Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Офис в жилищна сграда - може ли??

Публикувано от Fabia 
Офис в жилищна сграда - може ли??
26-08-2007 - 12:49:44
Моля за съвет
четох,четох в обявите ,,офис под наем"",но по - умна не станах и не успях да си дам отговор на въпроса - може ли апартамент в жилищна сграда да се даде под наем за офис,ако е на последен етаж.
В обявите в,, имоти" за наеми има наи - различни предложения - във всякакви сгради, на всякакви етажи.В сградата,която имам предвид има един офис на 2 етаж,един на предпоследнен,на вратата пише РRAXIS, но не се знае какво е - никои не си признава. .В такав случаи - мога ли да дам под наем апартамента си за офис,тъи като е подходящ повече за тази цел, отколкото за живеене.В сградата 90 % са наематели.
Попитах двама познати брокери - единият кажа може, другият каза - не може
Благодаря,ако някои ми отговори.
Анонимен потребител
Re: Офис в жилищна сграда - може ли??
26-08-2007 - 13:02:08
[lex.bg]

Quote

Чл. 38. (1) В надземните етажи на жилищна сграда освен жилища могат да се изграждат и ателиета и кабинети за индивидуална творческа дейност, а в първия етаж, в полуподземния етаж или в подземния етаж - гаражи, по изключение трафопостове, както и други обекти и съоръжения на техническата инфраструктура при съблюдаване на санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания и на нормите за безопасност.

(2) Обекти за стопански и обслужващи дейности в новоизграждаща се жилищна сграда се предвиждат в подземния, в полуподземния и в първия етаж, ако са осигурени самостоятелни входове към тях и са съобразени със санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) В съществуваща жилищна сграда с режим на етажна собственост се допуска преустройство и промяна на предназначението на жилищно помещение или на самостоятелно жилище в кабинет за здравни нужди, за офис или за ателие за индивидуална творческа дейност, свързани с достъп на външни лица в сградата, ако обектите се намират на първия или на полуподземния етаж, преустройството им е съобразено със санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания и въз основа на изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища - непосредствени съседи на обектите. По изключение може да се допусне разполагане на посочените обекти и на други надземни етажи само въз основа на решение на общото събрание на собствениците на жилища, взето по установения ред, и с изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища - непосредствени съседи на обекта.

(4) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Съществуващо жилищно помещение или самостоятелно жилище на първия етаж на жилищна сграда може да се преустрои с промяна на предназначението му за магазин или за други обслужващи дейности, извън тези по ал. 3, при спазване на санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания и ако се осигури самостоятелен вход извън входа и общите помещения на жилищните етажи. В тези случаи се изисква решение на общото събрание на собствениците, взето по установения ред, и изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища - непосредствени съседи на обекта.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., доп. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) Помещения и обекти за нежилищни нужди, изградени в заварена жилищна сграда, могат да се преустройват и да променят предназначението си по общия ред, без да се изисква съгласието на собствениците в етажната собственост, в случай че не се допуска наднормено шумово и друго замърсяване.

(6) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Не се изисква съгласието на собствениците в етажната собственост при възстановяване жилищното предназначение на вече преустроени самостоятелни помещения и обекти за нежилищни нужди, изградени в заварена жилищна сграда.

(7) (Предишна ал. 6, изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Към проектите за преустройства по ал. 3 - 5 задължително се представя мотивирано становище на инженер-конструктор с пълна проектантска правоспособност, доказващо, че не се увеличават натоварванията, не се засягат конструктивни елементи и не се намаляват носимоспособността, устойчивостта и дълготрайността на конструкцията на сградата, а когато се налагат изменения в конструкцията или се увеличават натоварванията, се представя и конструктивна част към проекта.
Re: Офис в жилищна сграда - може ли??
26-08-2007 - 13:58:40
Благодаря ти ,Тинки !
Re: Офис в жилищна сграда - може ли??
27-08-2007 - 17:26:07
Fabia, Тинки добре те запознал със законовата страна на въпроса smiling smiley
Практиката казва следното - няма проблем да си дадеш жилището под наем като офис, стига евентуалните наематели да го харесат, да не им пречи, че е на последен етаж, да не им трябва изрично помещение със статут на офис и съседите ти да нямат нищо против всичко това smiling smiley
Re: Офис в жилищна сграда - може ли??
27-08-2007 - 19:38:28
Milamila,
благодаря ти.
Преди няколко години там беше офис - като площ е много подходящо,тъи като има няколко стаи и голяма площ.Фирмата нямаше много посетители.Тогава обаче нямаше много офиссгради.
Всички всички съседи ли трябва да са съгласни,или по - голямата част?
Re: Офис в жилищна сграда - може ли??
28-08-2007 - 11:15:18
По принцип всички съседи трябва да са съгласни (по-скоро да нямат нищо против - т.нар.мълчаливо съгласие smiling smiley ) жилището ти да се отдава като офис. На практика почти във всеки жилищен вход хората имат общото си неписано споразумение за какво може и за какво не може да отдават имотите си. Вярно е също, че само един от тях да реши да не се съобрази с това, а да спазва така коректно и усилено цитираните от Тинки закони - може да се заяжда с останалите на всякакво основание и да изгони наемателите им, които не ползват имотите по основното им предназначение. Щом във вашата сграда 90% са наематели, вероятно има и други собственици, които неофициално дават жилищата си като офиси и няма да имаш проблеми от тяхна страна....
Re: Офис в жилищна сграда - може ли??
12-08-2010 - 23:12:35
zakupih apartament v jili6na zgrada za d a si napravq salon za krasota no sre6nah trudnost s sasedkata mi nad men ne si dava saglasieto kato ne se motivira za pri4inata a sasedite mi ot lqvo i o,t dqsno na etaja se podpisaha pred notarios,kakvo moga da napravq v slu4aq
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход