Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Изкуството на пазарлъка. Или за разликата между предложената и постигнатата цена.

Публикувано от Scyther 
Re: Изкуството на пазарлъка. Или за разликата между предложената и постигнатата цена.
24-07-2009 - 20:33:13
Тактика на Продавача /този, който наистина продава/
Моя подход е следния към днешна дата: Ако имота, който продавам е със средна офертна цена 50 000Е, преценката ми казва, че пазара ще го оцени на около 40/42 000Е му праскам 41 000Е. Обяснявам защо тази цена не се коментира. Имота е продаден за до един месец. В преговорите аз съм водещ, презентирам имота с всички плюсове и минуси подчертавам всички, обосновавам цената защо е такава, обяснявам, че наистина продавам. Поведението към купувачите като цяло е според профила им.
Трябва да се отчете и факта, че с този подход - директното слагане на долната граница - хората се шашкат и мислят, че нещо не е наред.
Съвсем скоро имах случай, продавам ап. с 15% над най - ниската офертна цена за района идва брокер и пита колко ще коментираме


::o , казвам дори и да коментирам мислиш ли че ще го споделя точно с теб? И тя защо :} викам ако се сетиш защо и не те е срам да ми звъннеш може и да работиме.

BulCan е описал процеса и мотивите за образуване на цена в падащ пазар.Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-07-24 20:34 от jores.
Re: Изкуството на пазарлъка. Или за разликата между предложената и постигнатата цена.
24-07-2009 - 20:43:13
Още един съвет към Купувачи и Продавачи, никога не споделяйте на посредника си мотива за продажба, на колко бихте купили/продали, винаги водете преговорите директно със ответната страна, никога не правете предложения по телефон/майл. Не споделяйте какви доходи имате, съответно къде работите и т.н.
Re: Изкуството на пазарлъка. Или за разликата между предложената и постигнатата цена.
25-07-2009 - 01:56:30
Един Г*з си продаваше къщата за 1.8М и като видя купувач поиска 2.8. След съответния театър разбира се - невдигане на телефони, несъгласие на съпругата, заплахи за развод, предпочитание за даване под наем и т.н.
И това тази година. Това лято.

КОГАТО КАРТАТА И ТЕРЕНЪТ НЕ СЪВПАДАТ, ВЯРВАЙТЕ НА ТЕРЕНА.
Стара военна аксиомаРедактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-07-25 08:02 от dragula.
Re: Изкуството на пазарлъка. Или за разликата между предложената и постигнатата цена.
25-07-2009 - 02:01:49
Още нещо
Едно е някой да си седи в магазина и да отидеш там и да се пазариш.
Друго е да разкараш Продавача до имота, в който той не живее и да отправяш нелепи предложения. Все пак трябва да се уважават хората и да се цени времето им. И то е пари.

КОГАТО КАРТАТА И ТЕРЕНЪТ НЕ СЪВПАДАТ, ВЯРВАЙТЕ НА ТЕРЕНА.
Стара военна аксиома
Re: Изкуството на пазарлъка. Или за разликата между предложената и постигнатата цена.
25-07-2009 - 10:52:21
Ако ходиш на оглед в сграда директно на продавач-строителя , и знаеш че му е излезнал имота 250Е на кв. а той ти иска 600Е на кв . Колко мога да му свалям - и той до колко би свалил до себестойността. Посредник няма в случая.Пресен случай от оня ден -след огледа се оттеглих да си мисля а продавача чака отговор .Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-07-25 10:59 от filmatoplo.
Re: Изкуството на пазарлъка. Или за разликата между предложената и постигнатата цена.
25-07-2009 - 11:42:57
не говоря за строител, на него му е работата това
Представете си лекар продава наследствен апартамент - без ипотека, без кредит, без нищо. Не е участвал в създаването на никакви балони. И някакви теоретици му предлагат да свали между 20 и 50 % от офертната цена, след като са го разкарали 2 часа в жегите и задръстванията.

КОГАТО КАРТАТА И ТЕРЕНЪТ НЕ СЪВПАДАТ, ВЯРВАЙТЕ НА ТЕРЕНА.
Стара военна аксиома
Re: Изкуството на пазарлъка. Или за разликата между предложената и постигнатата цена.
25-07-2009 - 11:58:16
Представям си го!
Даже се поставям на негово място и се питам , защо е решил точно сега да продава, когато никой не купува и всички се чудят как да се отърват! Когато цените падат, банките не дават пари , а лихвите убиват!
Още повече пък и в жегата тръгнал да се разкарва 2 часа? Явно е на зор!
Когато си на зор, не поставяш ти условията!
Ако искаш да си от успешната страна в пазарлъка, не трябва да си "на зор" (крайно нуждаещ се)!
Re: Изкуството на пазарлъка. Или за разликата между предложената и постигнатата цена.
25-07-2009 - 12:14:59
Всеки има право да пробва да се пазари. Какво като е лекар и какво като се е разкарал? Все пак не продава всеки ден имот - една сделка за Е100К примерно не си ли заслужава да отделиш 2 часа време? А пък ако му е горещо - да отложи сделката за есента, ама както отиват нещата - ще е едно 10-20% надолу.
Ако 2 часа от времето му струват 10-20К - моля.
А и продавача не може да знае каква е ситуацията с имота - има доста неща които могат да се видят ева на място - приказките по обявите често не струват и 5ст.
Re: Изкуството на пазарлъка. Или за разликата между предложената и постигнатата цена.
25-07-2009 - 12:51:35
!Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-07-27 08:23 от FILIP_M.
Re: Изкуството на пазарлъка. Или за разликата между предложената и постигнатата цена.
25-07-2009 - 13:18:41
dragula Написал:
-------------------------------------------------------
> не говоря за строител, на него му е работата това
> Представете си лекар продава наследствен
> апартамент - без ипотека, без кредит, без нищо. Не
> е участвал в създаването на никакви балони. И
> някакви теоретици му предлагат да свали между 20 и
> 50 % от офертната цена, след като са го разкарали
> 2 часа в жегите и задръстванията.
>
> КОГАТО КАРТАТА И ТЕРЕНЪТ НЕ СЪВПАДАТ, ВЯРВАЙТЕ НА
> ТЕРЕНА.
>
> Стара военна аксиома


Здравей dragula,
когато някой продава нещо, независимо какво, всеки потенциален клиент има право да го огледа. Ако продаващият не разполага с време или възможност да презентира обекта, то за целта може да ползва агенции за недвижими имоти, приятели, роднини и т.н. Така или иначе, огледите трябва да се осъществяват, в противен случай не вярвам някой да плати нещо, което не е видял, макар да имаше и такива случаи.
Относно цената и пазарлъка, нека първо изясним какво представлява всяка сделка. Във всяка сделка има най-малко двама участници. Единият предлага да замени правото си на собственост си срещу определено възнаграждение. Другият обмисля, приема или не приема предложението. Характерна особеност на процеса е, че се извършва комуникация между двете страни. Чрез тази комуникация се уточняват всички условия и параметри на сделката, отговорностите и задълженията на страните. Т.е., и двете страни активно участват в процеса на договаряне. На договаряне подлежи както състоянието на имота, така и цената. Това е право и на двете страни.
Относно цената на сделката, погрешно се схваща, че тя е офертната. Офертната цена е предложението на продавача. Цените на имотите не могат да бъдат определяни едностранно. Те са пазарни и като такива зависят от пазара. А както писах по-горе, на пазара участват най-малко две страни. Следователно цените се определят чрез договаряне или т.н. "пазарлък" между двете страни. По този начин съвкупните осреднени стойности на дадена стока или услуга зависят от търсенето и предлагането на даден пазар. Постигнатата цена чрез договаряне м/у двете страни е пазарната цена. Често, тя няма нищо общо с офертната.
Всичко това може да звучи като теория, но в практиката се доказва с факти.
Горното, отнесено към твоят пример с лекаря:

Quote

Представете си лекар продава наследствен апартамент - без ипотека, без кредит, без нищо.
Лекарят продава. Следователно предлага имот на офертна цена. На пазара той вече не е лекар, а продавач.
Quote

Не е участвал в създаването на никакви балони.
Продавачът предлага имот на определена близка до пазарната цена. В условията на балониран пазар, пазарните цени са балонирани. Следователно, продавачът предлага имотът си на балонирана цена. Това го прави пряк участник в балониран пазар.
Quote

И някакви теоретици му предлагат да свали между 20 и 50 % от офертната цена, след като са го разкарали 2 часа в жегите и задръстванията.
За да отидат теоретиците да му предлагат сделка означава, че са се превърнали в практици. Дали постигнатата след договорки цена ще е с 10, 20 или 70% по-различна от офертната е въпрос на договорка. Ако някой не е съгласен, се отказва от сделката и не участва на пазара. Когато пак реши да участва цикълът се повтаря и така участниците на пазара са принудени да се съобразяват с пазарните условия. Пазарът диктува условията. Както писах по-горе, той зависи единствено от търсенето и предлагането. Процесът се зацикля до тогава, докато не се осъществи сделка така, че и двете страни да са съгласни. Постигнатото съгласие на определена цена е пазар. А цената - пазарна. И отново твърдя, че не е задължително да бъде офертната.
Жегата и задръстванията не са пазарни участници, следователно нямат отношение към темата. Единственото, което може да се каже е, че и двете страни по сделката са изложени на тези условия.

В заключение:
Цените не се определят от продавачите или купувачите. Цените се определят от пазарните условия. Пазарът зависи единствено от съвкупното търсене и предлагане. Факторите, които влияят на търсенето и предлагането, теоретиците разглеждат като индикатори за посоката на пазара. Пазарът се саморегулира. Понякога е добре държавата да се намеси, за да не се стига то сътресения, на каквито започваме да ставаме свидетели.
Пазар, който е урегулиран с ясни правила и норми от държавата, и се характеризира с висока конкуренция се нарича развит. При него сътресения се случват твърде рядко и са слаби.
Пазарната ситуация на НИ у нас в момента няма горните качества. Пазарът на НИ в България е монополизиран, картелизиран и далаверизиран. Пазарът ни е диво балонизиран и сътресенията от това неминуемо ще се случат. Природен закон е, че всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход