Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Право на строеж и последвало производство по несъстоятелност

Публикувано от fides 
Право на строеж и последвало производство по несъстоятелност
26-02-2014 - 11:46:06
Здравейте!
Това е моят казус и се надявам някой да може да ми даде мнение и съвет. Консултации с адвокат съм правил три пъти при три различни адвоката и по някои от въпросите те са на напълно различни мнения, което ме обърква и не знам каква стъпка да предприема.
Преди години (през 2006г) сключих договор с ЕООД , с който му учредих право на строеж, в качеството си на собственик на земята, като в нотариалниа акт в точката, в която предоставям правото на строеж са изброени всички бъдещи обекти в сградата, с изключение на тези 2 обекта, които следва да получа като насрещна престация, те са в друга точка. Минаха съответно 5 години от учредяването сградата не беше построена и акт 15 няма. На мен ми беше ясно, че правото на ЕООД е изтекло по давност и се замислих тогава дали да не предявя иск, с който това да се установи и съответно да придобия това, което е построено по приращение, но ме възпря това, че се надявах съвсем скоро строителя да си стъпи на краката и да го довърши, тъй като за мен е важно да си получа готови двата обекта.
Края на 2013г. обаче започна производство по несъстоятелност срещу ЕООД съответно в момента то се намира в това производство.
Първото нещо, което ме интересува е – мога ли при вече едно такова започнало производство да предявя установителен иск за погасено по давност право на строеж и съответно признаване право на собсвеност върху построеното? И какви биха били последиците от това ? Неоснователно обогатяване?
Второ- какъв според вас ще е изхода от цялата работа? ЕООД не притежава нишо друго, освен правото на строеж и построеното донякъде, което нито може да се продаде като обособени обекти , нито нищо. Ясно е, че ще се стигне до публична продан, какво става с моите права , когато правото му на строеж бъде придобито от някой друг чрез тази продан в производството по несъстоятелност ? Как мога да си защитя правата като собственик на земята и да си получа тези два обекта в сградата, които исках, когато учредявах правото на строеж и изобщо кой би бил най-правилния ход от моя страна? Много ще съм благодарен за всяка насока, която ми дадете.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2014-02-26 11:46 от fides.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход