Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

На какво разчитат баМките?

Публикувано от Шльокер и 3/4 
Анонимен потребител
Re: На какво разчитат баМките?
13-11-2010 - 09:58:19
Quote
valsodar
Ами то нали знаеш, кои ще се окажат най-големите губещи на пазара в този случай - банките естествено.

Банката винаги печели smiling smiley
Старо правило от хазарта
Re: На какво разчитат баМките?
13-11-2010 - 10:02:37
avatar
Тинки, това правило иди и го кажи на тия, де банките им фалираха

А и "банката" в играта на 21 или ролетка е нещо съвсем различно.

- Как е, как е, продават ли се имотите?
- ... миииии продават се ..., ама не се купуват нещо?!!
Re: На какво разчитат баМките?
13-11-2010 - 10:31:44
Quote
Svetlio

Много от банките в щатите, тикво, фалираха първо, защото нямаха никакви правила за кредитиране, второ, защото нямаха изградена качествена система за оценяване (ако изобщо са оценявали) и трето (най-важното), защото там банките се задоволяват изцяло и само с ипотекираното имущество, за разлика от практиката на европейските банки.

Нашите банки, европейските, умнико, имат вземане, което не е ограничено до ипотекираният обект и дълга на длъжника съответно може да излезе много извън рамките на ипотеката. Длъжниците тука са солидарни с цялото си имущество. Ама ти си куха лейка и понеже не си прочел скоро в някоя статия за това е съвсем естествено (а имайки и в предвид капацитета ти) да имаш групави и посредствени съждения. На олигофренското ти запитване „нашите банки по-хитри ли са от американските“ - ами явно да smiling smiley Тук има предпоставка дори, банката да стане собственик (без значение лично тя или неин сателит или друго) на даден имот на значително по-ниска цена от самият дълг на платеца, това в щатите просто няма как да се случи.

Съвсем реално тя може да придобие имота на длъжника на безценица (поради падащите цени), от който в последствие ще реализира печалба, като същевременно си запазва „актива“ от същият до изчерпване на дълга, който пък няма как да загуби стойността си, плюс всичките такси, лихви, евентуални предоговаряния и прочие.

А в България това червеното не се случваше. :]

Солидарни са длъжниците, но те нямат друго имущество. Тези които са теглили ИПОТЕЧЕН кредит, какво друго имущество ще имат?
Ако ги уволнят и им спре заплата, имат точно нищо. Обикновенно нямат и спестявания, защото са ги "инвестирали" в имота.

Това с придобиването няма да става често, защото при заем от 100 000 и продажба на имота на фиктивна цена 10 000, банката трябва да отпише разликата ВЕДНАГА.

Значи плаща ти веднъж 100 000, когато дава заема.
Втори път пак плаща, защото е в графа лоши кредит и трябва да се отпише разликата между 100 000 и 10 000, защото го продава на загуба. И кво стана има евтин "счетоводно" апартамент, но го е платила повече от 100 000.

Наистина ще има да взема от длъжика, но той вероятно няма нищо вече. winking smiley

Да приемем, че аз бъркам нещо в сметките и не разбирам. И че банките са по-хитри и са открили някаква скрита вечна далавера. Доказателството, че тази операция е неизгодна е, че не я правят. А доказателство, че не я правят, е че още не се е чуло за такъв случай. Мислите ли, че ако на някой длъжник му продадат апартамента, който струва 100 000, за 10 000 и го накарат да връща още 90 000 плюс да тече лихва на тези 90 000, нямаше да опищи медиите.



Редактиран 5 път(и).Последна редакция на 2010-11-13 11:00 от javcho.
Re: На какво разчитат баМките?
13-11-2010 - 10:46:51
Който пак не ми вярва да пита счетоводител.

Може пък да повярва на това:

http://www.capital.bg/biznes/finansi/2010/11/12/992512_razpadut_na_imperiiata/

Неочакваната активизация на ОББ

По принцип банките избягват да разпродават толкова масирано имотите на неплащащите си длъжници по няколко причини. Първо, ако те признаят кредита за необслужван, трябва да отчетат обезценка, което влошава портфейлите и резултатите им и може дори да ги изведе на загуба. Второ, така банката владее имоти (а често и машини и съоръжения), които при слабото търсене вследствие на кризата трудно могат да се пласират на желаната цена. И трето, самите разпродажби натискат надолу цените на активите, ефектът от което се връща отново върху тях - като намалява стойностите на обезпеченията им и като създава трудности и фалити сред другите им големи клиенти - строителните предприемачи.

На този фон поведението на ОББ е необичайно и показва, че вероятно всякаква други опити за диалог са били неуспешни. Заемите за "Мостстрой" и ЖИХД дори са предоговорени в края на 2009 г., като плащането им е било отсрочено за края на май 2010 г. Според предадения в БНБ отчет на ОББ за деветмесечието от началото на годината банката е обезценила фирмени кредити за 165 млн. лв. Не е известно каква част от тях са от фирмите на Божков, тъй като някои от тях ще влязат в последното тримесечие. Сумата от вече обявените продажби на обезпечение и възбрани само от изброените фирми е 112 млн. лв., което е доста.

Тъй като отделните кредити са сравнително малки по размер (до 10 млн. евро), но общата експозиция към бизнеса на Божков е голяма, е много вероятно и те да са давани от българския мениджмънт на ОББ, без да са съгласувани с гръцката банка майка NBG. В такъв случай е възможно сега продажбите да са продиктувани точно от решение на гръцките собственици. За това говори и фактът, че ОББ е започнала големи разпродажби и спрямо други длъжници.

Каквато и да е причината, този път новините са доста по-страховити и то не само за борсовите спекуланти и Васил Божков. Този път е време за размисъл: ами ако и другите банки започнат да действат така...



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2010-11-13 11:12 от javcho.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход