Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Когато има разминаване между квадратурата по нотариален акт и реалната?

Публикувано от cinnamon 
Здравейте,

Казусът е следният:
Наскоро закупихме парцел, който в обявата за продажба беше обявен като 720 кв.м. Впоследствие, при изповядването на сделката се оказа, че според скицата издадена от общината е 600 кв.м., а според измерванията, които направихме на самото място с най-обикновена рулетка излиза, че е над 800 кв.м.
В стария нотариален акт парцела се води 720 кв.м., но впоследствие е имало регулация. Предишните собственици не могат да намерят старата скица, ходили са в общината да искат копие, но и там са им казали че е загубена, затова са си платили да дойде служител на общината, който е измерил с рулетка - 600 кв.м. В скицата, с която ние разполагаме е написано че "имота е графично измерен" и че "съвпада с голяма част от парцела по стария нотариален акт".
Моля за съвет как да постъпим. Бихме искали да узаконим факта, че реалната квадратура на закупения от нас имот е по-голяма от тази, която е вписана по нотариален акт. Какви са стъпките, които следва да предприемем?
Благодаря предварително за всички мнения и съвети!
cinnamon Написал:
-------------------------------------------------------
> Здравейте,
>
> Казусът е следният:
> Наскоро закупихме парцел, който в обявата за
> продажба беше обявен като 720 кв.м. Впоследствие,
> при изповядването на сделката се оказа, че според
> скицата издадена от общината е 600 кв.м., а според
> измерванията, които направихме на самото място с
> най-обикновена рулетка излиза, че е над 800 кв.м.
> В стария нотариален акт парцела се води 720 кв.м.,
> но впоследствие е имало регулация. Предишните
> собственици не могат да намерят старата скица,
> ходили са в общината да искат копие, но и там са
> им казали че е загубена, затова са си платили да
> дойде служител на общината, който е измерил с
> рулетка - 600 кв.м. В скицата, с която ние
> разполагаме е написано че "имота е графично
> измерен" и че "съвпада с голяма част от парцела по
> стария нотариален акт".
> Моля за съвет как да постъпим. Бихме искали да
> узаконим факта, че реалната квадратура на
> закупения от нас имот е по-голяма от тази, която е
> вписана по нотариален акт. Какви са стъпките,
> които следва да предприемем?
> Благодаря предварително за всички мнения и съвети!


Къде сте чули имот да се мери с рулетка? Наемете си фирма,която да го трасира и да ви каже точната квадратура. Разликата между квадратурата на основния документ-н.а. и скицата/ която е съпътстваш,затова пише "по графични данни"/ не може да е повече от 10% Това го знае всеки нотариус. Как е решил да изповяда сделката?
Ако в нотариалния акт пише,че имота е нерегулиран,а в скицата е отбелязана регулация,то може да са взели за улица,или за други цели.Тогава собствениците е трябвало да си уредят сметките по регулация.
Дайте документите на специалист,но всичките,за да проследи историята на имота.Така ще разберете какво се е случило........
:)
Благодаря, но към какъв специалист точно да се обърнем?
И знае ли някой каква е цената за геодезическо заснемане?Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-09-26 17:34 от cinnamon.
не съм специалист казвам от личен опит - при мен имаше разлика от около 90 м2 м/у скица и нот. акт - нотариуса ми каза за подробна скица,извадих подробна скица и там се видя къде са м2 - понеже два парцела ги обединявах в един , на единия преди години не е имало изход към улица и за да направят улица е било отстъпено място от парцелите и оградата м/ у парцелите нещата се изясниха и нотариуса подписа сделката , за геодезическо заснемане на мен лятото ми взеха 350 лв. а преди това друта фирма ми иска 600 лв . така че направете проучване , най- добре питайте в общината служителите от кадастъра с кого работят , преценете дали е изгодно и действайте ,дано с нещо съм бил полезен Успех! :)
В подобен случай се доказва владеене на липсващата в документа част от имота за повече от 10 години чрез 3-ма свидетели пред нотариус и се издава допълнителен документ за придобиване по давност.
В случая трябва да се изясни точно как ще стане, тъй като тези 10 години се отнасят очевидно за старите собственици.
Но - начинът е този.

Цената, която ще вземе фирмата за измерване, може да бъде 150 лева или някъде около това.
Къде да намерите такава фирма? - Отивате в службата по кадастъра и там имат списък с лицензираните за тази дейност фирми.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход