Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Проблеми с имот в кв. "Факултета"

Публикувано от Nezabrava 
Проблеми с имот в кв. "Факултета"
09-11-2016 - 20:50:34
Моят дядо е купил преди 70 години имот от около 300м2 в квартал “Факултета”. В началото на 70те години семейството ни там е построило две масивни къщи. След смъртта на дядо ми той оставя за наследници тримата си сина. Няколко години по-късно, баща ми почина и собственици на имота станахме двамата му братя и аз като негова единствена наследница. Двете къщи в имота се обитаваха от моите чичовци. Аз никога не съм живяла там, но винаги стриктно съм си плащала данък сгради и земя. Моите чичовци продадоха техните две 1/3 идеални части на циганка в края на 2002 година. За промяната на собствеността разбрах случайно няколко години по-късно. Сделката е оформена като дарение. В момента целия имот е окупиран от около 30 цигани, които живеят там. Освен, че обитават нашите къщи, те продължават да строят незаконно без мое разрешение. Срещах се с циганите няколко пъти и се опитах да се разбера с тях. Предложих им три варианта: да ми плащат наем за моята част, да ми освободят едната къща или да ми платят моята част. До никакво споразумение не се стигна. Тъй като казуса е комплексен, имам някои опасения и въпроси, за които ако ми помогнете с информация или съвет ще бъда изключително благодарна:
1. Загуба на имота по давност
Въпреки, че си плащам данъците, мога ли да загубя моята идеална част по давност? Поради така стеклите се обстоятелства, аз не владея моята идеална част вече близо 14 години. Циганите не плащат данъци. Какво мога да направя, за да си запазя имота и как евентуално да прекъсна 10 годишния срок? Ако има опасност да загубя собствеността си, но прехвърля моята част на майка ми, това ще ми помогне ли да запазя имота?
2. Право на собственост върху постройките
Двете къщи, които са построени в началото на 70те години от моето семейство нямат строителни книжа, но доколкото знам са търпими и узаконяеми. Според ЗУТ май има някаква давност за подобни отдавна построени сгради. В нотариалния акт за дарение, с който моите чичовци прехвърлят техните 2/3 идеални части от земята, не пише нищо за къщите, а само за земята. Циганите имат ли право на собственост върху къщите или не при това положение? Как стои въпроса със собствеността на новата постройка, която са направили в имота, както и с надстрояването на етаж на една от нашите къщи?
3. Дело за наем
Ако заведа дело за наем, има ли давностен срок и за колко години назад мога да искам такъв? Дори и да ги осъдя има ли начин да си получа парите, защото собственик на другите 2/3 идеални части е циганка пенсионерка, т.е. социално слаб човек с ниски доходи? Ако не ми плати ще мога ли да искам да се продаде имота, за да си получа парите или като единствено жилище за циганката е защитено. Освен това, ромката има ли право да претендира за защитено жилище поради фактите, касаещи сградите, изложени в т.2(спорно право на собственост, незаконно строителство и факта, че не притежава целия имот).
4. Право на ромите да обитават имота.
Както вече споменах, в имота живеят към 30 роми, които не знам какви са: всичките ли са роднини на другата съсобственичка или не, всички ли са регистрирани на този адрес, всички ли са на социални помощи и т.н. Имат ли право всички тези хора да живеят в имота без мое съгласие? Мога ли да предприема мерки и какви за изгонването на част от тях? Могат ли всичките тези хора да се регистрират там без мое съгласие?
5. Дело за въвеждането ми във владение
Какви са ми шансовете при едно такова дело?
6. Дело за делба
При една такова дело какви са вариантите за мен? При положение, че ромката има 2/3 идеални части, възможно ли е съдът да присъди имота на нея? Другият вариант е да се иде на публична продан, но доколко това е реалистично, при положение, че тя има по-голям дял от мен?
7. Защитата на ромите от различни неправителствени организации.
Знаете, че в последните 2 десетилетия ромите в нашата страна се ползват със специален статут и привилегии поради различни причини. Проблемният имот, за който става дума, се намира не в обикновен квартал, а в най-голямото циганско гето в София, а може би в България. Ако заведа дела за въвеждането ми във владение, за наем,за изгонването на част от неправомерно живущите в имота и т.н. се опасявам, че ромите ще бъдат подкрепени от тези неправителствени организации. От някои от държавните и общинските институции, които посетих за съдействие, доброжелателно ме предупредиха за това. Известни са прецедентите с: кв. “Баталова воденица”, кв. “Орландовци” и т.н.
8. Проблеми с обитаването на имота.
Имотът се намира в средата на квартал “Факултета”. На нашата улица и наоколо вече живеят само цигани. Преди имаше много българи, но вече такива няма. Дори и да спечеля делото и да бъда въведена във владение се опасявам, че циганите може да ме нападнат, убият, да се самонастаняват отново и т.н. Освен това те ми заявиха, че ако пусна наематели ще направят всичко възможно да ги прогонят. Дори и да приемем, че се случи чудо, което е малко вероятно, и аз успея да се настаня в едната къща и да я ползвам, понеже циганите не плащат ток и вода, вероятно и аз няма да имам. Дори и да имам отделен водомер и електромер те със сигурност ще се прикачват към моите.
9. Други начини за решаване на въпроса
За мен е напълно ясно, че моя проблем едва ли може да бъде решен по нормалния начин, защото става дума за имот в голямо циганско гето, в съсобственост с роми и още ред други усложняващи обстоятелства. Ще бъда благодарна за всякакви съвети и идеи.
Re: Проблеми с имот в кв. "Факултета"
10-11-2016 - 13:03:23
наеми си адвокат
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход