Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

прекратяване на договор за наем

Публикувано от mariesta 
прекратяване на договор за наем
05-02-2007 - 18:57:58
Къде мога да видя стандартно предизвестие за прекратяване на договора за наем?
Re: прекратяване на договор за наем
06-02-2007 - 11:22:19
mariesta здравей,

Субективното ми мнение е, че не е чак толкова важно какви думи ще използваш при отправянето на предизвестие за прекратяване на наемен договор.
Един свободен текст, който изразява ясно и категорично воля за това, е напълно достатъчен.
Препоръчително е да се укаже точно, че става дума за предизвестие във връзка с точно определен член (точка) в наемния договор и да се спомене нещо, което
индивидуализира договора - номер (или поне дата).

Ето един пример с малко повече думи:
Уважаеми г-н/г-жа ........,
Известявам Ви, че на основание чл. ........ от договор за наем № от дата .........., между Вас и ......... , с настоящото отправям предвиденото в ал. ...... ....... месечно предизвестие за прекратяване на договорните (ни) отношения и считано от ...... не се считам повече договорно обвързан/а.
място, дата, подпис

Аз повече бих се питал за друг въпрос: Как да се извърши "доставката" на това предизвестие до другата страна и респективно, как да се докаже в последствие (при необходимост), че предизвестието е връчено (получено). От кого е получено, в какво му качество, на коя точно дата и т.н.
В това отношение биха могли да изникнат по-големи изненади и неприятности.

Re: прекратяване на договор за наем
06-02-2007 - 17:07:10
Моля, уточнете дали договора за наем е срочен или безсрочен, защото само вторият може да го прекратите с едномесечно писмено предизвестие /ако не е уговорен друг срок в самия договор/. Другия важен момент е как ще го връчите това предизвестие- с обикновено писмо с обратна разписка не е сигурно. Обикновено препоръчвам на моите клиенти това да става с нотариална покана.
Успех.
Re: прекратяване на договор за наем
07-02-2007 - 11:34:23
Magi69,
Страните по един наемен договор в Бг. могат да напишат, че договорът е безсрочен, могат волно или не да пропуснат да отбележат нещо за валидността му.
На практика, обаче, такова нещо като безсрочен договор няма! Законодателят ограничава валидността на договорите до определени максимални срокове. Конкретният срок зависи от качествата на страните - собственик, пълномощник, орган на страната (управител).

Чуждият бизнес в Бг. е недоволен от това ограничение и доколкото чувам вече работят усилено за премахването на тези норми и практика. Искат удължаване поне на тези срокове, които се отнасят до договори подписани от бизнеса. Предполагало се, че хора професионалисти могат да държат сметка и да са наясно с последиците от постъпките си.Като ги знам, колко са "убедителни" - ще го прокарат, ако не са го направили вече.

Следователно, всички договори за наем в Бг са практически срочни и няма никакви пречки да се предвиждат срокове и механизми за прекратяването им с предизвестие.

А бих казал, че е неестествено да няма "нормален начин" за прекратяване на договор. Животът е много по богат от всички опити да обхванем възможните развития.
Аз препоръчвам на тези, които искат "непрекратими" договори за наем, все пак да не изключват и хипотезата за прекратяване с предизвестие, но при условие поне плащане на солена договорна неустойка.
няма безсрочни договори за наем
22-02-2007 - 18:19:38
ЗЗД, чл. 229.
Договорът за наем не може да бъде сключен за повече от десет години.
Лицата, които могат да вършат само действия по обикновено управление, не могат да сключват договор за наем за повече от три години.
Ако договорът бъде сключен за по-дълъг срок, той има сила за десет, съответно за три години.

С една дума, безсрочни договори за наем в нашето законодателство няма.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход