NORTHCOM ще изпрати войници по границите на САЩ, където ще трябва да се справят с по-стабилната една четвърта част на страната . Тоталитаризмът ще се превърне в норма.
Re: Фактор ли са цените на петрола за цените на имотите?
07-09-2013 - 09:18:45
"Бюджетът е под заплаха заради енергийни дивиденти, ще се търси отлагане на евроангажименти поради страх от „шоково поскъпване" на тока. Пълен анализ за проблемите в електроенергетиката, газоснабдяването и възобновяемите източници, за състоянието на договорите в енергетиката и за причините отрасълът да е в настоящата криза ще трябва да се изготви и представи пред парламента до три месеца". Това казва днес в парламента министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от „Преса“.

От разменените реплики стана ясно, че сегашният дефицит в системата от 2 млрд. лв. може да нарасне с още 1 млрд. лв., ако не се вземат мерки за компенсиране на разликата в цената на тока от възобновяемите енергийни източници и тарифите, по които се продава на бита.

Такива обаче се очертават най-рано в края на май догодина, когато трябва да се разработи новата енергийна стратегия, и не е ясно дали ще може да заработят преди регулаторния период за определяне на цените на тока за бита и производители и доставчици на ток.

До девет месеца той ще трябва да разработи и проект за нови стратегии за развитие на енергетиката и за енергийната ефективност до 2020 г., с които да се „ребалансира" секторът, да посочи дали ще се закриват мощности и да каже, по думите на Стойнев, „край на различните интереси в енергетиката и системата да започне да работи за хората и за бизнеса".

Цитирани бяха множество познати вече числа за печалби и загуби на държавните енергийни дружества - изкуствени или истински, употребени от съответната политическа сила по удобен за нея начин. Констатирайки катастрофичното състояние на държавната енергетика, нито сегашните, нито предишните управляващи поставиха под съмнение популиските си решения за намаление на цената на тока - веднъж през март (при ГЕРБ, под натиска на протести) и втори път през юли, когато и новата власт реши да печели народната любов с „евтин" ток.

Дългосрочните задачи на министър Стойнев бяха възложени в момент, когато около сградата на Народното събрание хиляди протестиращи отново искаха оставката на правителство и предсрочни избори до края на годината.

Общата задлъжнялост на дружествата на „Българския енергиен холдинг" в момента надхвърля 5 млрд. лв., голяма част от които обаче са междуфирмени и на практика групата е изпаднала в „кръстосани фалити", по думите на председателя на енергийната парламентарна комисия Рамадан Аталай от ДПС.

Той предложи „да се помисли как да се регулира ръстът на ВЕИ и да се поиска от Европейската комисия отлагане на ангажимента на страната ни за 16 на сто дял зелена енергия".

PS: А имотКите ще си стоят ли по-старому?*huh*
Re: Фактор ли са цените на петрола за цените на имотите?
11-09-2013 - 08:29:25
Газът за автомобили може да поскъпне шоково от 1 януари заради петкратно увеличение на акциза. Това е заложено в законопроект на финансовото министерство за промени в Закона за акцизите, съобщава bTV.
Сега за гигаджаул метан акцизът е 85 стотинки. А от Нова година ще стане 5 лева и десет стотинки.

От финансовото министерство обясняват пред телевизията, че акцизът се вдига заради изпълнението на евродиректива. Възможно е повишението да не влезе в сила от догодина, ако Европейската комисия одобри искането ни за отлагане.

Законопроектът предвижда по-висок акциз и върху природния газ, когато той се ползва като гориво за отопление. Вместо сегашните 10 стотинки на гигаджуал, потребителите вече ще плащат 60 стотинки акциз.

Търговците на гориво веднага изчислиха, че при такова повишение, килограм метан за автомобили ще поскъпне с 25-30 стотинки. Вместо сегашните 1.80 лева горивото ще поскъпне до 2.10 лева.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход