Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Закон против спекулата с НИ

Публикувано от gogolcho 
Закон против спекулата с НИ
15-12-2009 - 00:32:33
Историята ни учи, но ние не се учим от нея. Ако имахме такъв закон, сега нямаше да има имотен балон, набълбукани ипотекари и строители, които да вкарват в себестойността Кайени, екскурзии и любовници. От друга страна пък можеше парите, които се отпускаха като кредити да се вкарат в производство и да генерират далеч по-голям икономически ефект. Поствам почти целия закон с някои съкращения. Enjoy!

Quote

ЗАКОН ПРОТИВ СПЕКУЛАТА С НЕДВИЖИМИ ИМОТИ


Обн. ДВ. бр.32 от 13 Февруари 1942г.
Глава първа.
ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА КУПУВАНЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

Чл. 1. Застроени до влизането на този закон в сила недвижими имоти могат да бъдат купувани:
а) за задоволяване личните и на семейството на купувача жилищни нужди, ако купувачът няма друго жилище, където и да било в страната;
б) за упражняване в тях занятието на купувача - физическо или юридическо лице;
в) за задоволяване личните и на семейството на купувача здравни нужди.
З а б е л е ж к а. Под "семейство" се разбира родителите (баща и майка) заедно с незадомените си деца, макар и да не живеят под един покрив. Пълнолетните членове на семейството могат да купуват недвижими имоти, за които се говори в този член, само за задоволяване на свои жилищни и за упражняване на занятието си нужди.

Чл. 2. Места, застроени или незастроени, могат да бъдат купувани за построяване на нови сгради, било за използуване от купувача, било за продажба изцяло или на части. При тия покупки ограниченията, предвидени в чл. 1, не се прилагат. Това важи както за този, който купува места, за да строи, така и за онзи, който купува такива постройки, етажи или части от етажи. Но и в такъв случай никой не може да купува имоти, които биха увеличили брутния му доход от недвижими имоти на повече от 120 000 лева годишно.
Купувачът е длъжен да почне строежа в осеммесечен срок от купуване на мястото.
За незапочване строежа в горния срок, освен поради случайно събитие или непреодолима сила, на купувача се налага от министъра на обществените сгради, пътищата и благоустройството, по доклад на надлежната техническа власт, глоба, както следва: 1% върху стойността на мястото за първия месец, 2% - за втория, 3% - за третия, 4% - за четвъртия, 5% - за петия и 6% - за шестия.
Ако до края на шестия месец постройката не бъде започната, мястото се отчуждава в полза на държавата по данъчната оценка, а подобренията, ако има такива, по оценка на вещи лица, назначени по реда на чл. 63 от Закона за данъка върху приходите.
Отчуждението се извършва с постановление на Министерския съвет, по доклад на министъра на обществените сгради, пътищата и благоустройството, и имотът се предава на държавата веднага, след като се внесе стойността му на името на собственика в Българската народна банка.
З а б е л е ж к а . Продавачите на дворни места за строеж могат да получат в построените върху тях сгради етажи или части от етажи, равноценни на мястото без да се ограничават от разпорежданията на чл. 1.

Чл. 3. Непокрити недвижими имоти повече от 30 декара могат да бъдат купувани само от лица, които се занимават със земеделие или скотовъдство.
Тази разпоредба не се отнася до купуване имоти за търговски и индустриални нужди.
Правилата на алинеи 2 до 5 от чл. 2 на този закон се прилагат съответно и в този случай.

Чл. 4. Членове 1 и 2 не се прилагат в населени места с жители по-малко от 15 000, освен по постановление на Министерския съвет.

Чл. 5. Членове 1, 2 и 3 не се прилагат, ако купувач е държавата, община или държавно автономно учреждение.

Глава втора.
ЗАБРАНА ЗА ПРИДОБИВАНЕ И ПРИТЕЖАВАНЕ НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

----

Глава трета.
ЗА ПРОДАЖНИТЕ ЦЕНИ НА НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ

Чл. 10. Продажните цени на недвижимите имоти не могат да надминават: по чл. 1 - данъчната оценка на имота в сила през 1941 година, или на определената със специален закон данъчна оценка, ако има такава, в размер на два пъти и половина, а по чл. 2 - цената на имота през 1939 година, увеличена до 50% .
Извършените върху имота след данъчната оценка подобрения се оценяват от вещи лица, назначени по реда, предвиден в чл. 63 от Закона за данъка върху приходите, като върху така определената цена се прибавя увеличение 20% .
Разпоредбата на този член не се отнася до имоти:
а) които се продават на публичен търг;
б) които се отчуждават за държавна или обществена полза;
в) които се придават по регулация;
г) недвижими по предназначението си в производствени заведения (индустриални и занаятчийски).

Чл. 11. Строителите на сгради, етажи или части от етажи за продажба не могат да продават тия имоти по цени по-големи от стойността им, изчислена върху костуемата стойност на цялата сграда и мястото, плюс 20% увеличение, като строителните материали се смятат по нормираните цени.

Чл. 12. Цената на продаваемия етаж или част от етаж се определя след окончателното привършване на постройката, като съответно с така определената цена или купувачът довнася това, което е уговорил в по-малко, или продавачът връща онова, което е уговорил или получил в повече.

Чл. 13. За сгради, етажи или части от етажи, построени след 31 януари 1941 г., цената се определя по костуемата им стойност, увеличена с 20%, въз основа на книгите на строителя, ако е водил такива, или в противен случай - с писмена декларация пред околийския съдия. Тая декларация има силата и значението на решителна клетва.
В недовършените и непродадени сгради, етажи или части от етажи, цената на извършените досега работи се определя по реда на предходната алинея.

Чл. 14. При продажба на недвижими имоти по чл. 2 преди сделката да се оформи по нотариален ред страните представят договора в местното общинско управление за проверка на цената. Комисия в състав: за София - един член на Върховния административен съд, посочен от председателя на съда, един главен инспектор при Министерството на обществените сгради, пътищата и благоустройството, определен от министъра на обществените сгради, пътищата и благоустройството, директора на Градоустройствената дирекция при Столичната голяма община, началника на Кадастралното отделение при същата община и един представител на Инженерно-архитектната камара, посочен от бюрото на същата, а за провинцията: местният околийски съдия, един представител на техническата власт (инженер или архитект) и един общински съветник, извършва казаната проверка. Ако комисията намери, че цената е по-голяма от допустимата по закона, продажбата може да се извърши само ако страните се съобразят с определената от комисията цена. Комисията се свиква от кмета.

Чл. 15. Всеки строител на сгради, етажи или части от етажи за продажба е длъжен да води нотариално заверени необходимите търговски книги за разходите и приходите на всяка отделна постройка. В дневника се записват разходите по вид и стойност, както и приходите от продажба на постройката, на етажи или части от етажи или на материали, с обозначение на името, презимето и адреса на купувачите. Всички търговски книги се заверяват до 31 януари на всяка следваща година и се пазят заедно с оправдателните документи до пет години от завършване на постройката.
Тази разпоредба има съответно приложение и за намиращите се при влизане на настоящия закон в сила в строеж постройки, книгите за които трябва да се заверят до един месец от влизане на закона в сила.

Глава четвърта.
СНАБДЯВАНЕ НА КУПУВАЧИТЕ С НОТАРИАЛНИ АКТОВЕ

---

Глава пета.
НАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕЖДАНИЯ

Чл. 18. Който при продажба на недвижими имоти с цел да заобиколи разпорежданията на този закон не покаже действително уговорената цена, се наказва с тъмничен затвор и глоба в двоен размер на причинената на държавата вреда.

Чл. 19. Който си служи с подставено лице или служи като подставено лице, за да бъдат заобиколени разпорежданията на този закон или със същата цел сключва фиктивни или симулативни сделки, се наказва със строг тъмничен затвор до пет години и с глоба равна на стойността на имота.

Чл. 20. Строител, който за да получи по-висока от допустимата от закона цена, не води или води невярно търговските си книги, предвидени в чл. 15, както и този, който не запази в предвидения в същия член срок търговските си книги, се наказва с тъмничен затвор не по-малко от шест месеца и глоба от 100 000 до 1 000 000 лева. Такъв строител може да бъде лишен от съда от правото да упражнява занятието си до три години.

Чл. 21. Строител, който като е уговорил, след 1 януари 1940 г., продажбата на етаж или част от етаж с едно лице, уговори без законни причини прехвърлянето или прехвърли на друго лице същия етаж или част от етаж, за да набави за себе си или за другиго противозаконна облага и във вреда на по-раншния купувач, се наказва със строг тъмничен затвор до пет години. Същият може да бъде лишен от правото да упражнява занятието си до три години.
Със същото наказание се наказва и онзи собственик, който, като е продал място за постройка на етажна собственост, откаже, без законни причини, да издаде нотариален акт на купувачите на етажи или части от етажи в уговорения срок.

Чл. 22. Който не изпълни разпорежданията на чл. 8 се наказва от министъра на финансите, по доклад на местния данъчен началник, с глоба от 100 000 до 1 000 000 лева. Постановлението подлежи на обжалване пред контролната комисия по реда, предвиден в Закона за данъка върху приходите.

Глава шеста.
ПРЕХОДНИ ПРАВИЛА

----
Re: Закон против спекулата с НИ
15-12-2009 - 02:12:01
avatar
Гоголчо каква е тази пропаганда :g: това са Фашистки закони как така се осмиляваш ти да спъваш развитието на пазара на НИ в нашта слънчева, екологично чиста татковина с високо развита инфрастуктора. Да допуснати са некои грешки от другарите ама както е казал вожда и учителят другарят Ленин това е доказателство че имаме възход в това си начинание. Огледай се момче, отвори очи широко и виж безумието което бе сатворено. А сега какво въпрос ли имаш? Кой ще плаща? Е как бе Гоголчо как кой ние всички заедно, слидарно ти, аз, теткати Камелия и хиляди набълбукани ипотекари. И за това че ти се усмили на такава пропаганда марш 20 години каторга в Сибир. А като се вънеш може и нещата да са се оправили.

Ни копува ни продава
Re: Закон против спекулата с НИ
15-12-2009 - 03:12:29
Цитираният закон е просъществувал много кратко.Около 9 години.През 51-ва е отменен с първия закон за собственоста,който с доста изменения си действа и до сега.Практически обаче се е спазвал много по-кратко,защото е трябвало да се ликвидират последиците от втората световна война и бомбардировките в големите градове.

Върху цитирания от теб закон съм имал възможност да пиша като студент навремето.Както и върху още един...нещо за задругите беше,ама не си го спомням точно.Законът против спекулата с имоти е част от пакета антиеврейски закони,приемани към края на 30-те години.Типичен фашистки закон,в страна където всъщност никога не е имало фашизъм.Дори за времето си е бил пълен абсурд и като цяло липсват данни да е прилаган особено последователно.Пълно е с поправки,които си вървят от самото му създаване.
От целия закон според мен можем да ползваме днес само вписването на преварителните договори.Останалите въпроси са решени или решими с други механизми,без да е необходимо да се въвеждат ненужни ограничения,за които съвременният свят предлага 1000 начина да бъдат заобиколени.
Re: Закон против спекулата с НИ
15-12-2009 - 09:39:36
Глупости ! Защо спекула да е мръсна дума ? Да не ти е мъчно за комунизЪма ? Или за фашизЪма ?
Re: Закон против спекулата с НИ
15-12-2009 - 10:49:32
Първо, вярно е, че има фашистки елементи в закона - ограничава правото на собственост на евреите само за лични нужди, но останалата част не бих наречъл фашистка. Слагането на максимум на печалбата на строител/инвеститор, както и срок за започване на строеж не е фашистско или тоталитарно. Ако беше такова, как ще наречете ограниченията, които наложи ЕС за горна граница на тарифите за роуминг? Аз лично ги одобрявам и приветствам. И по същество не виждам съществена разлика между наложените от ЕС максимуми за роуминг и този закон.
Re: Закон против спекулата с НИ
15-12-2009 - 10:59:39
Незаменима глупост !!!!!!!!!!!!!!Само "болен мозък "може да твори подобни глупости.
Re: Закон против спекулата с НИ
15-12-2009 - 11:03:15
Глупост е, че като имаше пари се изливаха в бетон, а не се инвестираше в бизнес. Сега много ще се хванат за палците. Хак да им е.
Re: Закон против спекулата с НИ
15-12-2009 - 15:37:40
гоголчо, комунизма е нанесъл непоправими последици върху огромна част от българския народ, върху теб - също. Не съм вярвал, че в днешно време, все още ще се намерят хора, които да приветстват подобна велика простотия ! Може би ти е мъчно и за времето, когато можехме да имаме само по едно жилище на семейство, или ще бъдеш много щастлив, ако видиш обесени брокер и строител на някое дърво ?! Абе богатите на сапун, явно това е мечтата на всеки прероден другар Че.
Re: Закон против спекулата с НИ
15-12-2009 - 16:57:40
avatar
Quote
dicho
Глупости ! Защо спекула да е мръсна дума ? Да не ти е мъчно за комунизЪма ? Или за фашизЪма ?

Защото само със спекула се стига до под кривата круша. Нали и сегашната световна криза от спекулата дойде. Това няма нищо общо със строя, а с това дали срещу всеки лев стои произведена продукция. Срещу щатските долари отдавна няма нищо...........
Re: Закон против спекулата с НИ
15-12-2009 - 17:00:59
Обяснявам още веднъж за такива като теб. Не ми дреме толкова, че някакъв селяк (да ме извинят нормалните строители и инвестотори) е изкарал много пари от глупаци, които са купували `партаменти , защото утре щяло да бъде двойно. На първите парите както дошли, така и си отишли в голяма част от случаите. Вторите си имат глави на раменете - да са мислили овреме. Дреме ми обаче, че куп пари се изляха в бетон, а можеха да се вкарат в производство и можеше сега да нямаме външнотърговски дефицит.

Я ми кажи добре ли ти е като си в страна-член на ЕС и ползваш роуминг на цена, НАЛОЖЕНА от ЕС? Добре ти е, ама ГСМ-операторите не са много доволни, нали?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход