Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Скъпа, нотариална такса за покупка на имот?

Публикувано от NikolaY2015 
Скъпа, нотариална такса за покупка на имот?
16-12-2015 - 22:59:10
Здравейте,
имам следния казус, купих имот (земеделска земя - лозе) намиращ се в община Поморие (казвам я защото всяка е с различен % местен данък, а от това зависи таксата) тук тя е 3%, та по всички калкулатори, които намерих из нета, а те са немалко излиза, че при нотариус трябва да заплатя между 73 - 83лв. като можело да има вариация от таксите на банки и т.н. но там говорим за левчета, а при нотариуса който ми прехвърли имота ми взе 162,4 лв. (двойно).
Та ако има запознати нормално ли е това и как да процедирам, питам защото утре (17.12) трябва да отида си взема нотариалния акт, защото не е готов и евентуално дали да се разправям, защо и откъде накъде е такава цената.
Освен съмнението което имам заради калкулаторите, не ми дадаха абсолютно нищо насреща, че съм дал въобще пари и аз им казах хора не е нормално да ви давам пари ей така и след неколкократно питане стана ясно, че нищо няма да получа, казах на едната от секретарките да ми снима листа на който бяха написали всички таксички които убразуват въпросните 162лв. и тя взе листа прегъна го, защото долу бяха данните на нотариуса с печати и т.н. и реално ми даде копие на един лист, на който са написани тези сучмики, както си бяха само в горната страна - без инфо кой го е писал това и реално аз с този лист - като цяло може всеки един човек да го е написал.
В случая ако съм прав сумата не е кой знае какво +80лв, тъпото е че ако ме лъжат е мн жалка история, защото реално този човек - нотариуса трябва дето се вика да му имаш доверие че ще ти направи коректно сделката, а при положение че те лъже...

Дори аз или той да е прав бих искал мнение на компетентно лице, не за друго ако е така ок, моя грешка пак ще ми е мн по спокойно, защото в момента се чувствам ужасно ако съм излъган от такава институция!

На отзовалите се, Благодаря предварително!
Re: Скъпа, нотариална такса за покупка на имот?
30-08-2016 - 10:12:26
Предполагам, че сделката на питащия отдавна е минала, но за който се интересува, ето тук може да видите какви са нотариалните такси за различни случаи (важно е да се разбере по коя точка са смятани таксите, защото в тарифата са посочени някои типични случаи, но това изброяване не е изчерпателно):
[trudipravo.bg]
Или тук (PDF):
[www.notary-chamber.org]

Интересна е една тема от форума на съдиите по вписванията, откъдето аз правя извод, че има немалко нотариуси мошеници, които правят каквото си искат и няма кой да ги контролира:
[inscribe.free.bg]
Re: Скъпа, нотариална такса за покупка на имот?
30-08-2016 - 17:30:49
просто са му взели допълнителна такса за написването на нот.акт
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход